Πλατόνι της Ρόδου: Τελικά, πόσα ελάφια χάθηκαν στις πυρκαγιές;

Πλατόνι της Ρόδου: Τελικά, πόσα ελάφια χάθηκαν στις πυρκαγιές; Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, μετά οι περιουσίες, στη συνέχεια ο τουρισμός και τελευταία τα ζώα και η φύση, τα έμβια όντα που λαβώνονται σκληρά σε κάθε πυρκαγιά στην Ελλάδα, ωστόσο, συνήθως αυτές οι πληγές μετριούνται τελευταίες.

Στην περίπτωση της Ρόδου άνθρωποι και οργανώσεις, ακτιβιστικές ομάδες και ζωοφιλικές ενώσεις, από την πρώτη στιγμή «κραύγασαν» για το πλατόνι, για το ελάφι-σύμβολο του νησιού, για ένα είδος τόσο παλιό και σπάνιο όσο και η ιστορία του νησιού των ιπποτών.

Συναντάται και ως πλατώνι και στολίζει την είσοδο του λιμανιού του νησιού: δυο πλατόνια πάνω σε κίονες να υποδέχονται επισκέπτες και κατοίκους, αφηγούμενα με την παρουσία τους, την άφιξη τους εδώ από τους Ιωαννίτες ιππότες.

Από αυτή την εικόνα, τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε μιαν άλλη, οδυνηρή, με τα ελάφια στην άκρη του δρόμου, θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς να υποκύπτουν στα τραύματά τους ή να αναζητούν απελπισμένα νερό και φαγητό σε αυλές κατοίκων.

Το πλατόνι Ρόδου είναι από τα λίγα είδη της Ευρώπης και μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες ήταν είδος υπό εξαφάνιση. Χαρακτηριστικά τους είναι πως θεωρούνται μικρόσωμα σε σχέση με τον μέσο όρο των ελαφιών στην Ευρώπη, καθώς δεν ξεπερνούν το ενάμισι μέτρο σε μήκος, αλλά και οι λευκές άσπρες βούλες στο σώμα τους.

Ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους είχε ανακάμψει, η πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες κοντά στον βιότοπό τους αναμένεται να έχει μειώσει κατακόρυφα τον αριθμό τους, παρόλο που μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν σχετικά με αυτό. Πώς κι έτσι όμως και γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένους αριθμούς για τον πληθυσμό αυτού του σπάνιου είδους;

Οι λόγοι για τη μείωση του αριθμού των ελαφιών, αλλά και άλλων ειδών, είναι τρεις. «Ο πρώτος είναι οι δύο μεγάλες πυρκαγιές το 1987 και το 1992, ο δεύτερος η ελάττωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, καθώς μεγάλος αριθμός του πληθυσμού ασχολείται πλέον με τουριστικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Τέλος, ακόμα ένας λόγος είναι και η χρήση ισχυρών γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες».

«Ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια»

Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, Δημήτρη Γρηγοριάδη, ώστε να μας αναφέρει κάποιες πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με αυτό.

«Γνωρίζουμε πως τις δεκαετίες του 1980 και 1990 ο αριθμός τους ήταν σημαντικά μειωμένος. Εκτιμούμε πως ήταν κάτω από 1.000 ελάφια, ωστόσο τις πρόσφατες δεκαετίες ο αριθμός τους είχε ανακάμψει, αλλά δεν έχουμε επίσημα στοιχεία. Ξέραμε, όμως, πως είχαν αυξηθεί κατά πολύ και τα τελευταία χρόνια δεν ήταν πλέον ένα είδος υπό εξαφάνιση», εξηγεί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από την πυρκαγιά αναφέρουν πως περίπου 175.000 στρέμματα καταστράφηκαν και ανάμεσά τους είναι χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά και περιοχές Natura. Και φυσικά δεν είναι μόνο τα ελάφια που χάθηκαν μέσα στις φωτιές.

«Εκτός από τα ελάφια έχουμε μία μεγάλη απώλεια στην πανίδα του νησιού. Ο ασβός της Ρόδου, τα φίδια και οι αλεπούδες είναι, επίσης, θύματα αυτής της καταστροφής. Όμως, τα ελάφια είναι μεγαλύτερα σε όγκο και πιο ορατά. Η πρώτη εστία ξεκίνησε στο μεσόγειο τμήμα του νησιού και κινήθηκε προς τη νοτιοανατολική πλευρά. Η φωτιά που άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις, καθώς είχε πολύ αέρα, κύκλωσε τα ελάφια, αλλά και τα υπόλοιπα έμβια όντα, και δεν μπόρεσαν να διαφύγουν», εξηγεί ο Δημήτρης Γρηγοριάδης.

Οι μεγάλες πυρκαγιές που έχουν συμβάλει στη μείωση του αριθμού τους

Τι γίνεται λοιπόν από εδώ και στο εξής; Με τη φωτιά να μαίνεται ακόμη σε κάποια σημεία του νησιού και με την καταγραφή κατεστραμμένων δασικών  εκτάσεων και περιουσιών να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι αδύνατον να γίνει ακριβής καταγραφή των νεκρών ζώων ή να υποθέσουμε πως δεν θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός τους τις επόμενες ημέρες.

«Το νησί μας είχε μεγάλες πυρκαγιές ανά τα χρόνια, με αυτές του 1992, του 2008 και του 2021 να ήταν οι μεγαλύτερες έως τώρα. Όλες αυτές συνέβαλαν στην επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού τους, όμως ήταν σε μία πολύ καλή φάση του. Τώρα, απλώς περιμένουμε να σταματήσει η φωτιά ώστε να δούμε τι ζώα έχουν χαθεί και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την επόμενη μέρα, αλλά και να περιθάλψουμε όσα μπορούμε».

Να σημειωθεί πως οι λόγοι για τη μείωση του αριθμού των ελαφιών, αλλά και άλλων ειδών, σύμφωνα με τον ίδιο είναι τρεις. «Ο πρώτος είναι οι δύο μεγάλες πυρκαγιές το 1987 και το 1992, ο δεύτερος η ελάττωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, καθώς μεγάλος αριθμός του πληθυσμού ασχολείται πλέον με τουριστικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Τέλος, ακόμα ένας λόγος είναι και η χρήση ισχυρών γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στα τραυματισμένα ελάφια, σχολίασε πως πριν τις φωτιές όταν κάποιο εντοπιζόταν να χρειάζεται ιατρική περίθαλψη αναλάμβανε το Δασαρχείο. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο ειδικό κέντρο, τα τραυματισμένα ζώα από την πυρκαγιά θα αναλάβουν οι κτηνίατροι του νησιού, ενώ από την Πέμπτη στη Ρόδο βρίσκεται κλιμάκιο του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, ώστε να τα φροντίσει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρόδος: Η καμένη γη, οι απώλειες του φυσικού πλούτου και το παράδοξο της φωτιάς 

Ρεπορτάζ / Ρόδος: Η καμένη γη, οι απώλειες του φυσικού πλούτου και το παράδοξο της φωτιάς 

Στάχτη έχουν γίνει 175.000 στρέμματα στη Ρόδο μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Η LiFO παρουσιάζει καρέ-καρέ την εξέλιξη της φωτιάς των τελευταίων ημερών μέσα από τους χάρτες του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης (RSLAB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που δημιουργήθηκαν με τη χρήση δεδομένων από τον δορυφόρο Sentinel-3. Παράλληλα, ειδικοί χαρτογραφούν τα είδη του φυσικού κεφαλαίου που χάθηκαν στις φλόγες, εξηγούν πώς θα ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο των mega fires, αλλά και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια για την αποκατάσταση και τη διαχείριση του φυσικού τοπίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Μικροπλαστικά / Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Είναι μικρά όσο ένας κόκκος ρυζιού και κάθε χρόνο παράγονται εκατομμύρια τόνοι. Ποιες είναι οι εξελίξεις για τη μείωση της μικροπλαστικής ρύπανσης; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Πώς φτάνουν από το εργοστάσιο στο στομάχι μας;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής: «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Οπτική Γωνία / «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί γιατί κάθε φθινόπωρο αυξάνονται οι ιώσεις του αναπνευστικού, ποια είναι η εικόνα του Covid-19 στην Ελλάδα και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε εν όψει του χειμώνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλιος Νέστωρ: «Ό,τι έκανα, δεν το έκανα για να ρίξω τη δικτατορία αλλά γιατί ντρεπόμουνα» 

Θεσσαλονίκη / Στέλιος Νέστωρ: «Δεν ήμουν από αυτούς που κάθονται σπίτι τους, βγάζουν λεφτά, τρώνε και πίνουνε» 

Μια πολιτική φυσιογνωμία που έδινε πάντα ηχηρό «παρών» στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στη LiFO, ζωντανεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, από την Κατοχή και τη χούντα μέχρι την ίδρυση του Μεγάρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κοινωνική κατοικία: Μπορεί το παράδειγμα της La Borda να εφαρμοστεί στην Αθήνα;

Συνεταιριστική κατοικία / Μπορούμε να αντιγράψουμε τη Βαρκελώνη και να λύσουμε το στεγαστικό;

Ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται αναζωπύρωση των συνεταιριστικών στεγαστικών κινημάτων, στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, η στεγαστική κρίση οξύνεται. Το παράδειγμα της La Borda στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας»

Βασιλική Σιούτη / Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη ρύθμιση για τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει την απήχησή της στο συντηρητικό κοινό, παρά τις διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Στην εποχή του Οφθαλμού

Ιλεκτρίσιτυ / Στην εποχή του Οφθαλμού

Οι κρίσεις ευνοούν την εξουσία, διατηρώντας ένα επίπεδο φόβου μες στην κοινωνία, νομιμοποιώντας μέτρα που ανακουφίζουν τον φόβο αυξάνοντας τον έλεγχο, και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη διοχέτευση του κεφαλαίου.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ