Το Κογκρέσο καλεί για κατάθεση τον Τζεφ Μπέζος

Το Κογκρέσο καλεί για κατάθεση τον Τζεφ Μπέζος Facebook Twitter
Το Κογκρέσο καλεί σε κατάθεση τον Τζεφ Μπέζος
0

Οι νομοθέτες θέλουν να καταθέσει ο μεγιστάνας της Amazon, Τζεφ Μπέζος, στο πλαίσιο αντιμονοπωλιακής έρευνας που διεξάγει το Κογκρέσο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης κάλεσε την Παρασκευή τον Τζεφ Μπέζος, διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, σε μια σημαντική κλιμάκωση της έρευνάς που διεξάγει για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας.

Η κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου θα επιτρέψει στους νομοθέτες να ρωτήσουν τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, σχετικά με τις κατηγορίες κατά της Amazon, ότι καταχράται τη δύναμη της αγοράς σε διαδικτυακά καταστήματα λιανικής, κακομεταχειρίζεται τους εργάτες αποθήκης και βλάπτει τις μικρές επιχειρήσεις.

Η υποεπιτροπή της αντιμονοπωλιακής έρευνας εδώ και μήνες διερευνά τη δύναμη της Amazon, όπως και του Facebook, της Google και της Apple. Πέρυσι, οι νομοθέτες ζήτησαν πολλά εσωτερικά έγγραφα από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των ανώτερων στελεχών.

Μια διμερής ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον Δημοκρατικό πρόεδρο της επιτροπής, Jerrold Nadler της Νέας Υόρκης, απείλησε να χρησιμοποιήσει την εξουσία της επιτροπής για να υποχρεώσει τον Μπέζος να καταθέσει νόμιμα αν δεν το έκανε πρόθυμα.

«Αν και περιμένουμε ότι θα καταθέσετε εθελοντικά, διατηρούμε το δικαίωμα να προσφύγουμε σε υποχρεωτική διαδικασία, εάν είναι απαραίτητο», ανέφερε.

Εκπρόσωπος της Amazon δεν σχολίασε σχετικά. Ο Τζεφ Μπέζος βασίστηκε παραδοσιακά στους αναπληρωτές του, όπως ο Jay Carney, πρώην γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, για να αλληλεπιδράσει με τους υπεύθυνους της πολιτικής γραμμής. Αλλά έχει κάνει κινήσεις τα τελευταία χρόνια για να κάνει πιο έντονη την παρουσία του στην Ουάσιγκτον.

Αγόρασε την Washington Post το 2013 ενώ νωρίτερα φέτος, φιλοξένησε επιχειρηματίες και πολιτικούς στο ετήσιο δείπνο του Alfalfa Club στη βίλα του κοντά στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση να κληθεί ο Τζεφ Μπέζος για να καταθέσει έρχεται μετά από ένα άρθρο στην εφημερίδα The Wall Street Journal που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι υπάλληλοι της Amazon χρησιμοποίησαν δεδομένα από τρίτους πωλητές για να επαναπροσδιορίσουν τις προσφορές της ιδιωτικής εταιρείας, πιθανώς σε αντίφαση με μαρτυρίες που δόθηκαν από δικηγόρο της Amazon στην επιτροπή πέρυσι.

Οι νομοθέτες δήλωσαν στην επιστολή τους ότι εάν το «άρθρο είναι ακριβές, τότε οι δηλώσεις που έκανε η Amazon στην Επιτροπή σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας φαίνεται να είναι παραπλανητικές και πιθανώς εγκληματικά εσφαλμένες ή ψευδείς.»

Τα στελέχη της Amazon δήλωσαν ότι δεν πίστευαν ότι οι ισχυρισμοί στο άρθρο ήταν ακριβείς, αλλά η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει εσωτερική έρευνα για το ζήτημα.

Το κοινό στράφηκε ολοένα και περισσότερο στο διαδικτυακό κατάστημα της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, φτάνοντας τις αποθήκες της εταιρείας στα όριά της.

Και εκεί απαντούν οι κριτικοί κατά της Amazon. Ο αυξανόμενος συνασπισμός εργαζομένων, ακτιβιστών και νομοθετών λέει ότι η εταιρεία δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, καλώντας την να προσφέρει αμοιβή για ενδεχόμενη έκθεση σε κίνδυνο και να επικοινωνήσει καλύτερα με το προσωπικό της αποθήκης.

Με πληροφορίες από τους New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM