Credit Suisse: Πτώση έως και 30% στη μετοχή της - Αίτημα για στήριξη στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Credit Suisse: Πτώση έως και 30% στη μετοχή της - Αίτημα για στήριξη στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Αντιμέτωπη με κατάρρευση στην αξία των μετοχών της βρέθηκε σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες, η Credit Suisse προκαλώντας σοβαρές οικονομικές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το sell off προκάλεσε «βουτιά» στην αξία της ελβετικής τράπεζας που είδε τις προηγούμενες ώρες απώλειες που έφτασαν ακόμα και το 30% στη μετοχή της.

Εν μέσω του μαζικού ξεπουλήματος, η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για μια δημόσια επίδειξη υποστήριξης. Το αίτημα για μια καθησυχαστική δήλωση από την κεντρική τράπεζα ήρθε σε μια στιγμή που οι συναλλαγές είχαν διακοπεί για τη μετοχή της λόγω του τεράστιου sell off. 

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης μια παρόμοια δήλωση στήριξης από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή. Προς το παρόν κανένας από τους δύο ελβετικούς θεσμούς δεν έχει παρέμβει δημοσίως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times. 

Η απότομη πτώση των τιμών των μετοχών ήρθε στον απόηχο της πτώχευσης Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και αφού ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αγόρασε μερίδιο 10% στη Credit Suisse πέρυσι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην ελβετική τράπεζα.

Οι μετοχές της έκλεισαν με πτώση 24% την Τετάρτη, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία υποχώρησε κάτω από τα 7,6 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 39% φέτος και κατά 85% τα τελευταία δύο χρόνια.

Αστάθεια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Το ξεπούλημα επεκτάθηκε, όπως αναφέρει το CNN, και σε άλλες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, με τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, όπως η BNP Paribas, η Societe Generale, η Commerzbank και η Deutsche Bank, να υποχωρούν μεταξύ 8% και 12%

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση άνω του 3,5%, ο γαλλικός CAC 40 και ο γερμανικός Xetra Dax έκλεισαν με πτώση άνω του 3%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανασφάλεια των επενδυτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα ήταν επίσης έκδηλη.

Ο Dow Jones άνοιξε την ημέρα με πτώση άνω των 600 μονάδων ενώ ο S&P και ο Nasdaq υποχώρησαν κατά προσέγγιση 2% και 1,5%, αντίστοιχα. Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών υποχώρησαν επίσης: η Wells Fargo σημείωσε πτώση 4,9% και η μετοχή της JPMorgan Chase υποχώρησε 3,6%.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM