Bία κατά των ανδρών: Η Γερμανία αποφάσισε να σπάσει το ταμπού

Bία κατά των ανδρών: Η Γερμανία αποφάσισε να σπάσει το ταμπού Facebook Twitter
1

Ένα πρόγραμμα, αποτελούμενο από τρεις βασικούς πυλώνες παροχής βοήθειας σε άνδρες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία.

Δύο γερμανικά κρατίδια ξεκινούν μια πρωτοβουλία για να βοηθήσουν τους άντρες-θύματα καθώς αξιωματούχοι από Βαυαρία και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θέλουν να σπάσουν τα ταμπού που περιβάλλουν το θέμα.

Ο πρώτος πυλώνας της πρωτοβουλίας θα περιλαμβάνει μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παροχής συμβουλών για τα θύματα. Ο δεύτερος προβλέπει την κατασκευή ασφαλών κατοικιών και κέντρων παροχής συμβουλευτικής βοήθειας. Τέλος, οι αρχές στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με το θέμα της βίας κατά των ανδρών και «να σπάσουν το ταμπού» που την περιβάλλει.

Για πολλά χρόνια οι αρχές στη Γερμανία αλλά και αλλού προσπαθούν να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα βίας ανάμεσα σε ζευγάρια. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στη βία που διαπράττουν οι άντρες εναντίον των γυναικών ενώ υπάρχουν και άντρες, οι οποίοι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Πολλοί όμως δεν θέλουν να το αναφέρουν, είτε από φόβο μήπως θεωρηθούν αδύναμοι είτε γιατί φοβούνται ότι δεν θα τους πιστέψουν.

«Υπάρχουν και άντρες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας», ανέφεραν η υπουργός για θέματα Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βαυαρίας Κέρστιν Σράιερ και η ομόλογός της στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ίνα Σάρενμπαχ σε κοινή τους δήλωση. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου δομές παροχής βοήθειας ή υποστήριξης. Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στα ομοσπονδιακά κρατίδια, κυρίως στη δημιουργία μιας ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρονικής παροχής συμβουλών».

Η πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε αυτή τη βδομάδα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι γερμανικές αρχές δρομολογούν ένα πρόγραμμα για την προστασία των ανδρών. Εκπρόσωποι των δυο κρατιδίων δήλωσαν ότι θα καλωσορίσουν πρωτοβουλίες άλλων κρατιδίων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομική Υπηρεσία της Γερμανίας (BKA) συγκεντρώνει ετησίως στατιστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με την έκθεση του 2018 με βάση τα ευρήματα που συλλέχθηκαν για το 2017, το 17,9% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ήταν άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι από τα 127.236 θύματα που ανέφεραν περιπτώσεις επιθέσεων, βιασμών, απόπειρας δολοφονίας και στέρησης ελευθερίας, 23.872 ήταν άντρες. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος, καθώς οι άνδρες ενδεχομένως να ντρέπονται να αναφέρουν το έγκλημα στις αρχές.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Διεθνή / Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Ο 38χρονος Martyn Latchman κατέρρευσε κατά την προετοιμασία για μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη - Παρά τις ιατρικές εξετάσεις και την άμεση επέμβαση, έχασε τη ζωή του την ίδια μέρα
LIFO NEWSROOM
To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από 600 χρόνια - Σεισμός και συναγερμός για τσουνάμι

Διεθνή / To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από σχεδόν 600 χρόνια - Συναγερμός για τσουνάμι

Το ηφαίστειο Krasheninnikov στην Καμτσάτκα εξερράγη για πρώτη φορά από το 1463, πιθανώς λόγω του ισχυρού σεισμού 8,8R πριν λίγες ημέρες, με σύννεφα στάχτης έως 6 χλμ. και παγκόσμιο συναγερμό για τσουνάμι και αεροπορικά θέματα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Διεθνή / Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από δεκάδες χώρες, πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών (περίπου 1 τρισ. δολάρια) έχει εξαιρεθεί
LIFO NEWSROOM
Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

Διεθνή / Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

«Το να υποβάλλεται σκοπίμως σε λιμό ο γιος μας στο πλαίσιο μίας εκστρατείας προπαγάνδας είναι μία από τις φρικτότερες πράξεις που έχει ποτέ δει ο κόσμος. Λιμοκτονεί μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την προπαγάνδα της Χαμάς» λέει η οικογένεια του ομήρου
LIFO NEWSROOM
Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Η παγκόσμια απήχηση της νοτιοκορεατικής κουλτούρας έχει συμβάλει στην εκτίναξη της δημοτικότητας των καλλυντικών της - Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε προϊόντα K-beauty το 2024
LIFO NEWSROOM
Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τιμή στην Κέρστιν Σράιερ και στην Ίνα Σάρενμπαχ!Δυο Γυναίκες έβαλαν τη δικαιοσύνη πάνω από τη μόνιμη και σχεδόν αδιαμφισβήτητη σεξιστική μεροληψία εις βάρος των Ανδρών.Ναι, η βία μπορεί να είναι και γένους θηλυκού......από την κατσαρόλα στο κεφάλι μέχρι τις νυχιές στα μάγουλα,...από την αστυνόμευση μέσω ντετέκτιβ μέχρι το τρυπημένο προφυλακτικό,...από το εξευτελιστικό βρίσιμο μπρος στα παιδιά μέχρι και πρακτικές μαύρης μαγείας, επικίνδυνες για την υγεία του θύματος ("...ρίχνουμε τρεις σταγόνες απ' το αίμα στον καφέ του...").Ισότητα των φύλων δεν νοείται με τη μόνιμη και αποκλειστική σχεδόν θυματοποίηση του ενός από τα δυο φύλα.