Η τροπική καταιγίδα «Αμάντα» σάρωσε τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαβαδόρ- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Η τροπική καταιγίδα «Αμάντα» σάρωσε τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαβαδόρ- Τουλάχιστον 10 νεκροί Facebook Twitter
EPA
0

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Αμάντα» από τη Γουατεμάλα αλλά και το Ελ Σαβαδόρ, όπου τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η τροπική καταιγίδα- η πρώτη της περιόδου στον Ειρηνικό Ωκεανό- προκαλεί σφοδρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί πλημμύρες, κατολισθήσεις, υπερχειλίσεις ποταμών και γενικευμένες διακοπές ρεύματος στις δύο χώρες.

Μπροστά στον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων και πλημμυρών, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για 15 ημέρες. Στη χώρα 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλος ένας αγνοείται.

Πενήντα σπίτια καταστράφηκαν μόνο στη μητροπολιτική περιοχή του Σαν Σαλβαδόρ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάριο Ντουράν, χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να μείνει μέσα. Περισσότερα από 200 σπίτια πλημμύρισαν, εξαιτίας της υπερχείλισης ποταμών, ενώ κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν πολίτες από παραποτάμιες περιοχές.

 

Οι βροχές αναμένεται να συνεχιστούν και το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από τον πληθυσμό να προετοιμαστεί για την «ισχυρή πιθανότητα» κατολισθήσεων και καθιζήσεων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Φερνάντο Λόπες δήλωσε ότι μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν 400 χιλιοστά νερού, όταν ο ετήσιος μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 1.800 χιλιοστά.

Στο Ελ Σαλβαδόρ των 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων, το 87% των 20.742 τετραγωνικών χιλιομέτρων της επικράτειας θεωρείται πως είναι εξαιρετικά ευάλωτο στα φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ