Αλεξέι Ναβάλνι: Επιμένει το Κρεμλίνο - Κανένα ίχνος από δηλητήριο στον οργανισμό του

Αλεξέι Ναβάλνι: Επιμένει το Κρεμλίνο - Κανένα ίχνος από δηλητήριο στον οργανισμό του Facebook Twitter
Αλεξέι Ναβάλνι: Επιμένει το Κρεμλίνο - Δεν υπήρχαν ίχνη δηλητηρίου στον οργανισμό του (EPA)
0

Επιμένει το Κρεμλίνο στους αρχικούς του ισχυρισμούς, ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη δηλητηρίου στον οργανισμό του Αλεξέι Ναβάλνι.

Μετά την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι στο αίμα του Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκαν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης είχε δηλητηριασθεί με νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στην Γερμανία μια σειρά εξετάσεων που έγιναν στην Ρωσία, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές, έδειξαν ότι εκείνη την στιγμή δεν βρέθηκε καμία δηλητηριώδης ουσία στο οργανισμό του.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως «η Γενική εισαγγελία της Ρωσίας απευθύνθηκε επίσημα στην γερμανική πλευρά, υπολογίζοντας ότι θα της δοθεί επίσημη απάντηση» και πρόσθεσε ότι και οι Ρώσοι γιατροί «πρότειναν να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «οι εταίροι μας προτίμησαν για μια ακόμη φορά να προβούν σε δημόσιες ανακοινώσεις. Χωρίς να παρουσιάσουν έστω και ένα στοιχείο» προσθέτοντας ότι «όλα αυτά μετατρέπονται για μια ακόμη φορά σε εκστρατεία δυσφήμισης (κατά της Ρωσίας).

Εξηγήσεις ζητά και ο Μπόρις Τζόνσον

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τη Ρωσία εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι και δεσμεύτηκε να εργαστεί για να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης.

«Είναι εξωφρενικό ότι χρησιμοποιήθηκε χημικό όπλο», δήλωσε ο Τζόνσον με tweet του. «Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να εξηγήσει τι συνέβη στον κ. Ναβάλνι - θα συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Νωρίτερα σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε πως εντοπίστηκαν ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ σε δείγματα που ελήφθησαν από τον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι τοξικολογικές εξετάσεις σε δείγματα αίματος του Αλεξέι Ναβάλνι οι οποίες έγιναν σε εργαστήριο του γερμανικού στρατού, βρήκαν «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία» που δείχνουν ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης έχει δηλητηριασθεί με Novichoc.

«Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενημερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα της έρευνας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «θα συζητήσει την κατάλληλη κοινή απάντηση με τους εταίρους υπό το φως της ρωσικής αντίδρασης».

Ο Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ασθένησε κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα, στις 20 Αυγούστου.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Ομσκ και ακολούθως στο Βερολίνο, όπου οι γιατροί τόνισαν πως υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως η ασθένειά του οφειλόταν σε δηλητηρίαση.

O Ναβάλνι νοσηλεύεται έκτοτε σε κωματώδη κατάσταση στο Βερολίνο, με την ομάδα του να υποστηρίζει πως δηλητηριάστηκε με εντολή του ίδιου του Ρώσου προέδρου. Το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

«Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη το ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι θύμα νευροτοξικού παράγοντα από τη Ρωσία» τόνισε σε ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνησης, προσθέτοντας πως καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση και καλώντας τη Μόσχα να παράσχει εξηγήσεις.

Όπως παρατηρούν πολλοί αναλυτές, η υπόθεση Ναβάλνι έχει πολλές ομοιότητες με την δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας. 

Με πληροφορίες του TASS/Reuters/ΑΠΕ/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ