Άιντε: Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι περίπλοκη

Άιντε: Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι περίπλοκη Facebook Twitter
0

«Η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό είναι περίπλοκη», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όποτε αυτό τους ζητηθεί, δήλωσε ο ίδιος. Ανέφερε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις των πλευρών, «για επανασυγκόλληση της διαδικασίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι δύσκολο.

Προσέθεσε ότι είχε μια πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο και ότι προσβλέπει στη συνάντησή του, νωρίς το απόγευμα, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Είμαι εδώ για να ακούσω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι, παρότι δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διαδικασία αποτέλεσε τροφή σκέψης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Επέμεινε στη θέση του ότι η Τουρκία αποδέχθηκε την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, αλλά όχι την αποχώρηση του κατοχικού στρατού αμέσως. Τόνισε ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν κατέστη εφικτό στη Διάσκεψη να μπουν όλα τα θέματα σε ένα πακέτο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.

Τέλος, ο κ. Άιντε επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, ενώ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τον διάδοχό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ