Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ανοίγει ξανά τις πύλες της το 2026

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ανοίγει ξανά τις πύλες της το 2026 Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου από τον εσωτερικό χώρο της Θεολογική Σχολή Χάλκης / EPA
0

Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 2026 ανακοίνωσε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνοντας γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» για το ιστορικό αυτό βήμα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στο Μουσείο «Σύγχρονης Τέχνης» του Ιδρύματος Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποστήριξε ότι σύμφωνα με εντολή του Τούρκου προέδρου έχει αναλάβει τις διαδικασίες ο υπουργός Παιδείας της γειτονικής χώρας και τον Σεπτέμβρη του 2026, η Θεολογικής Σχολής Χάλκης αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός και η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη θεολογική εκπαίδευση στην περιοχή, καθώς η Σχολή παραμένει κλειστή από το 1971. Η επαναλειτουργία της θεωρείται σημαντική επίσης τόσο για τη θρησκευτική ελευθερία όσο και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Σχολή, που ιδρύθηκε το 1844 στη Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, υπήρξε για δεκαετίες το βασικό θεολογικό κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκπαίδευσε γενιές Ορθοδόξων κληρικών και θεολόγων.

Ωστόσο, από το 1971, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή παρέμεινε κλειστή, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για την επαναλειτουργία της. Ήδη αυτό το διάστημα οι εργασίες αποκατάστασης και προετοιμασίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ανοίγει ξανά τις πύλες της το 2026 Facebook Twitter
Φωτ. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την ομιλία του, χαιρέτισε και την εκλογή του νέου Πάπα, που έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Όπως ενημερώθηκα ο νέος Πάπας έλαβε το όνομα Λέων ο 14ος. Ενθυμούμαι από όσα έμαθα στη Ρώμη, ότι ο Λέων ο 13ος είχε διακριθεί για την κοινωνική διδασκαλία του και το κοινωνικό έργο του. Ευχόμεθα και ο Λέων 14ος να χαιρετίσει την προσφορά τις Εκκλησίας όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς, αλλά να προσφέρει στην Καθολική Εκκλησία και σε όλο τον κόσμο απάντηση και στα υπαρξιακά προβλήματα που και σήμερα απασχολούν την ανθρωπότητα».

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την επιθυμία ο νέος Πάπας να συνεχίσει το έργο που είχε ξεκινήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο για την προσέγγιση των δύο Εκκλησιών. Αναμένεται, όπως είπε, να παρευρεθεί στην ενθρόνιση του και να του απευθύνει πρόσκληση ώστε σύντομα να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. 

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Πολιτισμός / Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν ζωντανά για την εκπομπή, καθώς η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε για τη σχέση της με τον Τράβις, τα «κρυμμένα στοιχεία» που ενσωματώνει στα τραγούδια της, αλλά και για την ενασχόλησή της με το... ψωμί
LIFO NEWSROOM
Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM
Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM