9.000 bartenders από όλο τον κόσμο, τα καλύτερα premium ποτά του κόσμου, η αφρόκρεμα των mixologists στην κριτική επιτροπή με τα διαπιστευτήρια των πιο σπουδαίων μπαρ του πλανήτη, μερικά από τα πιο πρωτοποριακά cocktails που έχουν δημιουργηθεί ποτέ και ένας θεσμός που ανεβάζει την τέχνη του ποτού πολλά σκαλιά παραπάνω. Και ύστερα από τον περσινό θρίαμβο του Θεσσαλονικιού Αριστοτέλη Παπαδόπουλου στον παγκόσμιο διαγωνισμό DIAGEO RESERVE WORLD CLASS Bartender of the Year 2010 και την ανακήρυξή του στον καλύτερο bartender του κόσμου, η διοργάνωση μεταφέρθηκε στην Αθήνα, με μερικά εξαιρετικά events σε διάφορα σημεία της πόλης. Η αυλαία άνοιξε με τη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής. Είναι εντυπωσιακό να γνωρίζεις από κοντά επαγγελματίες bartenders της πρώτης γραμμής παγκοσμίως. Έχουν στόφα ροκ σταρ και χιλιάδες αστείες ιστορίες να σου διηγηθούν από τους άσημους και διάσημους πελάτες τους. Ιστορίες κινηματογραφικές, σαν short stories του Τζιμ Τζάρμους ή σαν μικρά διηγήματα που μπορούν να γεμίσουν τόνους σελίδων με έξυπνες ατάκες και ιστορίες ανθρώπων. Ο Gary Regan μας διηγήθηκε μια ξεκαρδιστική ιστορία με έναν τύπο που του άφησε μόλις μία βρετανική πένα ως πουρμπουάρ για ένα Singapore Sling, ο Peter Dorelli του περίφημου λονδρέζικου Savoy μια απίστευτη φάση με πρωταγωνιστή τον Dudley Moore, o εστέτ Salvatore Calabrese μίλησε για τα cocktails που προκύπτουν από πρωτοποριακούς συνδυασμούς, ο υπέροχος ντροπαλός Γιαπωνέζος Hidetsugu Ueno για την τέχνη του να δημιουργείς κομψοτεχνήματα με τον πάγο, οAlberto Soria για τηνυπεροχή της τεκίλα Don Julio ενώ ο «μεγάλος» Dale DeGroof (ίσως ο καλύτερος bartender στον κόσμο αυτήν τη στιγμή) διηγήθηκε ιστορίες ιδανικών cocktails. Παράλληλα, το τετραήμερο του διαγωνισμού η εξάδα των κριτών μαζί με τους 24 φιναλίστ μπήκαν πίσω από τις μπάρες γνωστών μπαρ της Αθήνας για να αποδείξουν ότι η τέχνη του bartender είναι ένα επάγγελμα που χρειάζεται υψηλή κατάρτιση και φαντασία και, χρησιμοποιώντας τα premium ποτά των Reserve Brands της Diageo (τις βότκες Ketel One και Cîroc, το τζιν Tanqueray No. TEN, την τεκίλα Don Julio, το ρούμι Zacapa και τα ουίσκι Johnnie Walker Gold Label και Blue Label Blended Scotch Whisky), δημιούργησαν εκπληκτικά cocktails που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Η διοργάνωση έκλεισε με ένα πάρτι στο Cibus, όπου το Tanqueray No.TEN είχε την τιμητική του και χρησιμοποιήθηκε ως βάση για cocktails όπως το καταπληκτικό mastihatini (τζιν με απόσταγμα μαστίχας και μαστίχα «υποβρύχιο»!), και με την τελετή απονομής (με ολίγη από Όσκαρ) στο περιστύλιο του Ζαππείου, όπου ο Erik Lorincz από το Connaught Bar του Λονδίνου πήρε το πρώτο βραβείο του καλύτερου bartender, εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή. Ειδική μνεία και στους νικητές των επιμέρους κατηγοριών ύστερα από τις ευφάνταστες (εμπνευσμένες από την ελληνική Ιστορία) δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν, όπως η «Γαστρονομία» (δημιουργία cocktail με κάποιο canapé), το «Θέατρο» (δημιουργία cocktails με κάποια ιδιαίτερη τελετουργία σερβιρίσματος) και η «Ιστορία» (δημιουργία τριών cocktails από έναν κατάλογο 20 κλασικών signature cocktails), μεταξύ άλλων.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr