Άιντε: Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι περίπλοκη

Άιντε: Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι περίπλοκη Facebook Twitter
0

«Η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό είναι περίπλοκη», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όποτε αυτό τους ζητηθεί, δήλωσε ο ίδιος. Ανέφερε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις των πλευρών, «για επανασυγκόλληση της διαδικασίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι δύσκολο.

Προσέθεσε ότι είχε μια πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο και ότι προσβλέπει στη συνάντησή του, νωρίς το απόγευμα, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Είμαι εδώ για να ακούσω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», είπε.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι, παρότι δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα, η διαδικασία αποτέλεσε τροφή σκέψης για όλους τους εμπλεκόμενους.

Επέμεινε στη θέση του ότι η Τουρκία αποδέχθηκε την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, αλλά όχι την αποχώρηση του κατοχικού στρατού αμέσως. Τόνισε ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν κατέστη εφικτό στη Διάσκεψη να μπουν όλα τα θέματα σε ένα πακέτο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.

Τέλος, ο κ. Άιντε επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, ενώ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τον διάδοχό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM