Amazon: Αντιπρόεδρος παραιτήθηκε μετά τις απολύσεις εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για τον κορωνοϊό

Amazon: Αντιπρόεδρος παραιτήθηκε μετά τις απολύσεις εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Διαμαρτυρία έξω από αποθήκη της Amazon (Πηγή φωτό EPA)
0

Ένας αντιπρόεδρος της Amazon παραιτήθηκε εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις απολύσεις εργαζομένων που επέκριναν την εταιρεία για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο Τιμ Μπρέι, ανώτερος τεχνικός και αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, παραιτήθηκε την 1η Μαΐου. Σε μακροσκελές blog, που εξηγούσε την απόφασή του, ανέφερε ότι η απόλυση των εργαζομένων που διαμαρτύρονταν είναι «απόδειξη της τοξικής τακτικής που υπάρχει στην κουλτούρα της εταιρείας». «Παραιτήθηκα απογοητευμένος γιατί η Amazon απέλυσε πληροφοριοδότες που έκαναν φασαρία αναφορικά με τους εργαζόμενους στις αποθήκες που είναι τρομοκρατημένοι για τον κορωνοϊό», έγραψε στο blog του.

Ο Μπρέι εργαζόταν στην Amazon τα τελευταία πέντε χρόνια και υποστηρίζει ότι η παραίτησή του θα του κοστίσει «πιθανότατα πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια προ φόρων, για να μην αναφέρουμε την καλύτερη δουλειά που είχα ποτέ».

Μετά τις διαμαρτυρίες εργαζομένων που ανησυχούσαν για την ασφάλεια στις αποθήκες της εταιρείας- και τις απολύσεις ανθρώπων που διοργάνωναν αυτές τις κινητοποιήσεις- ο Τιμ Μπρέι αρχικά εξέφρασε τις ανησυχίες του μέσω των «εσωτερικών καναλιών». «Έπειτα από αυτό, αν παρέμενα στην Amazon θα σήμαινε ουσιαστικά ότι εγκρίνω ενέργειες που απεχθάνομαι. Οπότε παραιτήθηκα», αναφέρει.

Εκτίναξη πωλήσεων, αλλά και προβλήματα

Την προηγούμενη εβδομάδα η Amazon ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της το πρώτο τρίμηνο του 2020 έφτασαν στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 26% εν μέσω των lockdown λόγω του κορωνοϊού.

Όμως, στη Νέα Υόρκη η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με πιθανή έρευνα, έπειτα από την απόλυση εργαζομένου που διοργάνωσε μικρή διαμαρτυρία για τις συνθήκες ασφαλείας, σε αποθήκη της Amazon.

Επιπλέον, η κοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιοσύνης κάλεσε τον CEO της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, στο πλαίσιο αντιμονοπωλιακής έρευνας.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της Amazon να θέσει σε καθεστώς μερικής ανεργίας του εργαζομένους σε έξι εγκαταστάσεις της στη χώρα, των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί.

Το αίτημα της Amazon αφορά περίπου 10.000 εργαζομένους. «Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου στις Βερσαλλίες προφανώς και είχε αντίκτυπο στη δραστηριότητά μας στη Γαλλία (...). Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε επίσης βοήθεια, ακριβώς όπως είχαν κατορθώσει κι άλλες εταιρείες στη Γαλλία να επωφεληθούν από τις ισχύουσες διατάξεις», ανέφερε η Amazon.

Το δικαστήριο είχε δώσει εντολή στην εταιρεία να προβεί σε εκτίμηση- μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων- των κινδύνων έκθεσης στον κορωνοϊό και να περιορίσει τη δραστηριότητά της στα μόνον ζωτικής σημασίας προϊόντα, ορίζοντας πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε παραβίαση. Αντί για αυτό, ο όμιλος προτίμησε να κλείσει τις αποθήκες έως τις 5 Μαΐου.

«Πράγματι, η εφοδιαστική μας δραστηριότητα είναι τεχνικά περίπλοκη και το πρόστιμο των 100.000 ευρώ ανά παράβαση, που καθορίζεται από το Εφετείο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό τυχαίας διανομής μη εξουσιοδοτημένων προϊόντων, έστω και της τάξης του 0,1%, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα άνω του ενός δισ. ευρώ την εβδομάδα», ανέφερε η Amazon.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα εργαζομένων χαρακτηρίζουν ανέντιμη την αίτηση της Amazon για μερική ανεργία, επισημαίνοντας πως «αυτός ο μηχανισμός τέθηκε σε εφαρμογή για να βοηθήσει υπαλλήλους εταιρειών των οποίων η δραστηριότητα κατέστη εντελώς αδύνατη κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως συνέβη στους τομείς της εστίασης, ή για τις επιχειρήσεις μη ζωτικής σημασίας υπηρεσιών».

«Ακόμα περισσότερο, η Amazon επέλεξε να κλείσει προσωρινά τις αποθήκες της από τις 16 Απριλίου, ενώ συνέχιζε τη δραστηριότητά της από τις άλλες εγκαταστάσεις ανά την Ευρώπη, για να αποφύγει με τον καλύτερο τρόπο δύο διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις», καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ