ΝΥΤ: Ο Τραμπ έχει τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα, πλήρωσε 188.500 δολάρια σε φόρους εκεί

ΝΥΤ: Ο Τραμπ έχει τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα, πλήρωσε 188.500 δολάρια σε φόρους εκεί Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα, όπου για χρόνια προσπαθούσε να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Φορολογικά αρχεία που εξέτασε η εφημερίδα δείχνουν έναν άγνωστο έως τώρα τραπεζικό λογαριασμό στην Κίνα, τον οποίο διαχειρίζεται η Trump International Hotels Management. Είναι ένας από τους τρεις λογαριασμούς του Τραμπ εκτός ΗΠΑ, καθώς επίσης έχει στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ο Τραμπ κατέβαλε 188.561 δολάρια σε φόρους στην Κίνα, από το 2013 έως το 2015, σχετικά με πιθανές συμφωνίες για παραχώρηση αδειών χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι σε προγενέστερο ρεπορτάζ η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Τραμπ πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ, το 2016 και το 2017.

Τα φορολογικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο Τραμπ επένδυσε τουλάχιστον 192.000 δολάρια σε πέντε εταιρείες, επιφορτισμένες με την επιδίωξη επιχειρηματικών συμφωνιών στην Κίνα. Αυτές οι εταιρείες δήλωσαν 97.400 δολάρια σε δαπάνες από το 2010, ποσό που περιλαμβάνει μικρά ποσά για φόρους, αλλά και αμοιβές έως και το 2018.

Επί μία δεκαετία, ο Ντόναλντ Τραμπ επεδίωκε ανεπιτυχώς επιχειρηματικά σχέδια στην Κίνα, είχε γραφείο εκεί κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του και επιχείρησε να συνεργαστεί με εταιρεία που είναι υπό κρατικό έλεγχο.

Όλα αυτά αποκαλύπτονται ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει στην καμπάνια για την επανεκλογή του ότι έχει την ικανότητα να ορθώνει ανάστημα στην Κίνα, είτε πρόκειται για το εμπόριο είτε για τις ευθύνες για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Επίσης, κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι είναι αδύναμος απέναντι στην Κίνα, αλλά και την οικογένεια του αντιπάλου του ότι «ξεπουλάει τη χώρα μας» στην Κίνα.

Μάλιστα, στο στόχαστρο της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ έχει βρεθεί ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του υποψηφίου των Δημοκρατικών, τον οποίο το «στρατόπεδο» του προέδρου κατηγορεί για συμφωνία ενός δισεκατομμυρίου με την Bank of China, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ισχυρισμοί που δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Οι κινήσεις Τραμπ στην Κίνα

Το 2008 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στα σκαριά ένα πρότζεκτ για ουρανοξύστη γραφείων στην πόλη Γκουανγκζού, πλάνο το οποίο ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Το 2012 εντάθηκαν οι προσπάθειές του για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα και άνοιξε γραφεία στη Σαγκάη.

Στη συνέχεια, επιχείρησε να συνεργαστεί με την κρατική State Grid Corporation. Ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου το 2016 ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή αφορούσε την αδειοδότηση και διαχείριση μεγάλου έργου στο Πεκίνο. Ο Τραμπ φέρεται να επεδίωκε τη συμφωνία ακόμη και ενώ μετρούσε μήνες στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του για τον Λευκό Οίκο. Τελικά όμως το πλάνο εγκαταλείφθηκε, όταν η εταιρεία αυτή βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά, από τις κινεζικές αρχές.

Ο δικηγόρος του Trump Organization, Άλαν Γκάρτεν, δήλωσε στους ΝΥΤ ότι η εταιρεία άνοιξε λογαριασμό σε κινεζική τράπεζα, προκειμένου να πληρώσει φόρους εκεί, που σχετίζονται με την προσπάθεια για επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα.

Σημείωσε ότι ο λογαριασμός άνοιξε μετά τη δημιουργία γραφείων στην Κίνα, για «πιθανές συμφωνίες για ξενοδοχεία στην Ασία». «Καμία συμφωνία, συναλλαγή ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υλοποιήθηκε ποτέ και από το 2015 το γραφείο παραμένει ανενεργό», δήλωσε ακόμη ο Γκάρτεν. «Αν και ο λογαριασμός παραμένει ανοιχτός, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για άλλο σκοπό», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ