Βρετανία: Άτομα με προβλήματα κινητικά και ψυχικής υγείας θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι

Βρετανίδα υπουργός: Τα άτομα με κινητικά και προβλήματα ψυχικής υγείας θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι Facebook Twitter
Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις της Λόρα Τροτ (Φωτ.: EPA)
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση Βρετανίδας υπουργού, σύμφωνα με την οποία άτομα με προβλήματα κινητικά και ψυχικής υγείας, θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι για να κάνουν «το καθήκον τους».

Σε διαφορετική περίπτωση τα άτομα με προβλήματα κινητικά και ψυχικής υγείας πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση επιδομάτων. Η πολιτική αυτή θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ σχετικά με αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας, το οποίο ο πρωθυπουργός περιέγραψε χθες ως «μη βιώσιμο».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα κληθούν να αναζητήσουν εργασία την οποία να μπορούν να κάνουν από το σπίτι ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με την περικοπή των επιδομάτων τους κατά 4.680 λίρες ετησίως, σύμφωνα με το σχέδιο για το οποίο έγραψαν πρώτοι οι Times.

Η Λόρα Τροτ, γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών- που αποτελεί υπουργικό πόστο- δήλωσε στο Sky News: «Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει υποστήριξη για τους ανθρώπους που θα τους βοηθήσει να εργαστούν. Αλλά υπάρχει ένα καθήκον των πολιτών: εάν είναι σε θέση να βγουν για να εργαστούν, θα έπρεπε να το κάνουν. Όσοι μπορούν να εργαστούν και να συνεισφέρουν, θα πρέπει να συνεισφέρουν».

Αυτό σημαίνει «ότι θα θεσπίσουμε τους σωστούς μηχανισμούς για να σας βοηθήσουμε σε αυτό. Αλλά τελικά, πρέπει να ασχοληθείτε με αυτό, και αυτό αποτελεί υποχρέωση σας ως πολίτες, πρέπει να το κάνετε. Και αν δεν το κάνετε, θα εξετάσουμε τις κυρώσεις», ανέφερε για το θέμα μιλώντας στο Times Radio. 

Αντιδράσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές υπήρξε έντονη κριτική από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η Αϊλα Όσμεν, διευθύντρια πολιτικής και εκστρατειών στο ίδρυμα κατά της φτώχειας Z2K, περιέγραψε τα πλάνα της βρετανικής κυβέρνησης ως «βιαστικά και κακοσχεδιασμένα».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για εργασία από απόσταση που να είναι κατάλληλες για αυτές τις ομάδες», είπε. «Αυτό είναι απλώς μια περικοπή για όσους αρρωστήσουν σοβαρά στο μέλλον ή έχουν κάποια αναπηρία και χρειάζονται την υποστήριξη της κοινωνικής ασφάλισης. Απειλεί να επιδεινώσει την υγεία των ανθρώπων και να τους ωθήσει ακόμη πιο μακριά από την εργασία».

Η Σάρα Γουάιτ, επικεφαλής πολιτικής στο εθνικό φιλανθρωπικό ίδρυμα για ΑμεΑ, Sense, δήλωσε σχετικά: «Όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται αν θέλουν και μπορούν, αλλά αυτή η τελευταία κυβερνητική κίνηση φαίνεται να τιμωρεί τα άτομα με αναπηρία. Και προσθέτει περισσότερο άγχος στις οικογένειες με άτομα με αναπηρία που ήδη πασχίζουν».

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο για τα σχέδια για αλλαγές στα επιδόματα, ο Ρίσι Σούνακ είπε: «Πιστεύουμε στην εγγενή αξιοπρέπεια μιας καλής δουλειάς. Και πιστεύουμε ότι η εργασία, όχι η πρόνοια, είναι το καλύτερο μονοπάτι για την έξοδο από τη φτώχεια. Αλλά, αυτή τη στιγμή, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε ηλικία εργασίας δεν εργάζονται καθόλου. Αυτό είναι ένα εθνικό σκάνδαλο και μια τεράστια σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού. Οπότε, πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ώστε να στηρίξουμε αυτούς που μπορούν να εργαστούν, ώστε να δουλέψουν».

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM