Ένας πρώην επικεφαλής της MI6 δήλωσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κρύβεται πίσω από το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και ότι η θεωρία πως παραστρατιωτικοί είναι οι δράστες, είναι φανερή μυθοπλασία.

 

Ο John Sawers δήλωσε στο BBC ότι η εκτίμησή του βασίστηκε σε συζητήσεις με τις ανώτερες πηγές του και στις γνώσεις του για τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

 

Ο Sawers, ο οποίος ήταν επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών μέχρι το 2014, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πρίγκιπας θα είχε ενεργήσει μόνο αν πίστευε ότι είχε άδεια από το Λευκό Οίκο για να συμπεριφερθεί όπως ήθελε.

 

«Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και η υπουργική του ομάδα ξυπνούν για το πόσο επικίνδυνο είναι να έχουν ανθρώπους να ενεργούν με την αίσθηση ότι απολαμβάνουν ασυλία στη σχέση τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Sawers.

 

«Εάν αποδειχθεί και είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, πως ο πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν».

 

Ο Sawers δήλωσε ότι σεβόταν την πληρότητα και τον επαγγελματισμό των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών: «Το επίπεδο λεπτομέρειας που προέρχεται από τις τουρκικές πηγές ασφάλειας είναι τόσο σαφές που θα πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή ηχογράφησης», ανέφερε σχετικά με όσα έχουν διαρρεύσει.

 

Νωρίτερα σήμερα, εργαζόμενοι του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν να καταθέτουν στο γραφείο του εισαγγελέα, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

 

Συνολικά 15 Τούρκοι υπάλληλοι του προξενείου κατέθεσαν, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν σήμερα εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας να «αποσταθεροποιηθεί» η Σαουδική Αραβία, με υπόβαθρο τις αυξανόμενες επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος του Ριάντ εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες, μετά την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση του Κασόγκι.

 

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς υπογράμμισε την «κατηγορηματική» θέση του Αμπού Ντάμπι κατά της «πολιτικοποίησης της υπόθεσης και των αποπειρών αποσταθεροποίησης της Σαουδικής Αραβίας».

 

Ο Κασόγκι εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες αφού εισήλθε στο προξενείο για να πάρει έγγραφα που χρειαζόταν για τον επικείμενο γάμο του. Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε εντός του κτιρίου, όμως το Ριάντ αρνείται τις κατηγορίες.

 

Τούρκοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα να διεξάγουν κοινές έρευνες στο προξενείο και στην κατοικία του γενικού πρόξενου.