Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους στις ΗΠΑ -Η μεγαλύτερη διαδήλωση της Ουάσινγκτον

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους στις ΗΠΑ -Η μεγαλύτερη διαδήλωση της Ουάσινγκτον Facebook Twitter
EPA
0

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ουάσινγκτον και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, καθώς πλέον οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχουν μετατραπεί σε κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για 12η ημέρα στις ΗΠΑ, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες χώρες. Στην Ουάσινγκτον έγινε η μεγαλύτερη διαμαρτυρία έως τώρα. Άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο Λίνκολν και έκαναν πορεία προς τον Λευκό Οίκο.

Εκτιμάται ότι στην κινητοποίηση έδωσαν το παρών περίπου 10.000 άνθρωποι. «Χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε», «Κάνουμε πορεία για την ελπίδα, όχι για το μίσος» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν».


Πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ «είδε» μικρότερη συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον σε σύγκριση με τις προβλέψεις. «Πολύ μικρότερο πλήθος στην Ουάσινγκτον απ' ό,τι προβλεπόταν. Εθνοφρουρά, Μυστική Υπηρεσία και αστυνομία έκαναν φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter.


Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν όμως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, η Ατλάντα και η Βοστώνη, αλλά και σε μικρότερες πόλεις, σε όλη τη χώρα. Το παρών στις κινητοποιήσεις έδωσε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος μαζί με συμπαίκτες του στους Bucks πήραν μέρος σε πορεία στο Μιλγουόκι.

Εκτός από την Ουάσινγκτον και στη Φιλαδέλφεια έγινε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της πόλης από την έναρξη των διαδηλώσεων. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν ο δήμαρχος να περικόψει κατά τουλάχιστον 10% τον προϋπολογισμό της αστυνομίας.


Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης υπήρξαν όμως και ωραίες στιγμές, καθώς ένα ζευγάρι παντρεύτηκε εν μέσω της κινητοποίησης.


Στη Νέα Υόρκη, ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών διέσχισε τη Γέφυρα του Μπρούκλιν και πέρασε στο Μανχάταν για να κάνει πορεία στο Μπροντγουέι, που ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημο. Χιλιάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν στο Χάρλεμ, κοντά στο βορειοδυτικό άκρο του Σέντραλ Παρκ για να κάνουν πορεία 100 τετράγωνα προς τα κάτω, προς το Washington Square Park της πόλης.

Οι διαμαρτυρίες ήταν για μία ακόμη ημέρα ως επί το πλείστον ειρηνικές, αλλά υπήρξαν και εντάσεις. Στο Σιάτλ για παράδειγμα, ο δήμαρχος μπορεί να απαγόρευσε στην αστυνομία τη χρήση δακρυγόνων για 30 ημέρες, αλλά οι ένστολοι βρήκαν άλλους τρόπους για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στη Μινεάπολη, όπου δολοφονήθηκε ο Φλόιντ, συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τον δήμαρχο Τζέικομπ Φρέι, επειδή μιλώντας τους αρνήθηκε να δεσμευθεί ότι θα μειώσει τη χρηματοδότηση της αστυνομίας. «Πήγαινε σπίτι σου, ντροπή», άρχισαν να του φωνάζουν οι πολίτες.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM