Δεκάδες χτυπήματα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο- Χεζμπολάχ και «Φρουροί της Επανάστασης» ορκίζονται εκδίκηση

Δεκάδες χτυπήματα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο- Χεζμπολάχ και «Φρουροί της Επανάστασης» ορκίζονται εκδίκηση Facebook Twitter
Φωτ.:EPA
0

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στον Λίβανο, μετά την ταυτόχρονη έκρηξη συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε το Ισραήλ για τις επιθέσεις και δήλωσε σε διάγγελμά του πως «το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο», κατηγορώντας το Τελ Αβίβ για χτυπήματα που στόχευαν αθώους πολίτες και παιδιά. Ο Νασράλα προειδοποίησε ότι ο Λίβανος θα απαντήσει με «δίκαιη τιμωρία» για τις ενέργειες αυτές, κλιμακώνοντας τις εντάσεις που ήδη φτάνουν σε ανησυχητικά επίπεδα.

Παράλληλα, τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο, πλήττοντας τουλάχιστον 50 τοποθεσίες, κυρίως στην περιοχή Mahmoudiyeh. Οι ισραηλινές επιθέσεις έρχονται λίγα λεπτά πριν από την ομιλία του Νασράλα, ενώ η Χεζμπολάχ απαντά με εκτόξευση ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

Δεκάδες χτυπήματα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο- Χεζμπολάχ και «Φρουροί της Επανάστασης» ορκίζονται εκδίκηση Facebook Twitter
Φωτ.:EPA

Αντιδράσεις και διεθνής αντίκτυπος

Ο στρατός του Ισραήλ, σε ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων έχει εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια για το βόρειο μέτωπο, ενώ αναμένεται να παρουσιαστούν και άλλες στρατηγικές στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω της αυξημένης έντασης. Τα σχέδια επικεντρώνονται στην επίτευξη των στρατιωτικών στόχων στο βόρειο μέτωπο χωρίς να προκαλέσουν ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, κάτι που παραμένει πιθανό λόγω της δυναμικής της σύγκρουσης.

Στο διάγγελμά του, ο Νασράλα κατήγγειλε τις ισραηλινές ενέργειες ως γενοκτονία και «σφαγή», δηλώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές». Αναγνώρισε ότι η Χεζμπολάχ υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της, αλλά τόνισε ότι η οργάνωση θα βγει πιο δυνατή από αυτήν την κρίση. Προειδοποίησε, επίσης, ότι ο Λίβανος θα απαντήσει με αποφασιστικότητα στις «τρομοκρατικές πράξεις» του Ισραήλ και δεσμεύτηκε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει να στηρίζει τη Γάζα, μέχρι να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στον πολιορκημένο θύλακα.

Δεκάδες χτυπήματα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο- Χεζμπολάχ και «Φρουροί της Επανάστασης» ορκίζονται εκδίκηση Facebook Twitter
Φωτ.:EPA

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο λιβανέζικες πηγές ασφαλείας, αναφέρει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις είναι από τις πιο έντονες που έχουν σημειωθεί από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο. Οι επιθέσεις συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του νότιου Λιβάνου, με την κατάσταση να δείχνει ότι η σύγκρουση βαίνει προς περαιτέρω κλιμάκωση.

«Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα»

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική δράση στο βόρειο μέτωπο. Ο Γκάλαντ τόνισε πως η προτεραιότητα του Ισραήλ είναι να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί κάτοικοι στα σπίτια τους, ενώ παράλληλα η χώρα προετοιμάζεται για τα ενδεχόμενα επέκτασης των συγκρούσεων.

Στο πλευρό της Χεζμπολάχ, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «συντριπτική απάντηση» από τον «άξονα της αντίστασης», που περιλαμβάνει το Ιράν και τους συμμάχους του. Ο Σαλαμί χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ισραήλ ως αποτέλεσμα απελπισίας και διαδοχικών αποτυχιών και διαβεβαίωσε ότι το «σιωνιστικό καθεστώς» σύντομα θα καταρρεύσει.

Δεκάδες χτυπήματα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο- Χεζμπολάχ και «Φρουροί της Επανάστασης» ορκίζονται εκδίκηση Facebook Twitter
Φωτ.:EPA

Με τις εξελίξεις να κινούνται ραγδαία, η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο η σύγκρουση να μετατραπεί σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται και τα θύματα αυξάνονται.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αποκαλύπτει αν οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση με ασυρμάτους στον Λίβανο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ανάμειξη στην επίθεση με ασυρμάτους που πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο την Τετάρτη, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει αν η Ουάσιγκτον ήταν ενήμερη για την ενέργεια αυτή εκ των προτέρων.

«Δεν είχαμε καμία εμπλοκή σε αυτή την επιχείρηση, με κανέναν τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση πριν αυτή συμβεί.

Ανάλογη ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, την Τετάρτη. Ο Κέρμπι επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν ούτε στην επίθεση με τους ασυρμάτους, ούτε στην επίθεση με τους βομβητές που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα.

Σύμφωνα με το CNN, την Τρίτη, ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης στον Λίβανο, χωρίς όμως να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο. Αυτή η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και του ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, νωρίς το πρωί της Τρίτης, όπως αναφέρουν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Μετά την έκρηξη των βομβητών στον Λίβανο, που αποδίδεται σε ισραηλινή επίθεση, ο Μίλερ δήλωσε την Τρίτη ότι «οι ΗΠΑ δεν ήταν ενήμερες για αυτό το περιστατικό εκ των προτέρων». Την Πέμπτη, ο Μίλερ επανέλαβε αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι ήταν «απολύτως ακριβής».

Η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ και τον βαθμό στον οποίο η Ουάσιγκτον είναι ενήμερη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των συμμάχων της στη Μέση Ανατολή. Η διπλωματική ένταση στην περιοχή συνεχίζεται, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Λίβανο με αυξημένη ανησυχία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM