TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Μία μαφιόζικη ιστορία

 

 

 Μία μαφιόζικη ιστορία

 

...Στο περιθώριο της μεγάλης επιχείρησης "Rinascita-Scott" που οδήγησε στα μέσα του Δεκέμβρη στη σύλληψη 416 υπόπτων που είχαν δεσμούς με την καλαβρέζικη 'Ndrangheta της Vibo Valentia: αρχηγοί, μέλη, οπαδοί, καθώς και πολιτικοί, επιχειρηματίες, αξιωματικοί της αστυνομίας και μασόνοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ βγαίνουν στο φως οι διασυνδέσεις και η όλη δομή της μαφιόζικης οργάνωσης. Η μεγαλύτερη επιχείρηση μετά από τις ιστορικές δίκες του Παλέρμο (1987) όπου είχαν δικαστεί 474 άτομα λόγω της συμμετοχής τους στις εγκληματικές δραστηριότητες της Cosa Nostra.

 

* Η 'Ndrangheta (από την ελληνική λέξη ...ανδραγαθία!) εκμεταλλεύτηκε την αποδυνάμωση της σικελικής Cosa nostra, που έκανε το λάθος να συγκρουστεί μετωπικά με το ιταλικό κράτος, για να γίνει η πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση της Ιταλίας, και μία από τις πιο ισχυρές παγκοσμίως. Υπάρχουν χωριά της Καλαβρίας όπου όλος ο αρσενικός πληθυσμός έχει στρατολογηθεί στην οργάνωση (μόνο στο Reggio de Calabre, η 'Ndrangheta αριθμεί γύρω στα 6000 μέλη). Τα ετήσια έσοδα της "Holding 'Ndrangheta" αντιστοιχούν σήμερα στο συνολικό ΑΕΠ της Εσθονίας και της Σλοβενίας.

Μία μαφιόζικη ιστορία Facebook Twitter
Εν μέσω της επιχείρησης "Rinascita-Scott". Φωτ. Carabinieri

 

Μεσόγειος, η γειτονιά μας

 

 

Ο μετανοημένος της 'Ndrangheta,: "Με διέταξαν να σκοτώσω τον μικρό. 'Ηταν πιστός, αλλά γκέι".

 

 

Alessia CANDITO

La Repubblica, 21 Δεκεμβρίου 2019

 

Ο Andrea Mantella, βαθύ λαρύγγι στην έρευνα που αποκεφάλισε τις συμμορίες της Vibo Valentia [Καλαβρία], αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της δολοφονίας του Filippo Gangitano, ενός  νεαρού μαφιόζου που εκτελέστηκε επειδή η ομοφυλοφυλία του "ατίμασε" την φαμίλια.

 

 

*

 

Ήταν γκέι και είχε αποφασίσει να ζήσει με τον σύντροφό του στο χωριό. Κάτι που η 'Ndrangheta της Vibo Valentia δεν μπορούσε να ανεχτεί. Για το λόγο αυτό, ο Filippo Gangitano, εκτελεστής και "picciotto" [ο χαμηλότερος βαθμός στην ιεραρχία της μαφίας -σ.σ.] των Lo Bianco, σκοτώθηκε το 2002 και θάφτηκε σε έναν ανώνυμο τάφο. Την ιστορία του διηγήθηκε ο μετανοημένος Andrea Mantella, βαθύ λαρύγγι στη συμμορία, ο οποίος με τις αποκαλύψεις του άνοιξε τον δρόμο για την επιχείρηση "Rinascita-Scott" η οποία αποκεφάλισε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου τη 'Ndrangheta της Vibo Valentia.

 

Για το θάνατο του Gangitano , ο μετανοημένος μπορεί να μιλήσει χωρίς να φοβάται να διαψευστεί επειδή ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για τη δολοφονία, την οποία διέταξαν από κοινού ο Carmelo Lo Bianco "Piccinni", ιστορικός αρχηγός της ομώνυμης φαμίλιας, και ο Enzo Barba, γνωστός και ως "Ο μουσικός", ένα άλλο ηγετικό άτομο της οργάνωσης. Ο λόγος της εκτέλεσης; Ο Gangitano ήταν ομοφυλόφιλος και "αυτό το πράγμα - όπως το διηγείται ο μετανοημένος- δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό στη 'Ndrangheta". Αν και ήταν ένας πιστός picciotto, υπεύθυνος για διάφορες δολοφονίες που διέταξε η συμμορία, έπρεπε να πεθάνει. "Είπαν ότι όλοι στην Vibo το γνώριζαν", κάτι που ήταν ντροπή για τη φατρία. Επειδή ο Gangitano ήταν ξάδερφός του, έπρεπε αυτός ο ίδιος να "επιλύσει" το ζήτημα και να "ξεπλύνει" την τιμή της οικογένειας.

 

 

Οι εντολές των παλαιών αφεντικών, ακολουθώντας τους αρχαϊκούς κανόνες, είναι για τους στρατηγούς συμβουλές, αλλά για το στράτευμα εντολές που πρέπει να γίνονται σεβαστές. "Προσπάθησα να δώσω μια λύση προτείνοντας τον εκτοπισμό του, αλλά μου είπαν και οι δύο ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται, ότι πρέπει να δίνουμε λογαριασμό στο San Luca [κοιτίδα και επίκεντρο της 'Ndrangheta - σ.σ.] και ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε ή να είχαμε έναν ομοφυλόφιλο αναμεσά μας" λέει ο μετανοημένος στους επιθεωρητές της αστυνομίας. Ο Mantella εξηγεί ότι στράφηκε χωρίς αποτέλεσμα στον γιο του πατριάρχη, τον Paolino Lo Bianco, ελπίζοντας σε μια μεγαλύτερη κατανόηση, όπως και σε έναν άλλον σημαντικό παράγοντα της φαμίλιας, τον Filippo Catania. "Τους ζήτησα να με βοηθήσουν να τον βγάλουμε "uomo di merda" [σκατένιο άνδρα -σ.σ.], αφαιρώντας τη θέση του στην Camorra, αλλά και πάλι δεν κατάφερα τίποτα".

 

Ατελέσφορη ήταν και η προσπάθειά του να στραφεί προς τους αρχηγούς Lo Bianco και Barba, ικετεύοντας τα παλιά αφεντικά να δείξουν επιείκεια για τον ξάδελφο. "Και οι δύο - όπως λέει - μου είπαν ότι ήταν δική μου ευθύνη και ότι έπρεπε να τον σκοτώσω, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι γνώριζε πάρα πολλά πράγματα για μένα και για άλλους. Για τον Gangitano η θανατική ποινή ήταν αμετάκλητη. Και ο Mantella ανέλαβε να εκτελέσει την διαταγή. Μετά από μία αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια να οδηγήσει το εν λόγω θύμα σε παγίδα, ο μετανοημένος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει έναν από τους αδελφούς του για να στήσει μια νέα ενέδρα.

 

"Αποφάσισα να εξαπατήσω τον αδελφό μου, τον Nazarene, ζητώντας του να συνοδεύσει το Gangitano στο αγρόκτημα του πατέρα μου". Το αγόρι δεν είχε εμπιστοσύνη, φοβόταν για τον ξάδελφό του. Στη συνέχεια όμως, "πιστεύοντας πραγματικά ότι θα ξεκαθαρίζονταν απλώς κάποια πράγματα", λέει ο μετανοημένος, ακολούθησε τις εντολές. "Τον άφησε στην αυλή του αγροκτήματος όπου τον πυροβόλησε ο Scrugli", ο άλλος εκτελεστής που επιφορτίστηκε με την αποστολή αυτή από τον Lo Bianco. Όλα αυτά μπροστά στους αδελφούς του Mantella, τον Nazareno και τον Domenico, οι οποίοι "κλαίγοντας σχεδόν επειδή αγνούσαν το σχέδιο της δολοφονίας, έδωσαν ένα χέρι στον Scrugli για να θάψουν το Gangitano, αφού το έβαλαν πριν μέσα σε σακούλες τροφίμων".

 

Την ημέρα εκείνη, ο Mantella έχασε έναν ξάδελφο και δύο αδέρφια "που δεν μου έχουν ξαναμιλήσει από τότε". Λίγα χρόνια αργότερα, ένας δρόμος πέρασε πάνω από τον ανώνυμο τάφο του Gangitano. Και έγινε έτσι ένα από τα πολλά θύματα της "lupara bianca" [δημοσιογραφικός ορισμός της μαφιόζικης εκτέλεσης που δεν αφήνει ίχνη -σ.σ.], ένας "εξαφανισμένος" που οι συγγενείς γνωρίζουν ότι πρέπει να  θρηνούν χωρίς να έχουν την ευκολία ενός τάφου για να το κάνουν.

Alessia CANDITO

 

Δείτε επίσης ένα πολύ ενημερωμένο ιταλικό μπλογκ που καταγράφει οτιδήποτε αφορά την καλαβρέζικη 'Ndrangheta:

'Ndrangheta news

 

Μτφ. Σ.Σ.

Κρυφή βιντεοσκόπηση στην Ελβετία μιας συνάντησης αρχηγών της καλαβρέζικης μαφίας σε στυλ "Νονού".

Η σύλληψη του ιταλού capo της 'Ndrangheta Antonio Pelle, του αποκαλούμενου και "Mamma", στο σπίτι του στο  Benestare της Καλαβρίας. Κρυβόταν σε ένα μυστικό πατάρι ανάμεσα στο μπάνιο και το δωμάτιο του γιου του.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ