Βιέννη: Ο 20χρονος ισλαμιστής τρομοκράτης είχε αποφυλακιστεί τον Δεκέμβριο - Το προφίλ του δράστη

Βιέννη: Ο 20χρονος ισλαμιστής τρομοκράτης είχε αποφυλακιστεί τον Δεκέμβριο - Το προφίλ του δράστη Facebook Twitter
Επίθεση στη Βιέννη: Το προφίλ του 20χρονου δράστη - 1.000 αστυνομικοί επί ποδός (Bild)
0

Φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει τον τρομοκράτη που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών μετά την χθεσινοβραδινή αιματηρή επίθεση στη Βιέννη δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο δράστης της επίθεσης στη Βιέννηήταν ένας 20χρονος άνδρας που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. Το όνομα του τζιχαντιστή ήταν Φετζουλάι Κουτίμ (Fejzulai Kujtim) και είχε καταδικαστεί σε 22 μήνες φυλάκιση στις 25 Απριλίου του 2019 επειδή ήθελε να μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί στο Iσλαμικό Κράτος, αλλά είχε αποφυλακιστεί υπό όρους στις 5 Δεκεμβρίου του 2019.

Ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Σύμφωνα με την Bild, ο δράστης φέρεται να ανάρτησε στο Instagram αρκετές φωτογραφίες του,δίνοντας όρκο πίστης και αφοσίωσης στον ISIS και τον ηγέτη του, Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης ανήμερα της επίθεσης έστειλε σε δύο φίλους του βίντεο από την παλαιότερη επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Σύμφωνα πάντα με τη Bild ο ύποπτος είναι ο άνδρας, που πυροβόλησαν οι αστυνομικοί στις 20:09 τοπική ώρα (21:09 ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε ο διοικητής της αστυνομίας της Βιέννης Γκέρχαρντ Πιουρστλ.

Ο δράστης, φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι, ενώ ερευνάται το περιβάλλον του.

Η ταυτότητα του τζιχαντιστή έχει εξακριβωθεί, αλλά αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ενήργησε μόνος του. Πληροφορίες από την αυστριακή αστυνομία κάνουν λόγο για έως και τέσσερις συνεργούς.

Σύμφωνα με συντάκτη της αυστριακής εφημερίδας Falter, Φλόριαν Κλενκ, ο δράστης που έπεσε νεκρός ήταν 20 ετών, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βιέννη.

Κατονομάζεται ως Κουρτίν Σ., με αλβανικές ρίζες, αλλά καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο δεν διευκρίνισε ο συντάκτης την πηγή των πληροφοριών του.

Ο δράστης δε, φέρεται να είναι γνωστός στις αρχές καθώς ανήκε σε ομάδα 90 ισλαμιστών που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

1.000 αστυνομικοί σε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό συνεργών

 

Η αυστριακή αστυνομία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε 15 κατοικίες και έχει θέσει υπό κράτηση άτομα που συνδέονται με τον ύποπτο, σύμφωνα με τον Νέχαμερ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τεράστια αστυνομική δύναμη 1.000 και πλέον αστυνομικών που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών του δράστη.

Παράλληλα, ενισχυμένοι έλεγχοι τέθηκαν σε ισχύ στα σύνορα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση και στο πλαίσιό τους διεξάγονται σημαντικές έρευνες για υπόπτους.

Αυτοί οι μεθοριακοί έλεγχοι θεωρούνται «τακτική προτεραιότητα» από την ομοσπονδιακή αστυνομία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.

Την ίδια ώρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας έχουν μεταφορτωθεί από αυτόπτες μάρτυρες πάνω από 20.000 βίντεο, τα οποία σχετίζονται με την επίθεση, το 20% των οποίων έχει αξιολογηθεί ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά την τρομοκρατική επίθεση.

«Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ' αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο Κουρτς πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Πέντε συνολικά οι νεκροί- 17 οι τραυματίες

Σε ό,τι αφορά στα θύματα της επίθεσης, επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, όπως μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο εκπρόσωπο των υγειονομικών υπηρεσιών.

Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα, δήλωσε η εκπρόσωπος. Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι το τέταρτο πρόσωπο που έχασε την ζωή του στη χθεσινή επίθεση στη Βιέννη είναι γυναίκα.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο ORF TV, ο απολογισμός των νεκρών είναι τέσσερις πολίτες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες και ένας δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Κουρτς: Βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας

 

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή.

Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

 

Με πληροφορίες από τις Bild/dpa/ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ