Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κάλεσε δημοσίως τη Ρωσία να παραδεχτεί την ευθύνη για τη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines στις 25 Δεκεμβρίου 2024, που στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Global Media Forum στο Χανκέντι, η Μόσχα «οφείλει να πει την αλήθεια» για το περιστατικό και να αποδώσει ευθύνες.
Το αεροσκάφος τύπου Embraer 190, που εκτελούσε την πτήση J2-8243 από το Μπακού προς το Γκρόζνι, συνετρίβη στο Καζακστάν, αφού πρώτα δέχθηκε πυρά στον ρωσικό εναέριο χώρο, την ώρα που οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν ουκρανικά drones.
Παρότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Αλίεφ για το «τραγικό περιστατικό», όπως το χαρακτήρισε το Κρεμλίνο, η ρωσική πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε δημόσια ανάληψη ευθύνης.

«Γνωρίζουμε τι έγινε και μπορούμε να το αποδείξουμε»
Ο Αλίεφ υποστήριξε ότι «γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και μπορούμε να το αποδείξουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ευθύνεται για την τραγωδία.
«Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί δεν έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε υπεύθυνος γείτονας», σημείωσε, καλώντας τη Μόσχα να προβεί σε τέσσερα βήματα: επίσημη παραδοχή ευθύνης, απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες, και τέλος αποζημίωση για το κατεστραμμένο αεροσκάφος.
Από τους 67 επιβαίνοντες της πτήσης, μόλις 29 επέζησαν. Σύμφωνα με τον Αλίεφ, τα αιτήματα του Μπακού στηρίζονται σε αρχές του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Οι σχέσεις Μπακού–Μόσχας βρίσκονται σε ένταση τους τελευταίους μήνες, μετά και τις συλλήψεις Αζέρων πολιτών στη Ρωσία για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Το περιστατικό με την πτήση J2-8243 φαίνεται πως αποτέλεσε κομβικό σημείο για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Στο περιθώριο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Αλίεφ επανέφερε το αίτημα για δημιουργία διαμετακομιστικού διαδρόμου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα του Ναχτσιβάν μέσω της Αρμενίας, χαρακτηρίζοντας το «θεμιτό και δίκαιο».
Ο διάδρομος μήκους 32 χιλιομέτρων θα διέρχεται από την επαρχία Σιουνίκ και, σύμφωνα με τον Αλίεφ, πρόκειται για «εσωτερική σύνδεση» μεταξύ τμημάτων της ίδιας χώρας. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να διαχειριστούν τον διάδρομο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία.
Παρά τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας παραμένει μετέωρη, με το αεροπορικό δυστύχημα και ο νέος διάδρομος να προσθέτουν εμπόδια στον ήδη δύσκολο δρόμο της εξομάλυνσης.