ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ - Πορείες σε όλο τον κόσμο

Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ - Πορείες σε όλο τον κόσμο Facebook Twitter
Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ (EPA)
0

Περισσότεροι από 6.000 διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους της Ουάσινγκτον για να τιμήσουν τον Τζορτζ Φλόιντ ενώ παράλληλες κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις του κόσμου. 

Με συνθήματα όπως «Black Lives Matter» και τα τελευταία λόγια του 46χρονου Φλόιντ «I can't breath» ήδη σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο μνημείο Λίνκολν και ακόμα 3.000 βρίσκονται στην 16η λεωφόρο. 
Οδηγοί που περνούν με τα οχήματά τους κορνάρουν σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ ορισμένοι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο για να προσφέρουν σνακ και νερό στους συγκεντρωμένους.


Εκατοντάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία περνώντας έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον φώναζαν: «Χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε», «Πορευόμαστε για την ειρήνη, όχι για το μίσος» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

 Η 16η λεωφόρος από χθες, και έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της δημάρχου της Ουάσινγκτον, έχει «βαφτεί» με το αντιρατσιστικό σύνθημα Black Lives Matter.


Η ίδια η δήμαρχος υπερήφανη ανάρτησε και φωτογραφία λέγοντας ότι έτσι φαίνεται πλέον ο δρόμος από το διάστημα. «Black Lives Matter», το σύνθημα που κοσμεί πλέον την 16η λεωφόρο, που κατευθύνεται ως την νότια πλευρά του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα η Εθνοφρουρά με ανάρτησή της στο Twitter αναφέρει ότι 43.300 στρατιώτες της βρίσκονται επί ποδός σε 34 πολιτείες και στην πρωτεύουσα προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες των αρχών στις διαδηλώσεις. Νωρίς το πρωί έξι λεωφορεία αποβίβασαν αρκετές εκατοντάδες ένστολους στρατιωτικούς, που κρατούσαν ασπίδες, στο χώρο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Στρατιωτικά Χάμβι ήταν παρκαρισμένα στους δεντροφυτεμένους δρόμους της πόλης.

Μεγάλες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις του κόσμου. Στο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο με πλακάτ και ταμπούρλα, φωνάζοντας "Black Lives Matter".

Στο Βερολίνο η ίδια εικόνα: διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Αλεξάντερπλατς. Παρόμοιες κινητοποιήσεις μικρότερης κλίμακας διοργανώθηκαν επίσης στο Αμβούργο και τη Βαρσοβία.

Στο Παρίσι, δύο διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας είχαν απαγορευτεί λόγω της πανδημίας αλλά εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στον Πύργο του Άιφελ και στην πλατεία ντε λα Κονκόρντ, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία 

 

Στη Σεούλ, δεκάδες Νοτιοκορεάτες και αλλοδαποί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην πόλη. Κάποιοι φορούσαν μαύρες μάσκες με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω στα κορεατικά».

Ο 46χρονος Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη, αφού ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά. Ο θάνατός του πυροδότησε διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο.

Ακτιβιστές προέτρεπαν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν σήμερα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει στις δεκάδες χιλιάδες.

Στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν, ο 27χρονος οικοδόμος Ντιλόνο Κάρολ, είπε ότι πήγε στη διαδήλωση επειδή «απλώς δεν μπορεί» να καθίσει και να την παρακολουθεί από το σπίτι του. «Οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν. Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά έναν άνδρα να φωνάζει τη μαμά του στον δρόμο και να περνάει αυτά που πέρασε ο Τζορτζ Φλόιντ».

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM