Κριστιάν Καρεμπέ: Κρατούσαν τον προπάππο μου σε κλουβί ζωολογικού κήπου στη Γερμανία

Κριστιάν Καρεμπέ: Κρατούσαν τον προπάππου μου σε κλουβί ζωολογικού κήπου στη Γερμανία Facebook Twitter
AP Photo/Matt Dunham
0

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του πρώην ποδοσφαιριστή Κριστιάν Καρεμπέ, για τον προπάππο του.

Όπως αποκάλυψε στη γερμανική NDR, στη δεκαετία του 1930, ένας από τους ανθρώπους που ήταν φυλακισμένοι και εκτίθεντο σαν ζώα στον ζωολογικό κήπο του Χάγκενμπεκ στο Αμβούργο, ήταν ο προπάππος του, Γουίλι Καρεμπέ. 

Η οικογένεια του ποδοσφαιριστή κατάγεται από τη Νέα Καληδονία. «Ο Γουίλι Καρεμπέ, μαζί με άλλους συμπατριώτες του, πήγαν στο Παρίσι το 1931 με πρόσχημα ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Νόμιζαν ότι θα συναντήσουν επίσημους της κυβέρνησης», σημειώνει.

 

Ωστόσο, όπως λέει, φυλακίστηκαν στον ζωολογικό κήπο και καλούνταν μπροστά στο κοινό να υπακούν αφού έγιναν προϊόντα έκθεσης ως κανίβαλοι- κουνούσαν τα μπαστούνια τους, έδειχναν τα δόντια τους, έβγαζαν άγριες κραυγές.

Στη συνέχεια εξαγοράστηκαν από τον ζωολογικό κήπο του Αμβούργου, όπου παρουσιάστηκαν ως «οι τελευταίοι κανίβαλοι των νοτίων θαλασσών», ενώ στο Χάγκενμπεκ εξαναγκάστηκαν να κάνουν παραστάσεις σαν ζώα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η αποικιακή ανθρώπινη έκθεση ήταν τότε θέαμα για διασκέδαση και μάλιστα προσκλήθηκε και στη μεγάλη γιορτή του Μονάχου, το Oktoberfest.

«Ένιωθαν σαν σκλάβοι, ήταν δύσκολο γι’ αυτούς», λέει ο Κριστιάν Καρεμπέ, που έμαθε όσα έζησε ο προπάππος του μέσα από το μυθιστόρημα «Cannibale» του συγγραφέα Didier Daeninckx, που εκδόθηκε το 1998.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM