Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες

Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κάλεσε δημοσίως τη Ρωσία να παραδεχτεί την ευθύνη για τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines στις 25 Δεκεμβρίου 2024, που στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Global Media Forum στο Χανκέντι, η Μόσχα «οφείλει να πει την αλήθεια» για το περιστατικό και να αποδώσει ευθύνες.

Το αεροσκάφος τύπου Embraer 190, που εκτελούσε την πτήση J2-8243 από το Μπακού προς το Γκρόζνι, συνετρίβη στο Καζακστάν, αφού πρώτα δέχθηκε πυρά στον ρωσικό εναέριο χώρο, την ώρα που οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν ουκρανικά drones.

Παρότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Αλίεφ για το «τραγικό περιστατικό», όπως το χαρακτήρισε το Κρεμλίνο, η ρωσική πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε δημόσια ανάληψη ευθύνης.

Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Γνωρίζουμε τι έγινε και μπορούμε να το αποδείξουμε»

Ο Αλίεφ υποστήριξε ότι «γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και μπορούμε να το αποδείξουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ευθύνεται για την τραγωδία.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί δεν έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε υπεύθυνος γείτονας», σημείωσε, καλώντας τη Μόσχα να προβεί σε τέσσερα βήματα: επίσημη παραδοχή ευθύνης, απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες, και τέλος αποζημίωση για το κατεστραμμένο αεροσκάφος.

Από τους 67 επιβαίνοντες της πτήσης, μόλις 29 επέζησαν. Σύμφωνα με τον Αλίεφ, τα αιτήματα του Μπακού στηρίζονται σε αρχές του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Οι σχέσεις Μπακού–Μόσχας βρίσκονται σε ένταση τους τελευταίους μήνες, μετά και τις συλλήψεις Αζέρων πολιτών στη Ρωσία για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Το περιστατικό με την πτήση J2-8243 φαίνεται πως αποτέλεσε κομβικό σημείο για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Στο περιθώριο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Αλίεφ επανέφερε το αίτημα για δημιουργία διαμετακομιστικού διαδρόμου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα του Ναχτσιβάν μέσω της Αρμενίας, χαρακτηρίζοντας το «θεμιτό και δίκαιο».

Ο διάδρομος μήκους 32 χιλιομέτρων θα διέρχεται από την επαρχία Σιουνίκ και, σύμφωνα με τον Αλίεφ, πρόκειται για «εσωτερική σύνδεση» μεταξύ τμημάτων της ίδιας χώρας. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να διαχειριστούν τον διάδρομο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία.

Παρά τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας παραμένει μετέωρη, με το αεροπορικό δυστύχημα και ο νέος διάδρομος να προσθέτουν εμπόδια στον ήδη δύσκολο δρόμο της εξομάλυνσης.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ