Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη να ψηφίσει το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) προκειμένου να καλέσει επίσημα τον Μάικ Πενς να απαλλάξει τον Ντόναλντ Τραμπ από τα καθήκοντά του, επικαλούμενος την 25η τροπολογία.

 

Η ψηφοφορία για το εν λόγω ψήφισμα θα γίνει μία ημέρα μετά την κατάθεση του άρθρου για την παραπομπή του Τραμπ, από τους Δημοκρατικούς. Στο άρθρο, ο απερχόμενος πρόεδρος κατηγορείται για «υποκίνηση βίας ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ».

 

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής αυξάνουν την πίεση στον Πενς να παρέμβει. Αν ο αντιπρόεδρος δεν το κάνει αυτό, τότε την Τετάρτη θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή του Τραμπ.

 

Τη Δευτέρα, Ρεπουμπλικάνοι διαφώνησαν με την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος, που ζητά από τον Πενς να κηρύξει τον Τραμπ «ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντα του αξιώματός του και αμέσως να ασκήσει εξουσία ως υπηρεσιακός πρόεδρος».

 

Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Μάικ Πενς για πρώτη φορά μετά την αντιπαράθεσή τους την προηγούμενη εβδομάδα- όταν ο πρόεδρος πίεσε τον αντιπρόεδρο να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα- αλλά και τις ταραχές που ξέσπασαν στο Καπιτώλιο, την ώρα που ο Πενς βρισκόταν εκεί.

 

Οι δυο τους συνομίλησαν για περίπου μία ώρα στο Οβάλ γραφείο. Αξιωματούχος της διοίκησης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, έκανε λόγο για «καλή συζήτηση», αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στο ζήτημα της 25ης τροπολογίας.

 

Παρόλα αυτά, η Βουλή σκοπεύει να κινηθεί γρήγορα, ξεκινώντας το πρωί της Τετάρτης τη συζήτηση για το άρθρο της παραπομπής και θα προχωρήσει αργότερα την ίδια ημέρα σε ψηφοφορία, αν δεν παρέμβει ο Πενς.

 

Ο αντιπρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι απίθανο να απομακρύνει τον πρόεδρο από την εξουσία, ενώ κανένας δεν περιμένει να παραιτηθεί ο Τραμπ. Με αυτό κατά νου, οι Δημοκρατικοί ήδη προετοιμάζουν μία πιο αναλυτική έκθεση για την παραπομπή- που καταγράφει τις ενέργειες του προέδρου και την καταστροφή που ακολούθησε- η οποία θα συνοδεύσει το κατηγορητήριο.

 

Οι Δημοκρατικοί είναι βέβαιοι πως έχουν τις ψήφους που χρειάζονται για να γίνει ο Τραμπ ο πρώτος πρόεδρος που παραπέμπεται για δεύτερη φορά.

 

Με πληροφορίες από ΝΥΤ