«O Tραμπ προσπαθεί να ξεπλύνει ένα έγκλημα»

«O Tραμπ προσπαθεί να ξεπλύνει ένα έγκλημα» Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν προσπαθεί να παράσχει κάλυψη στη Σαουδική Αραβια για την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τονίζοντας ωστόσο πως οι ΗΠΑ «χρειάζονται» το Ριάντ στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας, «για ό,τι συμβαίνει στο Ιράν και σε άλλα μέρη».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business Network, o Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία, παρά τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται ακόμη και από γερουσιαστές του κόμματός του.

«Ελπίζω ότι ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος δεν γνώριζαν. Αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μένα», είπε.

  

Ο Τραμπ επέμεινε επίσης ότι το σουνιτικό βασίλειο είναι σημαντικό για την αμερικανική οικονομία, λόγω των εξοπλιστικών συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί με το Ριάντ.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να πάρει αποστάσεις από τη Σαουδική Αραβία, έναν στενό σύμμαχο των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, απάντησε: «Όχι, δεν θέλω και, ειλικρινά, έχουμε μια τεράστια σύμβαση ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

«Ήρθαν γερουσιαστές και μου είπαν ότι δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη σύμβαση. Σε ποιον θα κάναμε κακό; Η σύμβαση αυτή αντιπροσωπεύει 500.000 θέσεις εργασίας».


Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία τις ηχητικές αποδείξεις που σχετίζονται με την εξαφάνιση του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, όταν πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Πιθανότατα θα ξέρουμε τι συνέβη» μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, εκτίμησε ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλύπτει το Ριάντ, κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο η εφημερίδα Washington Post

Η εφημερίδα Washington Post, ο συνεργάτης της οποίας Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του ότι διεξάγουν «μια διπλωματική εκκαθαριστική επιχείρηση» προκειμένου να προστατεύσουν το Ριάντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σε ένα άρθρο που υπογράφει η συντακτική ομάδα της εφημερίδας με τίτλο «Γιατί η κυβέρνηση Τραμπ "καθαρίζει" για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας;», η Washington Post ζητά να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ «Πομπέο, που είχε ένα πλατύ χαμόγελο καθώς χαιρετούσε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (την Τρίτη στο Ριάντ), δεν δείχνει τόσο πρόθυμος να εξακριβώσει την αλήθεια αλλά να βοηθήσει τον ντε φάκτο Σαουδάραβα ηγέτη να γλυτώσει από την κρίση που προκάλεσε» τονίζεται στο άρθρο.

«Οι Σαουδάραβες προετοιμάζουν μια εκδοχή της ιστορίας που αποδίδει τη δολοφονία του Κασόγκι στις υπερβάσεις μιας ομάδας που εστάλη για τον ανακρίνει. Αυτό θα βοηθούσε στο να απομακρυνθεί όποια ευθύνη (αυτής της ενέργειας) από τον πρίγκιπα διάδοχο, που στην πραγματικότητα διέταξε και επέβλεψε την επιχείρηση» σημειώνεται.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε ότι είναι περισσότερο από έτοιμος να βοηθήσει σε αυτήν την κομπίνα» υπογραμμίζει η Washington Post.

«Αυτό που θα ήταν απαράδεκτο, είναι μια διπλωματική εκκαθαριστική επιχείρηση από τη διοίκηση Τραμπ για λογαριασμό ενός καθεστώτος και ενός ηγέτη τα συμφέροντα του οποίου υπερβολικά εξυπηρετεί, παρά τις αυξανόμενες καταχρήσεις στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό» επισημαίνεται στο άρθρο.

«Έως να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τον Κασόγκι, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν το σαουδαραβικό καθεστώς και το Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει όλες τις στρατιωτικές πωλήσεις» στο Ριάντ, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ