«Ο πρίγκιπας έδωσε την εντολή δολοφονίας του Κασόγκι»: Δήλωση-βόμβα από πρώην επικεφαλής της ΜΙ6

«Ο πρίγκιπας έδωσε την εντολή δολοφονίας του Κασόγκι»: Δήλωση-βόμβα από πρώην επικεφαλής της ΜΙ6 Facebook Twitter
0

Ένας πρώην επικεφαλής της MI6 δήλωσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κρύβεται πίσω από το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και ότι η θεωρία πως παραστρατιωτικοί είναι οι δράστες, είναι φανερή μυθοπλασία.

Ο John Sawers δήλωσε στο BBC ότι η εκτίμησή του βασίστηκε σε συζητήσεις με τις ανώτερες πηγές του και στις γνώσεις του για τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Sawers, ο οποίος ήταν επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών μέχρι το 2014, ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πρίγκιπας θα είχε ενεργήσει μόνο αν πίστευε ότι είχε άδεια από το Λευκό Οίκο για να συμπεριφερθεί όπως ήθελε.

«Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και η υπουργική του ομάδα ξυπνούν για το πόσο επικίνδυνο είναι να έχουν ανθρώπους να ενεργούν με την αίσθηση ότι απολαμβάνουν ασυλία στη σχέση τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Sawers.

«Εάν αποδειχθεί και είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, πως ο πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν».

Ο Sawers δήλωσε ότι σεβόταν την πληρότητα και τον επαγγελματισμό των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών: «Το επίπεδο λεπτομέρειας που προέρχεται από τις τουρκικές πηγές ασφάλειας είναι τόσο σαφές που θα πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή ηχογράφησης», ανέφερε σχετικά με όσα έχουν διαρρεύσει.

Νωρίτερα σήμερα, εργαζόμενοι του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν να καταθέτουν στο γραφείο του εισαγγελέα, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Συνολικά 15 Τούρκοι υπάλληλοι του προξενείου κατέθεσαν, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν σήμερα εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας να «αποσταθεροποιηθεί» η Σαουδική Αραβία, με υπόβαθρο τις αυξανόμενες επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος του Ριάντ εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες, μετά την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση του Κασόγκι.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς υπογράμμισε την «κατηγορηματική» θέση του Αμπού Ντάμπι κατά της «πολιτικοποίησης της υπόθεσης και των αποπειρών αποσταθεροποίησης της Σαουδικής Αραβίας».

Ο Κασόγκι εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες αφού εισήλθε στο προξενείο για να πάρει έγγραφα που χρειαζόταν για τον επικείμενο γάμο του. Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε εντός του κτιρίου, όμως το Ριάντ αρνείται τις κατηγορίες.

Τούρκοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα να διεξάγουν κοινές έρευνες στο προξενείο και στην κατοικία του γενικού πρόξενου.

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM