Πώς τα ζώα καταπολεμούν τη ζέστη- Περιττώματα, ούρα και σάλιο στη λίστα

Πώς τα ζώα καταπολεμούν τη ζέστη- Περιττώματα, ούρα και χαλάρωση στη λίστα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Για το λόγο αυτό τα ζώα επιδιώκουν με τους δικούς τους τρόπους να αντιμετωπίσουν την ακραία ζέστη. Διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου έχουν αναπτύξει ειδικές τακτικές για την καταπολέμηση της ζέστης. Από ιδιόμορφες μεθόδους όπως το «splooting», δηλαδή το «χουζούρεμα» μέχρι την μερική αλλαγή της φυσιολογίας, τα ζώα της άγριας φύσης, και όχι μόνο, προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη ζέστη.

Ποια ζώα επιλέγουν το «splooting»

Μπορεί ο όρος να είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, τουλάχιστον στη χώρα μας, ωστόσο αν είστε κηδεμόνες γάτας ή σκύλου, έχετε σχεδόν σίγουρα δει ένα «sploot».

Ούτε λίγο ούτε πολύ το «splooting» είναι το ξάπλωμα, η επίπεδη, απλωμένη στάση του που αγαπούν πολλά τετράποδα ζώα.  Ωστόσο, το splooting - το οποίο προστέθηκε στο λεξικό Collins το 2021 - εξυπηρετεί έναν σκοπό πέρα από την άνεση του ζώου. Στους επιστημονικούς κύκλους, η στάση αυτή είναι γνωστή ως «απόρριψη θερμότητας».

Ο όρος έγινε γνωστός τον Αύγουστο του 2022, όταν φωτογραφίες σκίουρων που είχαν ξαπλώσει μπρούμυτα στη Νέα Υόρκη έκαναν το γύρο του διαδικτύου. «Ο σκίουρος βάζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός του σε επαφή με μια ψυχρότερη επιφάνεια, συχνά σε μπετόν ή πεζοδρόμιο που βρίσκεται στη σκιά», δήλωσε στο CNN η βιολόγος Σάρλοτ Ντέβιντζ. «Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης αυτού του είδους της συμπεριφοράς σε σκίουρους που βρίσκονται σε αστικές περιοχές, ακριβώς επειδή έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τρόπους για να δροσίζονται», πρόσθεσε.

Κάποια ζώα μεταμορφώνονται για να αντιμετωπίσουν την ζέστη

Μια έκθεση του 2021 σημείωσε ότι ορισμένα ζώα αναπτύσσουν μεγαλύτερα ράμφη, πόδια και αυτιά για να ρυθμίζουν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματός τους. Ένα είδος παπαγάλου της Αυστραλίας παρουσίασε αύξηση στο μέγεθος του ράμφους έως και 10% από το 1871. Αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη μεταβολή, ενώ μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις ουρές των νυχτερίδων και στα φτερά τους.

«Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα εξελίσσονται, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο CNN η Σάρα Ράιντινγκ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντίκιν της Αυστραλίας και μία από τους συγγραφείς της μελέτης. «Δεν γνωρίζουμε επίσης αν αυτές οι αλλαγές σχήματος βοηθούν πραγματικά στην επιβίωση (και επομένως είναι ωφέλιμες) ή όχι. Αυτό το φαινόμενο της αλλαγής μορφής δεν θα πρέπει να θεωρηθεί θετικό, αλλά μάλλον είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή ωθεί τα ζώα να εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο, σε τόσο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», υποστηρίζει.

Σάλιο και μύξες από ζώα της Αυστραλίας

Δύο ζώα της Αυστραλίας χρησιμοποιούν τα σωματικά τους υγρά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καυτές θερμοκρασίες της υπαίθρου.

Τα κόκκινα καγκουρό, το μεγαλύτερο είδος μαρσιποφόρου, γλείφουν τα αντιβράχια τους, καλύπτοντας ένα πυκνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και τριχοειδών αγγείων με σάλιο. Καθώς εξατμίζεται το στρώμα σάλιου, μειώνεται η θερμοκρασία του σώματός τους.

Εν τω μεταξύ, οι έχιδνες, γνωστές και ως αγκαθωτοί μυρμηγκοφάγοι, φυσάνε φυσαλίδες μύξας για να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2023. Καθώς δεν μπορούν να ιδρώσουν ή να λαχανιάσουν, κάποτε πίστευαν ότι η πρωταρχική τους άμυνα από τις υψηλές θερμοκρασίες ήταν απλώς να κρύβονται από τον ήλιο. Ωστόσο, η έκθεση, η οποία χρησιμοποίησε θερμική όραση για την παρακολούθηση άγριων βραχύσαρκων εχιδνών, έδειξε ότι φτύνουν φυσαλίδες βλέννας στην άκρη του ρύγχους τους. Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Κριστίν Κούπερ δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι έχιδνες διατηρούν τη δροσιά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή.

Πτηνά αποβάλλουν περιττώματα και ούρα

Οι πελαργοί είναι ένα από τα λίγα πουλιά που είναι γνωστό ότι αποβάλλουν υγρό στα πόδια τους όταν υπερθερμαίνονται. Το υγρό - το οποίο περιέχει περιττώματα και ούρα - εξατμίζεται, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος με μια διαδικασία που μοιάζει με την εφίδρωση των ανθρώπων. Η μέθοδος - γνωστή ως «ουροϊδρωσία» - είναι πιο συχνή στα πουλιά με μακρύτερα πόδια, όπως οι πελαργοί, οι κόνδορες και άλλα, και απαιτεί τακτική πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με έκθεση του 2021.

Άλλα πτηνά, συμπεριλαμβανομένων των πελεκάνων και των κορμοράνων, χρησιμοποιούν μια τεχνική γνωστή ως «gular fluttering». Ανοίγουν δηλαδή το στόμα τους και δονούν γρήγορα τις υγρές μεμβράνες του λαιμού τους για να προκαλέσουν εξάτμιση.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ζώα ρυθμίζουν τη θερμότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στη «βελτίωση της ικανότητάς μας να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα» και να καθορίσουμε πόσο ευάλωτα είναι ορισμένα είδη στο θερμικό στρες.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM