Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα το οποίο, όπως είπε, θα μειώσει άμεσα τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας νευρικότητα στις αγορές και πτώση στις μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών διεθνώς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το διάταγμα θα επιφέρει μείωση τιμών της τάξης του «30% έως 80%» σχεδόν άμεσα. Στην πλατφόρμα του, Truth Social, σχολίασε ότι είναι «δύσκολο να εξηγηθεί και εξαιρετικά ντροπιαστικό» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες.
«Για χρόνια, οι φαρμακευτικές εταιρείες έλεγαν ότι το κόστος των φαρμάκων οφείλεται στην έρευνα και ανάπτυξη και ότι το κόστος αυτό, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, το επωμίζονταν αποκλειστικά τα 'κορόιδα' της Αμερικής», έγραψε χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει το διάταγμα Τραμπ για τις φαρμακευτικές
Ο Τραμπ προανήγγειλε την εφαρμογή πολιτικής «ευνοούμενου έθνους» (most favoured nation), βάσει της οποίας οι ΗΠΑ θα πληρώνουν για κάθε φάρμακο την ίδια τιμή που πληρώνει η χώρα με τη χαμηλότερη τιμή παγκοσμίως.
For many years the World has wondered why Prescription Drugs and Pharmaceuticals in the United States States of America were SO MUCH HIGHER IN PRICE THAN THEY WERE IN ANY OTHER NATION, SOMETIMES BEING FIVE TO TEN TIMES MORE EXPENSIVE THAN THE SAME DRUG, MANUFACTURED IN THE EXACT…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) May 11, 2025
Η ανακοίνωση οδήγησε σε πτώση των μετοχών φαρμακευτικών εταιρειών σε Ευρώπη και Ασία, καθώς επενδυτές ανησυχούν ότι μια τέτοια πολιτική θα συρρικνώσει δραματικά τα περιθώρια κέρδους στις ΗΠΑ, μια από τις σημαντικότερες αγορές του κλάδου.
Στο Λονδίνο, η μετοχή της AstraZeneca υποχώρησε έως και 5%, ενώ η GSK σημείωσε πτώση 3,2%. Η δανέζικη Novo Nordisk, κατασκευάστρια των φαρμάκων Wegovy και Ozempic για απώλεια βάρους και διαβήτη, έχασε 7,5% στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης. Η ελβετική Roche υποχώρησε κατά 3,6%.
Στην Ασία, οι απώλειες ήταν επίσης έντονες: στη Νότια Κορέα, η SK Biopharmaceuticals έπεσε κατά 2,1% και η Samsung Biologics κατά 4,7%. Στο Χονγκ Κονγκ, η BeiGene, που παράγει φάρμακα για τον καρκίνο, σημείωσε πτώση σχεδόν 9%, ενώ η Innovent Biologics έχασε 5,7%. Στην Ιαπωνία, ο φαρμακευτικός δείκτης υποχώρησε πάνω από 4%, ενώ πτώση καταγράφηκε και στις ινδικές φαρμακευτικές.
Οι αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών στο διάταγμα Τραμπ
Ο Άλεξ Σράιβερ, αντιπρόεδρος του Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), χαρακτήρισε τις κρατικές παρεμβάσεις στις τιμές «επιζήμιες για τους Αμερικανούς ασθενείς».
Όπως δήλωσε, «τη στιγμή που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα, η προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η διόρθωση των αδυναμιών του δικού μας συστήματος, όχι η αντιγραφή αποτυχημένων πολιτικών από το εξωτερικό».
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες πιέζουν την ΕΕ να επιτρέψει υψηλότερες τιμές στα φάρμακα, προειδοποιώντας ότι χωρίς ισχυρότερα επενδυτικά κίνητρα, η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπολείπεται των ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι απειλές των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε φαρμακευτικά προϊόντα έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες να ανακοινώσουν επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής εντός αμερικανικού εδάφους, ανάμεσά τους οι ελβετικές Novartis και Roche, αλλά και οι αμερικανικές Johnson & Johnson και Gilead Sciences.
Ενδέχεται να δωθεί παράταση στις φαρμακευτικές για να μετακινήσουν δομές τους εντός των ΗΠΑ
Ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης πριν επιβληθούν οι δασμοί, λέγοντας ότι οι εταιρείες θα έχουν «πολύ χρόνο» για να μεταφέρουν την παραγωγή τους.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ είχε προσπαθήσει να επιβάλει πλαφόν σε φάρμακα που καλύπτονται από το πρόγραμμα Medicare, αλλά η πρωτοβουλία μπλοκαρίστηκε από τα δικαστήρια μετά από προσφυγές φαρμακευτικών εταιρειών.
Σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση ήδη διαπραγματεύεται τιμές για μια σειρά ακριβών φαρμάκων μέσω του Inflation Reduction Act του Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο του Medicare, δηλαδή του ομοσπονδιακού συστήματος ασφάλισης για 66 εκατομμύρια πολίτες, κυρίως άνω των 65 ετών.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η νέα εκτελεστική εντολή του Τραμπ θα αφορά το Medicare, το Medicaid ή άλλα προγράμματα κρατικής ασφάλισης.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι, παρά τις χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες προς την ορκωμοσία του, δεν υπήρξαν πιέσεις στον Λευκό Οίκο. «Οι προεκλογικές δωρεές κάνουν θαύματα — αλλά όχι μαζί μου, ούτε με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα», δήλωσε. «Θα κάνουμε το σωστό, αυτό που οι Δημοκρατικοί λένε ότι θέλουν εδώ και χρόνια».
Με πληροφορίες από Guardian