NYT: Η Ρωσία πλήρωνε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες

NYT: Η Ρωσία πλήρωνε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU) κρυφά πρόσφερε αμοιβές σε μαχητές που συνδέονται με τους Ταλιμπάν, για να σκοτώσουν στρατιώτες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και Αμερικανούς.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Οι ΗΠΑ κατέληξαν πριν από μήνες ότι η εν λόγω ρωσική υπηρεσία, που έχει συνδεθεί με απόπειρες δολοφονιών και άλλες μυστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, είχε προσφέρει αμοιβές για επιτυχείς επιθέσεις που έγιναν πέρυσι.

Ισλαμιστές μαχητές, ή εγκληματικά στοιχεία που συνδέονται στενά με αυτούς, θεωρείται ότι πήραν κάποιες από αυτές τις αμοιβές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλούνται οι ΝΥΤ. Η μονάδα 29155 της GRU εκτιμάται ότι είναι πίσω από αυτό το σχέδιο. Είκοσι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στο Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί οι θάνατοι θεωρούνται ύποπτοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για αυτά τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών και το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συζήτησε το θέμα σε συνάντηση στα τέλη Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν μία λίστα πιθανών επιλογών, ξεκινώντας από διάβημα στη Μόσχα, με την απαίτηση να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, έως και την κλιμάκωση σε μία σειρά από κυρώσεις ή άλλα αντίποινα. Αλλά ο Λευκός Οίκος ακόμη δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση για κάτι από αυτά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει γνώση αυτών των κατηγοριών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αν κάποιος τις διατυπώσεις, θα απαντήσουμε», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουζαχίντ, αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέση με οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών και έκανε λόγο για προσπάθεια δυσφήμησης.

«Οι συμφωνίες αυτού του είδους με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δεν έχουν βάση. Οι στοχευμένες δολοφονίες μας γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και τις κάναμε με δικούς μας πόρους. Αυτό άλλαξε έπειτα από τη συμφωνία μας με τους Αμερικανούς και οι ζωές τους είναι ασφαλείς, δεν τους επιτιθέμεθα», συμπλήρωσε.

Η εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών λέγεται πως βασίζεται- τουλάχιστον εν μέρει- σε ανακρίσεις Αφγανών μαχητών και εγκληματιών που έχουν συλληφθεί. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους ΝΥΤ δεν εξήγησαν τους μηχανισμούς της ρωσικής επιχείρησης, όπως το πώς επιλέγονταν οι στόχοι ή με ποιο τρόπο άλλαζαν χέρια τα χρήματα. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο αν Ρώσοι είχαν αναπτυχθεί εντός του Αφγανιστάν ή αν συναντιούνταν αλλού με τους Ταλιμπάν.

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λέγεται ότι είναι βέβαιοι για το ότι οι Ρώσοι πρόσφεραν και πλήρωναν αμοιβές σε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς, είναι αβέβαιοι για το από πόσο ψηλά στις τάξεις της ρωσικής κυβέρνησης είχε δοθεί η εντολή για αυτή την επιχείρηση ή ποιος ήταν ο στόχος της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM