Απόγνωση στη Γάζα: Οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο της πείνας και του θανάτου

Απόγνωση στη Γάζα: Οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της πείνας και του θανάτου Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Την απόγνωση των ανθρώπων στη Γάζα, όπου οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της πείνας και του θανάτου, καταγράφει οδοιπορικό του βρετανικού Observer.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Γάζα βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους της πολυετούς κρίσης της. Έπειτα από επτά εβδομάδες πλήρους στρατιωτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ, η ανθρωπιστική κατάσταση έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα: οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, τα νοσοκομεία βομβαρδίζονται, τα αποθέματα σε τρόφιμα και καύσιμα εξαντλούνται, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι αναγκάζονται να μετακινηθούν για πολλοστή φορά.

Απόγνωση στη Γάζα: Οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της πείνας και του θανάτου Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία στις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ διέκοψε μονομερώς την προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς και σταμάτησε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έκτοτε, καμία αποστολή δεν έχει φτάσει στον αποκλεισμένο θύλακα, με την κυβέρνηση του Ισραήλ να δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της βοήθειας έως ότου απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, ο αποκλεισμός συνεχίζεται για όγδοη εβδομάδα, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ντόναλντ Τραμπ. Η ισραηλινή κυβέρνηση διαψεύδει πως χρησιμοποιεί την πείνα ως μέσο πίεσης – ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού.

Γάζα: Μαζικές μετακινήσεις, βομβαρδισμένα νοσοκομεία, πείνα

Περίπου 420.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν εκ νέου τις εστίες τους, λόγω νέων εντολών εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. Ταυτόχρονα, η επισιτιστική κρίση πλήττει το σύνολο του πληθυσμού: τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί, ενώ οι τιμές στα βασικά είδη έχουν αυξηθεί κατά 1.400%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Πολλές φορές δίνω το δικό μου φαγητό στον γιο μου. Είναι η πείνα που θα με σκοτώσει – όχι οι βόμβες», δηλώνει στον Observer ο Χικμάτ Αλ-Μάσρι, λέκτορας πανεπιστημίου από την πόλη Μπέιτ Λαχία. Η Oxfam εκτιμά πως τα περισσότερα παιδιά στη Γάζα επιβιώνουν πλέον με λιγότερο από ένα γεύμα την ημέρα.

Απόγνωση στη Γάζα: Οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της πείνας και του θανάτου Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Παράλληλα, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν πληγεί από επιδρομές ή στερούνται βασικών φαρμάκων. «Στην κλινική μας για εγκαύματα, σταματάμε να δεχόμαστε ασθενείς ήδη από τις 10 το πρωί, επειδή προσπαθούμε να κάνουμε τα φάρμακα να διαρκέσουν περισσότερο», καταγγέλλει γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Ντέιρ αλ-Μπάλα.

Γάζα: Κατασχέσεις γης και στρατιωτικές «ζώνες ασφαλείας»

Το Ισραήλ εντείνει τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» κατά μήκος της Γάζας, καταλαμβάνοντας παλαιστινιακή γη και αποκόπτοντας την πρόσβαση στη βοήθεια. Η νέα ζώνη στη Ράφα καλύπτει σχεδόν το 20% του εδάφους της Λωρίδας, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη στριμωγμένο πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η στρατηγική αυτή ενδέχεται να στοχεύει σε μόνιμη στρατιωτική κατοχή και στην de facto εκδίωξη των Παλαιστινίων από τον τόπο τους.

Επιπλέον, το Ισραήλ σχεδιάζει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ιδιωτικών εργολάβων, αποκλείοντας διεθνείς φορείς όπως ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός – γεγονός που εγείρει έντονες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η επιλογή των δικαιούχων.

Απόγνωση στη Γάζα: Οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της πείνας και του θανάτου Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Γάζα: Επιδρομές σε ανθρωπιστικές ζώνες και διεθνή κατακραυγή

Ακόμα και οι «ανθρωπιστικές ζώνες» που έχει ορίσει το Ισραήλ, όπως το al-Mawasi, δεν προσφέρουν καμία εγγύηση ασφάλειας. Αεροπορική επιδρομή στην περιοχή αυτή την περασμένη εβδομάδα σκότωσε 16 ανθρώπους.

Ανάλογες επιθέσεις σημειώθηκαν σε νοσοκομεία, μεταξύ αυτών στο Nasser της Χαν Γιουνίς και στο al-Ahli στην πόλη της Γάζας. Στο Nasser, χτυπήθηκε κτήριο που στέγαζε διεθνές ιατρικό προσωπικό, ενώ στο al-Ahli καταστράφηκαν μονάδες εντατικής θεραπείας και χειρουργεία. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως στόχος ήταν μαχητές της Χαμάς.

Απόγνωση στη Γάζα: Οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της πείνας και του θανάτου Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Στην αρχή του πολέμου, αν γινόταν επίθεση σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, εκκενώναμε. Τώρα, ο πήχης έχει πέσει στα 30 μέτρα», σημειώνει διεθνής αξιωματούχος ανθρωπιστικής αποστολής, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος για το προσωπικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Γάζα: Η εκεχειρία αγνοείται, η απόγνωση μεγαλώνει

Παρά τις προσπάθειες διεθνών μεσολαβητών για αναβίωση της εκεχειρίας, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα. Βασικά ζητήματα, όπως η απελευθέρωση ομήρων και ο τερματισμός της στρατιωτικής παρουσίας, παραμένουν άλυτα.

«Ο θάνατος μάς περιβάλλει από κάθε κατεύθυνση. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το επίπεδο του πόνου που ζούμε», δηλώνει ο Αλ-Μάσρι. Η φωνή του, όπως και εκατομμυρίων Παλαιστινίων, ακούγεται όλο και πιο ασθενικά, μέσα στον θόρυβο των επιθέσεων και της σιωπής της διεθνούς κοινότητας.

Απόγνωση στη Γάζα: Οι κάτοικοι ζουν με το φόβο της πείνας και του θανάτου Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Διεθνή / Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Τα πτώματα των 15 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικό τάφο - Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη αλλά αναφέρει ότι 6 από τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM