Βερολίνο: Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ

Βερολίνο: Ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ Facebook Twitter
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, στις εξετάσεις του Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκαν ίχνη από Νόβιτσοκ - Reuters
0

Ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ εντοπίστηκαν σε δείγματα που ελήφθησαν από τον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι τοξικολογικές εξετάσεις σε δείγματα αίματος του Αλεξέι Ναβάλνι οι οποίες έγιναν σε εργαστήριο του γερμανικού στρατού, βρήκαν «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία» που δείχνουν ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης έχει δηλητηριασθεί με Novichoc. 

«Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενημερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα της έρευνας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «θα συζητήσει την κατάλληλη κοινή απάντηση με τους εταίρους υπό το φως της ρωσικής αντίδρασης».

Ο Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ασθένησε κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα, στις 20 Αυγούστου.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Ομσκ και ακολούθως στο Βερολίνο, όπου οι γιατροί τόνισαν πως υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως η ασθένειά του οφειλόταν σε δηλητηρίαση.

O Ναβάλνι νοσηλεύεται έκτοτε σε κωματώδη κατάσταση στο Βερολίνο, με την ομάδα του να υποστηρίζει πως δηλητηριάστηκε με εντολή του ίδιου του Ρώσου προέδρου. Το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες. 

«Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη το ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι θύμα νευροτοξικού παράγοντα από τη Ρωσία» τόνισε σε ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνησης, προσθέτοντας πως καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση και καλώντας τη Μόσχα να παράσχει εξηγήσεις. 

Η αντίδραση της Μόσχας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερώσει την Μόσχα για τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει σε σχέση με την δηλητηρίαση του Ναβάλνι το συγκεκριμένο παράγοντα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση στο αίτημα που υπέβαλε η γενική εισαγγελία της Ρωσίας στην Γερμανία αναφορικά με την υγεία του Ναβάλνι, την διάγνωση που του έγινε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Σημειώνεται πως, από την ώρα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, ο Ναβάλνι βρίσκεται υπό το καθεστώς προστασίας από το ίδιο τμήμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας που έχει αναλάβει και την ασφάλεια της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Όπως παρατηρούν πολλοί αναλυτές, η υπόθεση Ναβάλνι έχει πολλές ομοιότητες με την δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας. Στην επίθεση κατά του Σκριπάλ, σύμφωνα με έρευνες, είχε χρησιμοποιηθεί επίσης η νευροτοξική ουσία νόβιτσοκ. Η χημική αυτή ουσία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή πρωτεϊνική αντίδραση, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. 

Με πληροφορίες από Guardian/BBC/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ