Το πραγματικό success story του INNOVATHENS

Το πραγματικό success story του INNOVATHENS Facebook Twitter
Το υπερσύγχρονο σπίτι της νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας - Εικονογράφηση: Ατελιέ / LIFO.
0

Στα άτομα ηλικίας 14-24 ετών το ποσοστό των ανέργων αγγίζει το 51,9%, την ώρα που για την ηλικιακή ζώνη 25-29 το ποσοστό ανέρχεται στο 40% περίπου. Και αυτή είναι μόνο μία από τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και οι θετικές πλευρές αυτής της κρίσης που δίνουν μια αισιόδοξη νότα και καλλιεργούν προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον.

Γιατί, παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν τα παρατούν. Που επιμένουν, που παλεύουν, που εμπνέονται και εμπνέουν, που ονειρεύονται, που στοχεύουν και τελικώς πραγματοποιούν. Ακόμη και μέσα σε αυτή την εχθρική, για την επιχειρηματικότητα, ατμόσφαιρα. Και το πράττουν με τον καλύτερο τρόπο.

Το πραγματικό success story του INNOVATHENS Facebook Twitter
Kατά τη διάρκεια του crowdhackathon #transport στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS.

Μία από τις πιο ωραίες και ελπιδοφόρες ιστορίες της κρίσης είναι σίγουρα το ΙΝΝΟVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Πριν από δύο χρόνια περίπου ο Δήμος Αθηναίων και η Τεχνόπολη πήραν μια απόφαση μεγάλης σημασίας, να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν τους νέους και να στηρίξουν έμπρακτα τη νεανική επιχειρηματικότητα. Έτσι, μετέτρεψαν το «Αεροφυλάκιο 2» του παλιού εργοστασίου φωταερίου στην Τεχνόπολη σε έναν σύγχρονο πολυχώρο με κατάλληλο εξοπλισμό που συνθέτει ένα ιδανικό περιβάλλον για τη μεταφορά απόψεων, γνώσεων και εμπειρίας. Τι καλύτερος συμβολισμός από τη μετατροπή μιας παλιάς παραγωγικής μονάδας, που έπαιξε τον ρόλο της στη βιομηχανική επανάσταση της χώρας, σε ένα  υπερσύγχρονο «σπίτι», έτοιμο να στεγάσει το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Και το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα πέτυχε απόλυτα τον σκοπό του. Δεν ήταν απλώς μία ακόμη ιδέα που έμεινε στη μέση ή ένα προκατασκευασμένο επιχειρηματικό success story. Στους 20 περίπου μήνες λειτουργίας του το INNOVATHENS δεν μετατράπηκε απλώς σε ένα βιώσιμο πρότζεκτ που ήρθε για να μείνει μαζί μας πάρα πολλά χρόνια, αλλά έδωσε πραγματική ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες επισκέπτες και εκκολαπτόμενα επιχειρηματικά σχήματα. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Περισσότεροι από 57.000 άνθρωποι πέρασαν τις πόρτες του ή ωφελήθηκαν με κάποιον τρόπο, από τους οποίους το 50% (ηλικίας 25-40) επιθυμεί να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση, ενώ το 80% είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Το πραγματικό success story του INNOVATHENS Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης του Athens Science Festival 2015 - Φωτό.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Στο διάστημα λειτουργίας του το INNOVATHENS διοργανώθηκαν πάνω από 350 εκδηλώσεις με σκοπό:

  • τη δημιουργία περισσότερων από 120 εργαστηρίων ανάπτυξης τεχνικών, επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • τη δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών: περισσότερες από 130 ομιλίες, ημερίδες, παρουσιάσεις, συνέδρια
  • τη δημιουργία και παρουσίαση νέων προτάσεων και λύσεων

Ανάμεσα σε ένα πλούσιο και ολοζώντανο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ξεχωρίζουν σίγουρα τα 10 «hackathons»  (σ.σ. μαραθώνιοι ανάπτυξης εφαρμογών μέσα από διάφορους τομείς της οικονομίας με τη συμμετοχή νέων, προγραμματιστών, designers, αναλυτών κ.ά.), τρεις διαγωνισμοί και δύο φεστιβάλ με θέμα την επιστήμη και τις creative industries.

Μέσα από τα δεκάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργάνωσε το INNOVATHENS τουλάχιστον 2.000 άτομα παρέλαβαν πιστοποιημένη γνώση από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, όπως το British Council, η People for Business, η Google, το Ε/Κ ΑΘΗΝΑ, το ΕΜΠ, το ΟΠΑ κ.λπ.

Το πραγματικό success story του INNOVATHENS Facebook Twitter
Προγραμματισμός στο crowdhackathon #transport στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS.

Με τη βοήθεια δομών όπως ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS (σ.σ. μια δομή ενίσχυσης νεοσύστατων επιχειρηματικών σχημάτων καθώς και υφιστάμενων επιχειρήσεων με συστηματικό και εντατικό τρόπο), περισσότεροι από 100 άνθρωποι μπόρεσαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε μελλοντικούς συνεργάτες και επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή 54 start ups ή υφιστάμενα επιχειρηματικά σχήματα κατάφεραν να διαγνώσουν τις ανάγκες τους, να πάρουν μέρος σε σεμινάρια και να λάβουν χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας χάρη στο εντατικό mentoring και coaching από αναγνωρισμένα στελέχη του χώρου.

Η πιο σημαντική ίσως από όλες αυτές τις επιτυχίες και τα εντυπωσιακά νούμερα που αραδιάσαμε παραπάνω είναι τα 8.000 παιδιά που επισκέφθηκαν την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το INNOVATHENS και είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά τα νούμερα και η επιτυχία του INNOVATHENS για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του;

Το πραγματικό success story του INNOVATHENS Facebook Twitter
Στο διάστημα λειτουργίας του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS διοργανώθηκαν πάνω από 300 εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

«Πως εδώ έχουμε μια πετυχημένη παρέμβαση του Δήμου της Αθήνας και της Τεχνόπολης στο μεγάλο ζήτημα της ανεργίας των νέων ανθρώπων», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Κωστής Μπιτζάνης, και συνεχίζει: «Ξέρουμε πια ότι η λύση στο ζήτημα της ανεργίας πρέπει να αναζητηθεί στο πώς θα διευκολυνθούν οι νέοι να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις κυρίως από τον χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας, με καινοτόμες ιδέες και καινούργιες προσεγγίσεις στην πραγματική οικονομία. Η απάντηση του Δήμου ήταν η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κόμβου, ο οποίος μπόρεσε, μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο, να καθιερωθεί και να βοηθήσει στο μεγάλο αυτό πρόβλημα».

Η πλήρης λειτουργία του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS και η μετατροπή του σε ένα βιώσιμο πρότζεκτ που καταφέρνει να εξασφαλίζει τους πόρους του χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά success stories της εποχής μας.

«Το INNOVATHENS εξακολουθεί να αποτελεί την  εκπλήρωση ενός ονείρου. Μου δίνει, προσωπικά, μεγάλη ικανοποίηση να ξέρω ότι ο Δήμος της Αθήνας και η Τεχνόπολη είναι παρόντες, όπως μπορούν, στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και της πόλης και επίσης με ευχαριστεί το γεγονός πως αυτό το έργο, αν και ξεκίνησε υποστηριζόμενο από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, συνεχίζει  την πορεία του έχοντας εξασφαλίσει τους πόρους πέρα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» λέει ο κ. Μπιτζάνης, εμφανώς ικανοποιημένος.

Το πραγματικό success story του INNOVATHENS Facebook Twitter
Ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS θα συνεχίσει και το 2016 ο ίδιο δυναμικά οπως ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά, δίνοντας όμως έμφαση στο στοιχείο της μεταφοράς της εφαρμοσμένης γνώσης.

Το 2016 αναμένεται να είναι μία ακόμη πολύ δυναμική χρονιά για το INNOVATHENS, με δεκάδες εκδηλώσεις και σεμινάρια, αλλά και με πολύ πιο έντονο φέτος το στοιχείο μεταφοράς της εφαρμοσμένης γνώσης σε νέους ανθρώπους, κάτι που θα τους βοηθήσει να βρουν πιο εύκολα δουλειά. Με λίγα λόγια, αναμένονται περισσότερα έργα και πράξεις.

«Ακριβώς. Υλοποιούμε και έργα εδώ. Και αυτό θέλουμε να δείξουμε, τόσο με το ΙΝΝΟVATHENS όσο και με ό,τι άλλο κάνουμε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα ότι μπορούμε να συμβάλουμε σε μια καλύτερη ζωή για τους νέους και την πόλη» υποστηρίζει ο κ. Μπιτζάνης, ο οποίος, όταν τον ρωτάω πώς φαντάζεται τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS σε πέντε χρόνια από σήμερα, μοιάζει ειλικρινής και αισιόδοξος: «Θα ήθελα να μου ζητήσετε ακριβή νούμερα για το πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τη συμβολή του INNOVATHENS κι εγώ να σας τα δώσω».

Ο Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας-INNOVATHENS είναι μια υποδομή στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε έναν νεανικό χώρο έμπνευσης, στο πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Αθήνας, με περισσότερες από 900.000 επισκέπτες τον χρόνο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σκοπός του INNOVATHENS είναι να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός δικτύου όπου δημιουργικοί άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, μέντορες και ερευνητές ανταλλάσσουν γνώση, ερεθίσματα, τεχνογνωσία, εμπειρία και καλές πρακτικές μέσα από επαγγελματικές συναντήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, ημέρες καριέρας και επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς και φεστιβάλ καινοτομίας. www.innovathens.gr,
facebook

Τech & Science
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM