Αμερικανοί βουλευτές κατά Tesla: Άστοχη η επέκταση στη Σιντζιάνγκ, ενδυναμώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα

Αμερικανοί βουλευτές κατά Tesla: Κακό παράδειγμα η επέκταση στη Σιντζιάνγκ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Αμερικανοί βουλευτές επικρίνουν την επέκταση της Tesla στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας και καλούν τον Έλον Μασκ να απαντήσει αν η εταιρεία του προμηθεύεται προϊόντα από τη χώρα.  

«Η άστοχη επέκτασή σας στην επαρχία Σιντζιάνγκ δίνει ένα κακό παράδειγμα και ενδυναμώνει περαιτέρω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε μία τεταμένη στιγμή», επισημαίνουν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Μπιλ Πάσκρελ και Ερλ Μπλουμενάουερ- επικεφαλής δύο υποεπιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων- σε κοινή επιστολή τους προς τον Έλον Μασκ. 

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Tesla ανακοίνωσε ότι άνοιξε showroom στη Σιντζιάνγκ. «Την τελευταία ημέρα του 2021 συναντιόμαστε στην Σιντζιάνγκ. Το 2022 ας ξεκινήσουμε μαζί το ηλεκτρικό ταξίδι της Σιντζιάνγκ», ανέφερε η ανάρτηση της εταιρείας στο Weibo. 

Η εν λόγω επαρχία έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στις δυτικές κυβερνήσεις και το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια. Ειδικοί του ΟΗΕ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κατά κύριο λόγο Ουιγούροι και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, έχουν κρατηθεί σε στρατόπεδα που βρίσκονται στη Σιντζιάνγκ. 

«Είμαστε απογοητευμένοι που η Tesla άνοιξε showroom στην επαρχία που είναι στο επίκεντρο των κέντρων κράτησης Ουιγούρων και της καταναγκαστικής εργασίας σε εργοστάσια», γράφουν οι Πασκρέλ και Μπλουμενάουερ στην επιστολή τους, με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου.  

Επίσης, ρωτούν τον Μασκ αν η Tesla προμηθεύεται προϊόντα που παρασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ και- αν το κάνουν- να πει ποια είναι. Παράλληλα ζητούν να μάθουν αν η αυτοκινητοβιομηχανία έχει κάποια οικονομική σχέση με εταιρείες που συνδέονται με την εν λόγω επαρχία και αν η Tesla σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Κίνας. Η εταιρεία έχει εργοστάσιο στη Σαγκάη. 

Η Ουάσινγκτον έχει εντείνει την πίεση που ασκεί σε εταιρείες για να αποστασιοποιηθούν από την επίμαχη επαρχία. Τον Δεκέμβριο ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων που παρασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ. 

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι τα ερωτήματα που θέτουν στον Μασκ είναι εν μέρει για να καταλάβουν καλύτερα τη συμμόρφωση της Tesla με τον νέο νόμο και άλλους κανονισμούς των ΗΠΑ για το εμπόριο. 

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία την αντιμετώπιση των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ και έχουν υιοθετήσει κυρώσεις και μέτρα σε βάρος του Πεκίνου, μεταξύ άλλων περιορισμούς για τις συναλλαγές αμερικανικών εταιρειών με τοπικούς προμηθευτές. Επίσης, η Ουάσινγκτον θα κάνει διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που ξεκινούν στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM