Τουσκ:«Ξεχωριστή θέση στη κόλαση για όσους μεθόδευσαν το άτακτο Brexit»

Τουσκ:«Ξεχωριστή θέση στη κόλαση για όσους μεθόδευσαν το άτακτο Brexit» Facebook Twitter
EPA
0

Για μια «ξεχωριστή θέση στη κόλαση για όσους μεθόδευσαν το άτακτο Brexit» έκανε λόγο σήμερα ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δανέφερε ότι έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες να σταματήσει το Brexit και δήλωσε σήμερα ότι η προτεραιότητα του είναι τώρα να αποφευχθεί ένα «φιάσκο» σε 50 ημέρες, εάν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία.

Διαβεβαιώνοντας τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ για την αλληλεγγύη όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών, καθώς το Δουβλίνο επιμένει η Βρετανία να δώσει νομικές εγγυήσεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Τουσκ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι δεν βλέπει καμία δύναμη να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση που τάσσονται «υπέρ του Brexit».

Ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες με την εντολή από τους Βρετανούς βουλευτές να εργαστεί εκ νέου επί της συμφωνίας αποχώρησης που συνήφθη με την ΕΕ τον Νοέμβριο, οι δηλώσεις του Τουσκ και του Βαράντκαρ απηχούν τα σχόλια άλλων Ευρωπαίων ηγετών που αποκλείουν τις αλλαγές στο κείμενο, περιλαμβανομένου και του «διχτυού ασφαλείας» στα ιρλανδικά σύνορα, του λεγόμενου «backstop».

«Ελπίζω ότι αύριο θα ακούσουμε από την πρωθυπουργό Μέι μια ρεαλιστική πρόταση για το πώς να τερματιστεί το αδιέξοδο», δήλωσε ο Τουσκ.

«Πιστεύω πραγματικά ότι είναι δυνατή μια κοινή λύση».

Ο Τουσκ δήλωσε, ωστόσο, ότι η ΕΕ πρέπει εντείνει τον σχεδιασμό της για την αποχώρηση της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου χωρίς μια νομική συμφωνία: «Μια αίσθηση ευθύνης μάς υποδεικνύει να προετοιμαστούμε για ένα ενδεχόμενο φιάσκο», δήλωσε.

Ξεχωριστή θέση στην κόλαση 

Υιοθετώντας έναν μαχητικό τόνο, ο Τουσκ πρόσθεσε ότι σε αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς να προσφέρουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς να τερματιστούν με ασφάλεια τα 46 χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ τους αξίζει «μια ξεχωριστή θέση στην κόλαση».

«Αναρωτιόμουν πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια», δήλωσε ο Τουσκ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, του οποίου το κόμμα UKIP τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έσπευσε να απαντήσει μέσω Twitter: «Ύστερα από το Brexit θα είμαστε ελεύθεροι από μη εκλεγμένους, αλαζονικούς νταήδες σαν εσένα και θα διοικούμε τη δική μας χώρα. Πιο πολύ σαν παράδεισος μου ακούγεται».

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ήταν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχος που ενθάρρυναν τους Βρετανούς να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit, ωστόσο σήμερα εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος.

«Γνωρίζω ότι ακόμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων... εύχονται να αντιστραφεί αυτή η απόφαση. Ήμουν ανέκαθεν μαζί μας, ολόψυχα. Αλλά τα γεγονότα είναι ολοφάνερα», είπε ο Τουσκ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η «στάση υπέρ του Brexit» της Μέι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν σημαίνει ότι «σήμερα δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη και καμία ουσιαστική ηγεσία για την παραμονή».

Ο Βαράντκαρ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες μία ημέρα πριν τη Μέι καθώς το Δουβλίνο προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του στην ΕΕ, δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε πέρυσι ήταν «η καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Το Δουβλίνο, επέμεινε ο Βαράντκαρ, δεν θα εγκαταλείψει ένα backstop χωρίς ημερομηνία λήξης που θα υποχρεώνει τη Βρετανία να τηρεί πολλούς από τους κανόνες της ΕΕ έως ότου να μπορέσει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος για να συνεχιστεί η ροή προϊόντων χωρίς ελέγχους στα νέα χερσαία σύνορα ΕΕ-ΗΒ στην ιρλανδική νήσο.

«Αναμένουμε ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθεί το backstop», δήλωσε ο Βαράντκαρ. Πρόσθεσε, ωστόσο: «Η αστάθεια στα πολιτικά πράγματα στη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει για ποιον λόγο ακριβώς χρειαζόμαστε μια νομική εγγύηση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση του χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM