Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα

Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
2

Oι δείκτες είναι πάνω-κάτω γνωστοί σε όλους. Την ώρα που τα ποσοστά ανεργίας ξεπερνούν το 25%, η ανεργία των νέων έχει εκτιναχθεί στο απογοητευτικά υψηλό ποσοστό του 50%, αναγκάζοντας περισσότερους από 170.000 νέους – κατόχους πανεπιστημιακών τίτλων ν' αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Όσοι από αυτούς αποφασίζουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να ξεδιπλώσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, αντιμετωπίζουν τρία πολύ βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι φυσικά η οικονομική συγκυρία που λειτουργεί κάπως αποτρεπτικά απέναντι στις νέες ιδέες. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο φόβος της αποτυχίας. Όσο λιγότερα μέσα ή ευκαιρίες διαθέτει κάποιος για να υλοποιήσει μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, τόσο πιο πολύ φοβάται το ρίσκο της αποτυχίας. Όμως, όπως ισχυρίζονται εδώ και πολλά χρόνια ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, οικονομικοί αναλυτές και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, η σχέση μεταξύ του «επιχειρείν» και της ψυχολογίας είναι αδιαίρετη και αμφίδρομη. Το τριτο πρόβλημα έγκειται στη δυσκολία εξεύρεσης συνεργατών. Όταν θες να καινοτομήσεις είναι απαραίτητο να έχεις από πίσω την κατάλληλη ομάδα.

Για να δώσει λύσεις σε τέτοιου είδους προβλήματα δημιουργήθηκε το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων. Για να προσφέρει καθοδήγηση, τεχνικές γνώσεις και την απαραίτητη δικτύωση μεταξύ των νέων που θέλουν να επιχειρήσουν και να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους και των ανθρώπων που θέλουν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη νέων ιδεών. Στο INNOVATHENS διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις, δράσεις δικτύωσης, παρουσιάσεις νέων ιδεών, εξειδικευμένη συμβουλευτική, εκθέσεις καινοτομίας, εκδηλώσεις Venture Capital Academy (φυσικά πρόσωπα και ομάδες με επιχειρηματικές ιδέες μαθαίνουν τεχνικές παρουσίασης και pitching και εξοικειώνονται στη συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες μέσα από συζητήσεις, παροχή οδηγιών και συμβούλων από ειδικούς κριτές και μέντορες), αποστολές επιχειρηματικών ομάδων στο εξωτερικό και φεστιβάλ καινοτομίας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η καρδιά της νεανικής ελληνικής επιχειρηματικότητας χτυπάει δυνατά στο κέντρο της Αθήνας

Ιnfo:
Ο Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας – INNOVATHENS – είναι μία υποδομή στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε έναν νεανικό χώρο έμπνευσης, στο πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Αθήνας με περισσότερες από 700.000 επισκέπτες το χρόνο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σκοπός του INNOVATHENS είναι να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός δικτύου όπου δημιουργικοί άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, μέντορες, ερευνητές ανταλλάσσουν γνώση, ερεθίσματα, τεχνογνωσία, εμπειρία και καλές πρακτικές μέσα από επαγγελματικές συναντήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, ημέρες καριέρας και επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς και φεστιβάλ καινοτομίας.
Πληροφορίες: 2130109300, www.innovathens.gr, Facebook

Ελλάδα
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Δεν θέλω να είμαι από αυτούς που θα τονίσουν ότι υπάρχουν περισσότερες πρωτοβουλίες στήριξης startups, παρά πετυχημένα startups εν τέλει.. αλλά έτσι είναι.Αλλά τι να κάνεις που το ΕΣΠΑ επιχορηγεί Συμβουλευτικές Επιχειρήσεις και Δημόσιους φορείς με εκατομμύρια κονδυλίων με σκοπό την "συμβουλευτική" υποστήριξη νέων startups. Αν μόνο αυτά τα λεφτά δινόταν απευθείας στις νέες επιχειρήσεις, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν σαφώς πιο ικανοποιητικά.Ναι το ξέρω, υπάρχουν και προγράμματα ΕΣΠΑ που επιχορηγούν εν δυνάμει νέους επιχειρηματίες, αλλά δίνουν ψίχουλα σε σχέση με τα όσα δίνουν σε συμβούλους για την υποστήριξη αυτών των νέων επιχειρήσεων! Η οποία υποστήριξη είναι ως επί των πλείστων... ηθική συμπαράσταση. Ο παραλογισμός ο ίδιος.
Όταν κάποιος νέος που έχει μια ιδέα προσπαθήσει να την υλοποιήσει κι έρχεται το κράτος και του ζητά με το καλημέρα ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κλπ κλπ το πράγμα δε σώζεται όσους κόμβους καινοτομίας και να δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων. Παρόλα αυτά αξιέπαινη η προσπάθεια αλλά δεν αρκεί, χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις.