Βενεζουέλα – δημοψήφισμα: Υπέρ της προσάρτησης ξένων εδαφών το 95% των ψηφοφόρων

Βενεζουέλα – δημοψήφισμα: Υπέρ της προσάρτησης ξένων εδαφών το 95% των ψηφοφόρων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα αναφορικά με την ενσωμάτωση της διαφιλονικούμενης περιοχής Εσεκίμπο της Γουιάνας.

Το δημοψήφισμα οργανώθηκε από το Καράκας καθώς επιδιώκει μ’ αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις του στην περιοχή Εσεκίμπο, την οποία διεκδικεί από τη Γουιάνα.

Περίπου 20,7 εκατ. Βενεζουελανοί κλήθηκαν στις κάλπες. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με μια συντριπτική νίκη του «ναι», καθώς περισσότερες από το 95% των ψήφων ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε επίσης πως στην ψηφοφορία καταμετρήθηκαν σχεδόν 10,5 εκατ. ψήφοι. Ο συγκεκριμένος αριθμός όμως, χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την εξουσία ότι επιχειρεί να κρύψει ένα ισχυρό ποσοστό αποχής, υπογραμμίζοντας πως 10,5 εκατομμύρια «ψήφοι» δεν σημαίνουν 10,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Στη διάρκεια της ημέρας, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Καράκας, στη Σιουδάδ Γκουαγιάνα, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Βενεζουέλας που συνορεύει με το Εσεκίμπο, ή στο Σαν Κριστόμπαλ (νοτιοδυτική Βενεζουέλα) δεν διαπίστωσαν παρά μέτρια προσέλευση στα εκλογικά τμήματα.

Ικανοποιημένος ο Μαδούρο από τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη του «ναι». «Πραγματοποιήσαμε τα πρώτα βήματα σε ένα νέο ιστορικό σταθμό στη μάχη γι' αυτό που μας ανήκει, για να ανακτήσουμε αυτό που οι απελευθερωτές μάς άφησαν», υποστήριξε.

Βενεζουέλα – δημοψήφισμα: Υπέρ της προσάρτησης ξένων εδαφών το 95% των ψηφοφόρων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Αντιδράσεις μετά το δημοψήφισμα

Ο Ενρίκε Καπρίλες, δύο φορές υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X έναν αριθμό «2.110.864» ψηφισάντων, καθώς καθένας έχει δικαίωμα να ρίξει μέχρι πέντε ψήφους - μια «ηχηρή αποτυχία», κατ' αυτόν.

«Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τέτοια αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Λουίς Βισέντε Λεόν, διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Datanalisis.

Όταν το Γαλλικό Πρακτορείο ήρθε σε επικοινωνία μαζί του, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν του γνωστοποίησε αμέσως αριθμό ψηφισάντων.

Η αντιπολίτευση, που στο σύνολό της διεκδικεί το Εσεκίμπο, φάνηκε επιφυλακτική, διχασμένη ανάμεσα στις πεποιθήσεις της και στη βούλησή της να μην υποστηρίξει την εξουσία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024. Η αντιπολιτευόμενη Μαρία Κορίνα Ματσάδο υποστήριξε πως το δημοψήφισμα απέβλεπε στο «να αποσπάσει την προσοχή» σε ένα πλαίσιο κρίσης.

Πέντε οι ερωτήσεις στο δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα, σε πέντε ερωτήσεις, ρωτούσε τους πολίτες της Βενεζουέλας αν συμφωνούν να μην αναγνωριστεί η δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του κορυφαίου δικαιοδοτικού οργάνου του ΟΗΕ, στο οποίο έχει προσφύγει η Γουιάνα. Τους ρωτούσε επίσης αν συμφωνούν να ενσωματωθεί το έδαφος αυτό στη Βενεζουέλα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα έχει πάντως συγκεκριμένες συνέπειες βραχυπρόθεσμα: το έδαφος βρίσκεται στη Γουιάνα και δεν πρόκειται για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης. Η ψηφοφορία προκάλεσε ανησυχίες στο Τζορτζτάουν, την πρωτεύουσα της Γουιάνας, και στη διεθνή σκηνή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM