Βρετανία: Άτομα με προβλήματα κινητικά και ψυχικής υγείας θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι

Βρετανίδα υπουργός: Τα άτομα με κινητικά και προβλήματα ψυχικής υγείας θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι Facebook Twitter
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις της Λόρα Τροτ (Φωτ.: EPA)
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση Βρετανίδας υπουργού, σύμφωνα με την οποία άτομα με προβλήματα κινητικά και ψυχικής υγείας, θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι για να κάνουν «το καθήκον τους».

Σε διαφορετική περίπτωση τα άτομα με προβλήματα κινητικά και ψυχικής υγείας πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση επιδομάτων. Η πολιτική αυτή θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ σχετικά με αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας, το οποίο ο πρωθυπουργός περιέγραψε χθες ως «μη βιώσιμο».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα κληθούν να αναζητήσουν εργασία την οποία να μπορούν να κάνουν από το σπίτι ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με την περικοπή των επιδομάτων τους κατά 4.680 λίρες ετησίως, σύμφωνα με το σχέδιο για το οποίο έγραψαν πρώτοι οι Times.

Η Λόρα Τροτ, γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών- που αποτελεί υπουργικό πόστο- δήλωσε στο Sky News: «Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη για τους ανθρώπους που θα τους βοηθήσει να εργαστούν. Αλλά υπάρχει ένα καθήκον των πολιτών: εάν είναι σε θέση να βγουν για να εργαστούν, θα έπρεπε να το κάνουν. Όσοι μπορούν να εργαστούν και να συνεισφέρουν, θα πρέπει να συνεισφέρουν».

Αυτό σημαίνει «ότι θα θεσπίσουμε τους σωστούς μηχανισμούς για να σας βοηθήσουμε σε αυτό. Αλλά τελικά, πρέπει να ασχοληθείτε με αυτό, και αυτό αποτελεί υποχρέωση σας ως πολίτες, πρέπει να το κάνετε. Και αν δεν το κάνετε, θα εξετάσουμε τις κυρώσεις», ανέφερε για το θέμα μιλώντας στο Times Radio. 

Αντιδράσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές υπήρξε έντονη κριτική από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η Αϊλα Όσμεν, διευθύντρια πολιτικής και εκστρατειών στο ίδρυμα κατά της φτώχειας Z2K, περιέγραψε τα πλάνα της βρετανικής κυβέρνησης ως «βιαστικά και κακοσχεδιασμένα».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για εργασία από απόσταση που να είναι κατάλληλες για αυτές τις ομάδες», είπε. «Αυτό είναι απλώς μια περικοπή για όσους αρρωστήσουν σοβαρά στο μέλλον ή έχουν κάποια αναπηρία και χρειάζονται την υποστήριξη της κοινωνικής ασφάλισης. Απειλεί να επιδεινώσει την υγεία των ανθρώπων και να τους ωθήσει ακόμη πιο μακριά από την εργασία».

Η Σάρα Γουάιτ, επικεφαλής πολιτικής στο εθνικό φιλανθρωπικό ίδρυμα για ΑμεΑ, Sense, δήλωσε σχετικά: «Όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται αν θέλουν και μπορούν, αλλά αυτή η τελευταία κυβερνητική κίνηση φαίνεται να τιμωρεί τα άτομα με αναπηρία. Και προσθέτει περισσότερο άγχος στις οικογένειες με άτομα με αναπηρία που ήδη πασχίζουν».

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο για τα σχέδια για αλλαγές στα επιδόματα, ο Ρίσι Σούνακ είπε: «Πιστεύουμε στην εγγενή αξιοπρέπεια μιας καλής δουλειάς. Και πιστεύουμε ότι η εργασία, όχι η πρόνοια, είναι το καλύτερο μονοπάτι για την έξοδο από τη φτώχεια. Αλλά, αυτή τη στιγμή, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε ηλικία εργασίας δεν εργάζονται καθόλου. Αυτό είναι ένα εθνικό σκάνδαλο και μια τεράστια σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού. Οπότε, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ώστε να στηρίξουμε αυτούς που μπορούν να εργαστούν, ώστε να δουλέψουν».

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς δίκτυα offshore μετέφεραν πετρέλαιο από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα

Διεθνή / Πώς δίκτυα offshore μετέφεραν πετρέλαιο από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα

Αποκαλύψεις για offshore εταιρείες και ναυτικά ενέχυρα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά πετρελαίου από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία: Τι σημαίνει η «Συμμαχία των Προθύμων» και ο ρόλος των ΗΠΑ

Διεθνή / Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία: Τι σημαίνει η «Συμμαχία των Προθύμων» και ο ρόλος των ΗΠΑ

Μετά τις ιστορικές συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, η Ουκρανία ζητά εγγυήσεις ασφαλείας - Τι σχεδιάζει η «Συμμαχία των Προθύμων», ποιος είναι ο ρόλος της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, και γιατί παραμένει αβέβαιο το μέλλον;
LIFO NEWSROOM
Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη σε sex toy

Διεθνή / Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη σε sex toy

Η γυναίκα είπε στην αστυνομία ότι είχε προσληφθεί για να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην Ινδονησία από έναν άνδρα που γνώρισε μέσω του dark web τον Απρίλιο, με αντάλλαγμα 20.000 δολάρια - Κινδυνεύει ακόμη και με θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Κέβιν Κόστνερ: «Kατάφωρο ψέμα» η αγωγή για εκτός σεναρίου σκηνή βιασμού

Διεθνή / Κέβιν Κόστνερ: «Kατάφωρο ψέμα» η αγωγή για εκτός σεναρίου σκηνή βιασμού

Η ΛαΜπέλα, κασκαντέρ της πρωταγωνίστριας Έλα Χαντ, ισχυρίζεται ότι στις 2 Μαΐου 2023 ο Κόστνερ αυτοσχεδίασε μια σκηνή στην οποία ο χαρακτήρας της Ζουλιέτ βιάζεται, μία μέρα αφότου είχε γυριστεί σκηνοθετημένη σκηνή βιασμού της Ζουλιέτ από άλλον χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ

Διεθνή / Σουηδία: Πόσο κοστίζει η μεταφορά ολόκληρης εκκλησίας στην άλλη άκρη

Η εκκλησία αναμένεται να φθάσει στον προορισμό της - στην άλλη άκρη της πόλης - μετά από δύο ημέρες «ταξιδιού» - Το καμπαναριό, το οποίο είναι ξεχωριστή κατασκευή, θα μετακινηθεί την επόμενη εβδομάδα
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Πρώτα η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πρώτα η απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ύστερα από 22 μήνες πολέμου, η Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχεται την πρόταση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για 60ήμερη εκεχειρία, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση ομήρων σε δύο φάσεις
LIFO NEWSROOM
Το Κρεμλίνο «παγώνει» τη συζήτηση για συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν: «Ας έρθει στη Μόσχα»

Διεθνή / Το Κρεμλίνο «παγώνει» τη συζήτηση για συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν: «Ας έρθει στη Μόσχα»

«Δεν θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση απλώς για τη συνάντηση», δήλωσε εκπρόσωπος της Ρωσίας - Συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχήμα των εγγυήσεων ασφαλείας από ΗΠΑ και Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Χίλαρι Κλίντον: «Έπρεπε να σκεφτείτε να παντρευτείτε» - Η προειδοποίηση για το μέλλον των γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Χίλαρι Κλίντον: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ό,τι και με τις αμβλώσεις»

Η Χίλαρι Κλίντον εκτιμά πως επί Τραμπ θα χαθεί το εθνικό δικαίωμα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και θα δοθεί το δικαίωμα σε κάθε πολιτεία να αποφασίζει ανεξάρτητα
LIFO NEWSROOM