Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ανοίγει ξανά τις πύλες της το 2026

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ανοίγει ξανά τις πύλες της το 2026 Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου από τον εσωτερικό χώρο της Θεολογική Σχολή Χάλκης / EPA
0

Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 2026 ανακοίνωσε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνοντας γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» για το ιστορικό αυτό βήμα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στο Μουσείο «Σύγχρονης Τέχνης» του Ιδρύματος Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποστήριξε ότι σύμφωνα με εντολή του Τούρκου προέδρου έχει αναλάβει τις διαδικασίες ο υπουργός Παιδείας της γειτονικής χώρας και τον Σεπτέμβρη του 2026, η Θεολογικής Σχολής Χάλκης αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός και η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη θεολογική εκπαίδευση στην περιοχή, καθώς η Σχολή παραμένει κλειστή από το 1971. Η επαναλειτουργία της θεωρείται σημαντική επίσης τόσο για τη θρησκευτική ελευθερία όσο και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Σχολή, που ιδρύθηκε το 1844 στη Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, υπήρξε για δεκαετίες το βασικό θεολογικό κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκπαίδευσε γενιές Ορθοδόξων κληρικών και θεολόγων.

Ωστόσο, από το 1971, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή παρέμεινε κλειστή, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για την επαναλειτουργία της. Ήδη αυτό το διάστημα οι εργασίες αποκατάστασης και προετοιμασίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ανοίγει ξανά τις πύλες της το 2026 Facebook Twitter
Φωτ. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την ομιλία του, χαιρέτισε και την εκλογή του νέου Πάπα, που έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Όπως ενημερώθηκα ο νέος Πάπας έλαβε το όνομα Λέων ο 14ος. Ενθυμούμαι από όσα έμαθα στη Ρώμη, ότι ο Λέων ο 13ος είχε διακριθεί για την κοινωνική διδασκαλία του και το κοινωνικό έργο του. Ευχόμεθα και ο Λέων 14ος να χαιρετίσει την προσφορά τις Εκκλησίας όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς, αλλά να προσφέρει στην Καθολική Εκκλησία και σε όλο τον κόσμο απάντηση και στα υπαρξιακά προβλήματα που και σήμερα απασχολούν την ανθρωπότητα».

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την επιθυμία ο νέος Πάπας να συνεχίσει το έργο που είχε ξεκινήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο για την προσέγγιση των δύο Εκκλησιών. Αναμένεται, όπως είπε, να παρευρεθεί στην ενθρόνιση του και να του απευθύνει πρόσκληση ώστε σύντομα να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. 

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: «Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος» - Οι αδελφές του αποκαλύπτουν για την τελευταία τους συνάντηση

«Στο τελευταίο του μήνυμα μου έγραψε ότι θα ξαναρχόταν στο Μπέρμιγχαμ» - Αποκάλυψαν πως η τελευταία τους συνάντηση ήταν στην αποχαιρετιστήρια συναυλία των Black Sabbath
LIFO NEWSROOM
Όζι Όσμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

«Ως κιθαρίστας, ήταν η ύψιστη τιμή της καριέρας μου να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ και να περιοδεύσω μαζί σου σε όλο τον κόσμο για 7 χρόνια» έγραψε ο Gus G
LIFO NEWSROOM
Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Fantastic Four: First Steps», το συζυγικό δράμα της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν και το νέο crowdpleaser του δημιουργού των «Τέλειων Ξένων» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα, με τις επανεκδόσεις να κλέβουν την παράσταση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Ο κόσμος της μουσικής απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό Όζι Όζμπορν που πέθανε σε ηλικία 76 ετών, λίγες εβδομάδες μετά την αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Μπέρμιγχαμ
LIFO NEWSROOM
«Θα αποσυρθώ μόνο όταν καρφώσουν το καπάκι στο κουτί μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

Πολιτισμός / «Θα αποσυρθώ όταν καρφώσουν το καπάκι στο φέρετρό μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

«Δεν έχετε ιδέα πώς αισθάνομαι, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» - Έτσι αποχαιρέτησε το κοινό του 17 ημέρες πριν πεθάνει
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΛΗ
Λαμπερή η 82η Μόστρα: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Ρόμπερτς στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βενετίας

Πολιτισμός / Λαμπερό το 82ο Φεστιβάλ Βενετίας: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Τζούλια Ρόμπερτς στο επίκεντρο της φετινής Μόστρα

Μεταξύ των τίτλων που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα είναι το «Frankenstein» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο καθώς και το πολιτικό θρίλερ «The Wizard of the Kremlin» του Ολιβιέ Ασαγιάς, με τον Τζουντ Λο στον ρόλο του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πολ Ντάνο ως επικοινωνιακό του σύμβουλο
LIFO NEWSROOM