Συγκάλυψη της δολοφονίας Κασόγκι από τη Σαουδική Αραβία, λέει η Άγκυρα

Συγκάλυψη της δολοφονίας Κασόγκι από τη Σαουδική Αραβία, λέει η Άγκυρα Facebook Twitter
EPA
0

Σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα σημερινά σχόλια του εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας έχουν στόχο να συγκαλύψουν τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι,

Πρόσθεσε ότι οι δράστες είναι απίθανο να βρεθούν με την έρευνα που διεξάγει η Σαουδική Αραβία. 

Σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως θα ζητήσει τη θανατική ποινή για πέντε από τους κατηγορούμενους που κρατούνται στη χώρα τους.

Ταυτόχρονα ο εισαγγελέας απάλλαξε από κάθε εμπλοκή τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αναφέροντας πως ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε αφού απέτυχαν «διαπραγματεύσεις» για να πεισθεί να επιστρέψει στο βασίλειο

«Περιμένουν από μας να πιστέψουμε πως οι δολοφόνοι το έκαναν αυτό από μόνοι τους. Αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο. Όλα είναι ξεκάθαρα, αλλά γίνεται προσπάθεια να τα συγκαλύψουν λίγο», δήλωσε ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του Ερντογάν στο κόμμα ΑΚP. 

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» της εξηγήσεις που έδωσε σήμερα η σαουδαραβική εισαγγελία και είχε επιμείνει στο γεγονός ότι ο φόνος αυτός ήταν προμελετημένος.

«Όλα αυτά τα μέτρα είναι σίγουρα θετικά, όμως είναι επίσης ανεπαρκή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας πως «δεν είναι ικανοποιημένος» από ορισμένες εξηγήσεις που έδωσε σήμερα η σαουδαραβική δικαιοσύνη.

H σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα αναφέρει πως ο Κασόγκι ναρκώθηκε και διαμελίστηκε τις 2 Οκτωβρίου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα, ο υπαρχηγός των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι, είχε διατάξει να επαναπατριστεί ο Κασόγκι με τη θέλησή του ή διά της βίας, όμως ο αρχηγός της ομάδας των «διαπραγματευτών» που εστάλη επιτόπου έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν.

«Μας λένε πως (ο Κασόγκι) σκοτώθηκε επειδή έφερε αντίσταση όταν θέλησαν να τον πάνε πίσω στη χώρα του. Όμως στην πραγματικότητα ο φόνος αυτός, όπως έχουμε ήδη πει, ήταν σχεδιασμένος εκ των προτέρων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ο διαμελισμός του πτώματος δεν έγινε αυθορμήτως. Είχαν κατ' αρχάς φέρει τα πρόσωπα και τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνουν. Με άλλα λόγια, είχαν ήδη σχεδιάσει πώς θα τον σκότωναν και πώς θα τον διαμέλιζαν», πρόσθεσε.

Καθώς η σαουδαραβική εκδοχή που παρουσιάσθηκε σήμερα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμπαν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε «να αποκαλυφθούν αυτοί που αληθινά παρήγγειλαν» την επιχείρηση.

«Δεν πρέπει η υπόθεση αυτή να κλείσει μ' αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ρίξουμε φως σε όλες τις πλευρές αυτού του φόνου», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ