Διεθνής Αμνηστία: «Θάνατος παντού» στο Χαλέπι

Διεθνής Αμνηστία: «Θάνατος παντού» στο Χαλέπι Facebook Twitter
0

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγορεί τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις η Διεθνής Αμνηστία, η οποία σε νέα της έκθεση καταγράφει τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι της Συρίας.

Στην έκθεση υπό τον τίτλο «Θάνατος παντού», η οργάνωση επισημαίνει ότι οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και η εκτεταμένη χρήση «βομβών-βαρελιών» έχουν αναγκάσει τους κατοίκους να ζουν κρυμμένοι σε υπόγεια σημεία. Τα βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά, που χρησιμοποιούνται στις επιδρομές, είναι ένα ιδιαίτερα καταστροφικό όπλο που σκοτώνει αδιακρίτως, τονίζει.

«Στοχεύοντας αδυσώπητα και σκόπιμα πολίτες, η κυβέρνηση της Συρίας δείχνει να έχει υιοθετήσει μια ανάλγητη πολιτική συλλογικής τιμωρίας κατά του άμαχου πληθυσμού στο Χαλέπι», δηλώνει ο διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας Φίλιπ Λούθερ.

Διεθνής Αμνηστία: «Θάνατος παντού» στο Χαλέπι Facebook Twitter

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ διαψεύδει τη χρήση τέτοιων όπλων από τον στρατό του, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ακτιβιστών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και δυτικών χωρών. Η χρήση των βαρελιών γεμάτων εκρηκτικά προκαλεί «σκέτο τρόμο και αφόρητα δεινά», τονίζει η Αμνηστία.

Η οργάνωση επικρίνει επίσης και τις ομάδες ανταρτών που δρουν στο Χαλέπι, τονίζοντας ότι και αυτές διαπράτουν «εγκλήματα πολέμου» χρησιμοποιώντας όπλα που δεν είναι ακριβείας, όπως αυτοσχέδιες οβίδες και ρουκέτες, κατασκευασμένες από φιάλες αερίου τις οποίες οι αντάρτες αποκαλούν «τα κανόνια της κόλασης».

Διεθνής Αμνηστία: «Θάνατος παντού» στο Χαλέπι Facebook Twitter

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε «βασανιστήρια που ασκούνται σε μεγάλη κλίμακα, αυθαίρετες κρατήσεις και απαγωγές που διαπράττονται από την κυβέρνηση και τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης».

Η διεθνή οργάνωση επικρίνει την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να τιμωρήσει τις καταχρήσεις και τις παραβιάσεις στη Συρία, ενώ ο Φίλιπ Λούθερ τονίζει ότι η συριακή σύγκρουση πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε οι εμπόλεμοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης, τον Μάρτιο του 2011.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM