Ντράνγκετα: Ξεκινά η μεγαλύτερη δίκη μαφίας στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας

Ντράνγκετα: Ξεκινά η μεγαλύτερη δίκη μαφίας στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες μέλη της ισχυρότερης ομάδας μαφίας της Ιταλίας πρόκειται να αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη στη μεγαλύτερη δίκη οργανωμένου εγκλήματος της χώρας, εδώ και δεκαετίες.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες υπόπτους υπάρχουν φερόμενοι κακοποιοί, αλλά και διεφθαρμένοι αξιωματούχοι οι οποίοι κατηγορήθηκαν μετά από μακρά έρευνα για την καλαβρέζικη Ντράνγκετα.

Η δίκη ξεκινά την Τετάρτη και αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια. Περισσότεροι από 900 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία και το κατηγορητήριο περιλαμβάνει δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η δίκη θα διεξαχθεί σε ένα ειδικά τροποποιημένο κτίριο στη νότια περιοχή της Καλαβρίας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της δράσης της Ντράνγκετα. Το κτίριο, πρώην τηλεφωνικό κέντρο στην πόλη της Λαμέτζια Τέρμε, έχει μετατραπεί σε οχυρωμένη αίθουσα για να δημιουργήσει χώρο για εκατοντάδες άτομα που αναμένεται να παραστούν στη δίκη. Αυτή είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 που θα διεξαχθεί τόσο μεγάλης κλίμακας δίκη μαφίας στην Ιταλία.

Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι;


Σε αντίθεση με την προηγούμενη δίκη, η οποία διεξήχθη από το 1986 έως το 1992 και είχε στόχο μεγάλο αριθμό οικογενειών της Κόζα Νόστρα στη Σικελία, η δίκη αυτή απευθύνεται σε μία μόνο ομάδα, την οικογένεια Μανκούζο, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό τμήμα της εκτεταμένης μαφίας Ντράνγκετα.

Αν και η Ντράνγκετα είναι τώρα μεγαλύτερη από τη Κόζα Νόστρα, η Μανκούζο δρούσε κυρίως στην επαρχία της Καλαβρίας Vibo Valentia.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης προδικαστικής ακρόασης χρειάστηκαν περισσότερες από τρεις ώρες για την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ανάμεσά τους ήταν ονόματα πολιτικών, αξιωματούχων της αστυνομίας, δημοσίων υπαλλήλων και πολιτών που θεωρούνται συνεργοί.

Ο βασικός κατηγορούμενος είναι ο φερόμενος αρχηγός, ο 66χρονος Λουίτζι Μανκούζο, επίσης γνωστός με το παρατσούκλι «ο θείος». Ο αριθμός των κατηγορουμένων ξεπερνά τους 400. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις της αστυνομίας στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία τον Δεκέμβριο του 2019.

Η Ντράνγκετα πιστεύεται ότι ελέγχει τον εφοδιασμό τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης που εισέρχονται στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική και άλλες χώρες, αλλά το κατηγορητήριο περιλαμβάνει απόπειρα δολοφονίας, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας. «Αυτή η δίκη δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένο είναι η μαφία στην κοινωνία», δήλωσε ο Federico Varese, καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 


Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι ο διάσημος εισαγγελέας για τις υποθέσεις κατά της μαφίας της Ιταλίας, ο 62χρονος Nicola Gratteri, ο οποίος ζει υπό αστυνομική προστασία για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και ορκίστηκε να δώσει τέλος στην «ασφυξία της Ντράνγκετα». Ωστόσο, ο καθηγητής Varese έχει προειδοποιήσει ότι η δίκη δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος της δράσης της καθώς τα πλοκάμια της είναι πολλά και ενδέχεται να απλωθούν ξανά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Διεθνή / Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Η σταρ του Drag Race θα παρουσιάσει την τελετή στέψης του Miss Universe Philippines στις 2 Μαΐου, επιστρέφοντας στη σκηνή όπου το 2024 είχε γίνει η πρώτη drag queen που εμφανίστηκε στον θεσμό.
THE LIFO TEAM
ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: Από τα video games στην πολιτική οργή - Τι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις του δράστη

Οι διαδικτυακές αναρτήσεις του 31χρονου Κόουλ Τόμας Άλεν αποκαλύπτουν μια σταδιακή μετάβαση από περιεχόμενο σχετικό με βιντεοπαιχνίδια σε ακραία πολιτικά μηνύματα μίσους για τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM