Υπόθεση Κασόγκι: Η Τουρκία υποπτεύεται πως οι εκτελεστές έλιωσαν το πτώμα με οξύ

Υπόθεση Κασόγκι: Η Τουρκία υποπτεύεται πως οι εκτελεστές έλιωσαν το πτώμα με οξύ Facebook Twitter
EPA
0

Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, έκανε Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα Washington Post.

Έναν μήνα μετά την εκτέλεση του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου, οι επιθεωρητές που ερευνούν την υπόθεση προσανατολίζονται πλέον στο σενάριο της χρήσης οξέως για την εξαφάνιση του πτώματος του δημοσιογράφου, το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί. 

Όπως αποκάλυψε ο ανώτατος αξιωματούχος, οι αρχές «εξετάζουν σοβαρά» το ενδεχόμενο οι δολοφόνοι να χρησιμοποίησαν τοξικές χημικές ουσίες για να λιώσουν τη σορό του Κασόγκι. Η χημική «διάλυση» της σορού έγινε «πιθανότατα» μέσα στο προξενείο ή στην οικία του προξένου, μετά τον στραγγαλισμό και τον διαμελισμό του Κασόγκι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές βρήκαν «αποδείξεις βιολογικής φύσης» στον κήπο της οικίας του προξένου, που ενισχύσουν αυτή τη θεωρία για την εξαφάνιση του πτώματος.

«Η σορός του Τζαμάλ Κασόγκι δεν χρειαζόταν ταφή», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος, ανώτατος αξιωματούχος. 

Μετά από εβδομάδες διαψεύσεων, η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε «κατά λάθος» εντός του προξενείου μετά από «καβγά που βγήκε εκτός ελέγχου». Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα, εισαγγελέας του Ριάντ εκτιμούσε πως η δολοφονία του ήταν προμελετημένη. 

Σύμφωνα με την Σαουδαραβική πλευρά, μετά το «λάθος», το πτώμα του Κασόγκι δόθηκε σε ντόπιο συνεργάτη για το ξεφορτωθεί αλλά οι τουρκικές αρχές δεν έχουν πειστεί, με τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αρμόδιο εισαγγελέα να ζητούν από το Ριάντ να αποκαλύψει την ταυτότητα του συνεργάτη. 

Προς το παρόν η Σαουδική Αραβία δεν έχει ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα του Ριάντ. 

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM