Ένας χρόνος INNOVATHENS

Ένας χρόνος INNOVATHENS Facebook Twitter
Η πορεία του INNOVANTHENS σε αυτές τις πρώτες 365 μέρες ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: 43.000 επισκέπτες, 839 πιστοποιητικά επιτυχούς παρακολούθησης, 172 εκδηλώσεις, 2 φεστιβάλ καινοτομίας... Επεξεργασία: Ατελιέ / LIFO
0

Τα τελευταία χρόνια, παρά την κρίση και την ανεργία, ένα άνευ προηγουμένου κύμα νεανικής επιχειρηματικότητας έχει «σαρώσει» την Αθήνα, κάνοντάς μας να αναθεωρήσουμε όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την τεχνολογία, την καινοτομία και τις επιχειρήσεις. Αυτή την προσπάθεια ήρθε να στηρίξει πριν από ακριβώς έναν χρόνο η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, θέτοντας σε λειτουργία τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, ένα ολοκληρωμένο κέντρο δικτύωσης, ανταλλαγής γνώσεων και εμπειρίας μεταξύ ερευνητών, επιχειρήσεων και των πιο δημιουργικών μυαλών της Αθήνας. Το INNOVATHENS βρήκε τη θέση του στο Αεριοφυλάκιο 2 του παλιού εργοστασίου φωταερίου, το οποίο μετατράπηκε σε έναν φανταστικό, υπερσύγχρονο και κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο εργασίας, που ευνοεί την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειρίας.

 

Τι σημαίνει όμως για τους ανθρώπους του το INNOVATHENS; «Είναι η φυσική εξέλιξη της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, που δεν αποτελεί μόνο ένα σημείο συνάντησης πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά κι έναν ζωντανό οργανισμό που αφουγκράζεται την εποχή του και αγκαλιάζει το νεανικό και δημιουργικό δυναμικό της πόλης. Το INNOVATHENS πλέον είναι αναπόσπαστη λειτουργία της Τεχνόπολης, ήρθε να καλύψει ένα κενό μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις του, δίνοντας βήμα στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία, και ώθηση στις νέες ιδέες, και συνεχίζει –έναν χρόνο μετά– να εμπνέει, να στηρίζει και να ενδυναμώνει ώριμες και νέες επιχειρήσεις» λέει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη επικοινωνίας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Μόνικα Κασάνη.

Για μένα το INNOVATHENS ήταν η εκπλήρωση ενός ονείρου. Ένα από τα πράγματα που ονειρεύτηκα για την Τεχνόπολη ήταν, εκτός από το να διηγηθεί την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου, και η δημιουργία ενός χώρου για τους νέους ανθρώπους της πόλης.

Η πορεία του INNOVANTHENS σε αυτές τις πρώτες 365 μέρες ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: 43.000 επισκέπτες, 839 πιστοποιητικά επιτυχούς παρακολούθησης, 172 εκδηλώσεις, 2 φεστιβάλ καινοτομίας (σ.σ. το Athens Science Festival που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία πριν από λίγες εβδομάδες και το Juggling Festival που διοργανώνεται περί τα τέλη Μαΐου). Αξίζει να σημειώσουμε πως εκτός από τις 18 υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο του επιχειρηματικού επιταχυντή, στη διάρκεια αυτού του χρόνου έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 85 νέες ιδέες και 2 διαγωνισμοί καινοτομίας.

«Για μένα το INNOVATHENS ήταν η εκπλήρωση ενός ονείρου. Ένα από τα πράγματα που ονειρεύτηκα για την Τεχνόπολη ήταν, εκτός από το να διηγηθεί την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου, και η δημιουργία ενός χώρου για τους νέους ανθρώπους της πόλης, ιδιαίτερα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον που η ανεργία έχει πάρει αυτές τις διαστάσεις. Η επιτυχία του πρώτου χρόνου μάς δημιουργεί μια υποχρέωση. Ο δήμος δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ο μοναδικός δρόμος, δύσκολος μεν, αλλά μοναδικός, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και η δημιουργία πολλών μικρών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Έχουμε πολλά σχέδια. Θα συνεχίσουμε. Για μένα όμως το INNOVATHENS είναι μεγάλη χαρά κι ελπίδα για τον τόπο. Γιατί δείχνει ότι όσες δυσκολίες κι αν περνάμε, υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που έχουν δυναμική και φρέσκες ιδέες για να σταδιοδρομήσουν στην οικονομία σε διεθνές επίπεδο» σχολιάζει γι’ αυτές τις πρώτες 365 μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Κωστής Μπιτζάνης.

H επιτυχία του ΙΝΝΟVATHENS έχει ήδη ξεπεράσει τα στενά ελληνικά σύνορα, αφού έχει καταφέρει να προσκληθεί στις μεγαλύτερες εκθέσεις επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, όπως η «Mobile World Congress» στη Βαρκελώνη, η ετήσια συνάντηση του παγκόσμιου παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας στο Μοντερέι της Καλιφόρνια, και το διεθνές διήμερο φόρουμ της Fosdem με θέμα τη χρήση και τη διάδοση του ανοιχτού λογισμικού (open source / open hardware).

Ιnfo:
Ο Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας – INNOVATHENS – είναι μία υποδομή στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε έναν νεανικό χώρο έμπνευσης, στο πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Αθήνας με περισσότερες από 700.000 επισκέπτες το χρόνο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σκοπός του INNOVATHENS είναι να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός δικτύου όπου δημιουργικοί άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, μέντορες, ερευνητές ανταλλάσσουν γνώση, ερεθίσματα, τεχνογνωσία, εμπειρία και καλές πρακτικές μέσα από επαγγελματικές συναντήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, ημέρες καριέρας και επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς και φεστιβάλ καινοτομίας. www.innovathens.gr, Facebook

Διάφορα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ