CNN: Το πτώμα του Κασόγκι διαμελίστηκε επιμένουν οι Τούρκοι - Ερντογάν: Υπήρχαν τοξικές ουσίες που «μασκαρεύτηκαν»

CNN: Το πτώμα του Κασόγκι διαμελίστηκε επιμένουν οι Τούρκοι - Ερντογάν: Υπήρχαν τοξικές ουσίες που «μασκαρεύτηκαν» Facebook Twitter
0

Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι διαμελίστηκε αφού δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες, μεταδίδει εκτάκτως το CNN, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο. 

Ο ισχυρισμός αυτός, που πρώτα μεταδόθηκε από τους «New York Times», έρχεται μετά από πολύωρη έρευνα των τουρκικών Αρχών στο προξενείο το βράδυ της Δευτέρας.

Σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η δουλειά των Τούρκων ερευνητών είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να εξετάσουν «τοξικά υλικά», τα οποία έχει γίνει προσπάθεια να παραμείνουν κρυφά. 

«Ελπίζω να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η έρευνα εξετάζει πολύ διαφορετικά πράγματα, ανάμεσά τους τοξικά υλικά που έχουν "μασκαρευτεί" προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Την ίδια στιγμή, ενώ οι τουρκικές Αρχές ετοιμάζονταν να ερευνήσουν και την κατοικία του Σαουδάραβα προξένου Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι, έγινε γνωστό πως εκείνος αναχώρησε σήμερα για την πατρίδα του.

Οι αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοικία περίπου μία ώρα αφότου ο πρόξενος έφυγε από την Τουρκία αεροπορικώς για το Ριάντ, όπως μετέδωσε η δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει πως οι τουρκικές Αρχές θα εξετάσουν Σαουδάραβες αξιωματούχους, αν χρειαστεί. Όμως, τουλάχιστον στην περίπτωση του προξένου, αυτό είναι δύσκολο, αν αληθεύουν οι πληροφορίες πως έφυγε από τη χώρα. 

Άλλος Τούρκος αξιωματούχος είχε αναφέρει στο Associated Press πως κατά την έρευνά τους οι τουρκικές Αρχές βρήκαν «ισχυρές ενδείξεις» πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός του προξενείου. 

Η Άγκυρα εκτιμά πως ο βετεράνος δημοσιογράφος, που έχει επανειλημμένα επικρίνει το διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου, δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και στη συνέχεια το πτώμα του τεμαχίστηκε.

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει την κατηγορία, όμως χτες το βράδυ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδεχτεί πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο, αλλά ο θάνατός του οφείλεται σε «λάθος» κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Σήμερα ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. Μάικ Πομπέο επισκέπτεται το Ριάντ όπου έχει συνομιλίες για την υπόθεση Κασόγκι με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο και ισχυρό άντρα του καθεστώτος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Τουρκία, όπου θα συζητήσει το ίδιο θέμα. 

«Επικρατεί, πιστεύω, απόλυτη ομοφωνία σε αυτή την κυβέρνηση αναφορικά με το αίτημα για διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Πρέπει να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη» είπε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης  στους δημοσιογράφους.

«Βεβαίως... έχουμε μια μακροχρόνια σχέση (σ.σ. με τη Σαουδική Αραβία). Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αλλά δεν σημαίνει ότι αγνοούμε ή υποβαθμίζουμε αυτό το επεισόδιο καθ' οιονδήποτε τρόπο».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters, ΑΠΕ, ΒΒC

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ