Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Irving Burgie, ο Αμερικανός συνθέτης που έκανε την μουσική της Καραϊβικής να αγαπηθεί από όλον τον κόσμο με τραγούδια όπως το «Day-O». 

 

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά ΜΜΕ ο Irving Burgie πέθανε την Παρασκευή λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την καρδιά του. Ο θάνατος του γνωστού συνθέτη επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό των Μπαρμπάντος, Mia Amor Mottley, ο οποίος τίμησε τη μνήμη του ανθρώπου που έγραψε τον εθνικό ύμνο της χώρας με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.


Ο Irving Burgie έγινε περισσότερο γνωστός καθώς βοήθησε τον γνωστό τραγουδιστή Harry Belafonte να κάνει γνωστή την μουσική της Καραϊβικής στον υπόλοιπο κόσμο.  Το πιο γνωστό τραγούδι «Day-O» του 1950 είχε τόση απήχηση που ακουγόταν σε κινηματογραφικές ταινίες, διαφημίσεις αλλά και ως «ξυπνητήρι» για τους αστροναύτες στο διάστημα.


Το πασίγνωστο τραγούδι που κυκλοφόρησε και ως  «The Banana Boat Song» έκανε επίσης επιτυχία και στη δημοφιλή κινηματογραφική ταινία «Beetlejuice» ενώ έχει εμπνεύσει και καλλιτέχνες όπως τον ράπερ Lil Wayne και τον Jason Derulo.


Ο ιστότοπος του διάσημου συνθέτη αναφέρει ότι τα τραγούδια του έχουν πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Ο ίδιος, έγραψε τα 8 από τα 11 τραγούδια από το άλμπουμ «Calypso» του Harry Belafonte, το 1956 που ήταν το πρώτο άλμπουμ που πούλησε στις ΗΠΑ περισσότερα από ένα εκατομμύρια αντίτυπα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο συνθέτης συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Jimmy Buffett, Chuck Berry και Sam Cooke. Μεταξύ των πιο γνωστών κομματιών που έχει συνθέσει είναι το «Island in the Sun», το «Jamaica Farewell» αλλά και το «Mary's Boy Child».


Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν, Irving Burgie, δεν ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική παρά μόνο όταν επέστρεψε από την υπηρεσία του στο μαύρο τάγμα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα οφέλη που έλαβε ως βετεράνος πολέμου για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του στη διάσημη σχολή τέχνης Juilliard της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε μια καριέρα ως τραγουδιστής και κιθαρίστας προτού προχωρήσει στη συγγραφή τραγουδιών για άλλους.

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC