Τα έργα τέχνης των βράχων της Αραβίας στη λίστα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco

Τα έργα τέχνης των βράχων της Αραβίας στη λίστα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο Facebook Twitter
Οι βραχογραφίες στην περιοχή Χίμα | courtesy Unesco
0

ΗΧίμα βρίσκεται σε μια άνυδρη, ορεινή περιοχή της νοτιοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, σε μια από τις αρχαίες διαδρομές για τα καραβάνια της Αραβικής Χερσονήσου.

Οι ταξιδιώτες και οι στρατοί που πέρασαν από αυτόν τον τόπο άφησαν έναν πλούτο επιγραφών και πετρογλυφικών μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται σε παρθένα κατάσταση. Οι επιγραφές είναι σε διαφορετικές γλώσσες, όπως στα αραμαϊκά, νοτιοαραβικά, ταλμουδικά, ελληνικά και αραβικά.

Η περιοχή είναι πλούσια σε ανασκαμμένους αρχαιολογικούς πόρους με τη μορφή κλιβάνων, πέτρινων κατασκευών, διαμερισμάτων, διασκορπισμένων εργαλείων και αρχαίων πηγαδιών. Αυτή η τοποθεσία βρίσκεται στον παλαιότερο γνωστό τόπο ξεκούρασης όπου τα πηγάδια του Bi'r Ḥimā χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια και εξακολουθούν να παράγουν γλυκό νερό.

Το 2019 η Σαουδική Αραβία εξελέγη στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς (η θητεία διαρκεί έως το 2023), ενώ η συνεισφορά της είναι ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις πρωτοβουλίες διατήρησης της κληρονομιάς του οργανισμού.

Στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco εντάχθηκε αυτό το μοναδικό μέρος, από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα βραχογραφίας μιας αρχαίας τέχνης με εξαιρετικά δείγματα στον κόσμο, ένα μοναδικό τοπίο από ψαμμίτη που ενώνει την περιοχή At-Turaif στο ad-Dir'iyah, βορειοδυτικά του Ριάντ. Είναι το έκτο μέρος της Σαουδικής Αραβίας που μπαίνει στη λίστα και η απόφαση της Unesco ενισχύει τον στόχο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας να προσφέρει μια πιο «ανοιχτή» εικόνα της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης Vision 2030.

Τα έργα τέχνης των βράχων της Αραβίας στη λίστα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο Facebook Twitter
Οι βραχογραφίες στην περιοχή Χίμα | courtesy Unesco

Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με την Unesco. Το 2019 η Σαουδική Αραβία εξελέγη στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς (η θητεία διαρκεί έως το 2023), ενώ η συνεισφορά της είναι ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις πρωτοβουλίες διατήρησης της κληρονομιάς του οργανισμού.

Άλλες νέες προσθήκες στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco περιλαμβάνουν την αποικία καλλιτεχνών του Ντάρμσταντ στο Mathildenhöhe της Γερμανίας και τον φάρο του Cordouan στο στόμα των εκβολών του Gironde στη Γαλλία. Στην ίδια λίστα έχουν μπει οι λουτροπόλεις της Ευρώπης Baden-Baden (Γερμανία), Montecatini Terme (Ιταλία) και Bath (Ηνωμένο Βασίλειο), ως ομάδα μνημείων.

Εν τω μεταξύ, η Unesco επιβεβαίωσε ότι το Stonehenge θα μπορούσε να καταχωριστεί στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε περίπτωση που τα σχέδια για την κατασκευή σήραγγας κάτω από το προϊστορικό ορόσημο στο Wiltshire δεν θα τροποποιηθούν. Σύμφωνα με τον Guardian, μια έκθεση προς την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς της, η οποία εκθέτει τις ανησυχίες σχετικά με την οδική σήραγγα A303 ύψους 1,7 δισ. £, εγκρίθηκε αμετάβλητη στις 22 Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Unesco ανακοίνωσε ότι είχε αφαιρέσει το Λίβερπουλ από το καθεστώς της ως παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω κατασκευαστικών έργων, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας ανάπλασης των ιστορικών λιμένων της πόλης.

Τα έργα τέχνης των βράχων της Αραβίας στη λίστα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο Facebook Twitter
Οι βραχογραφίες στην περιοχή Χίμα | courtesy Unesco
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM