Ο Τραμπ κατέβαλε μόλις 750 δολάρια σε φόρους το 2016 και το 2017

Ο Τραμπ κατέβαλε μόλις 750 δολάρια σε φόρους το 2016 και το 2017 Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016, τη χρονιά όταν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, και άλλα τόσα το 2017, σύμφωνα με έρευνα των New York Times για τις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου την τελευταία 20ετία.

«Δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια των 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια, κατά κύριο λόγο διότι δήλωσε περισσότερες ζημίες παρά κέρδη», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ που έγινε πρόεδρος και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την 3η Νοεμβρίου βρίσκονται στην καρδιά μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης, καθώς ο ίδιος αρνείται πάντοτε να τις δώσει στη δημοσιότητα, ερχόμενος σε ρήξη με την πολιτική παράδοση δεκαετιών στις ΗΠΑ.

«Οι New York Times εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του κ. Τραμπ όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία. Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι ο Τραμπ είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το ριάλιτι σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του.

Κατά τους ΝΥΤ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, παρά το ότι είχε έσοδα 434,9 εκατομμυρίων εκείνη τη χρονιά.

Αντιδρώντας, ο Τραμπ έκανε λόγο, όπως συνηθίζει σε περιπτώσεις τέτοιων δημοσιευμάτων, για «fake news». «Πρόκειται για απόλυτα ψευδείς ειδήσεις, για στοιχεία κατασκευασμένα», επέμεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε στον Λευκό Οίκο. «Πλήρωσα πολλά, και πλήρωσα επίσης φόρους εισοδήματος σε επίπεδο πολιτείας, η πολιτεία της Νέας Υόρκης φορολογεί πολύ», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

 

Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προβάλλει στην προεκλογική εκστρατεία την περιουσία του ως μεγάλο του πολιτικό προσόν — αν και ο οικογενειακός του όμιλος ουδέποτε εισήχθη στο χρηματιστήριο —, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν.

Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του Αμερικανού προέδρου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφέροντος.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ο Τραμπ υπόκειται σε έλεγχο της ομοσπονδιακής εφορίας (Internal Revenue Service, IRS) για την επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων που ζήτησε σε μία περίπτωση αφού δήλωσε μεγάλες ζημίες. Αν ο έλεγχος της IRS καταλήξει ότι το ποσό του καταβλήθηκε αχρεωστήτως, ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM