Η Ιταλία απαγορεύει τη διέλευση των κρουαζιερόπλοιων από τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, απόφαση που έγινε χαιρέτισαν ακτιβιστές που μάχονται για την διατήρηση της περιοχής.

 

«Φαίνεται ότι τελικά φτάσαμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Tommaso Cacciari, ο ηγέτης του No Grandi Navi (Όχι μεγάλα πλοία), μια ακτιβιστική ομάδα που διαμαρτύρεται για τη διέλευση μεγάλων πλοίων, για πάνω από μια δεκαετία.

 

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, προσπάθησε να δράσει γρήγορα μετά την απειλή της Unesco ότι θα βάλει τη Βενετία στον κατάλογο με τις απειλούμενες περιοχές εάν δεν απαγόρευε οριστικά στα κρουαζιερόπλοια να αγκυροβολούν στον χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς.

 

Έτσι, η ιταλική κυβέρνηση, σε δήλωσή της την Τρίτη ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται από την 1η Αυγούστου τα σκάφη βάρους άνω των 25.000 τόνων στη λιμνοθάλασσα.

 

Οι εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες θα πρέπει να βγάλουν τη Βενετία από τα δρομολόγια τους έως ότου το βιομηχανικό λιμάνι της Marghera μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους επιβάτες.

 

Η κυβέρνηση όρισε έναν επίτροπο για την παρακολούθηση του έργου, που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες. Εν τω μεταξύ, στα τέλη Ιουνίου δημοσιεύθηκε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή τερματικού, εξοπλισμένου για τη μεταφορά πλοίων βάρους άνω των 40.000 τόνων.

 

Το όριο των 25.000 τόνων σημαίνει ότι μόνο μικρά επιβατικά και φορτηγά πλοία θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κανάλι Giudecca για να εισέλθουν στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.

 

Οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες που επηρεάζονται από τις αλλαγές θα αποζημιωθούν, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

 

«Το διάταγμα που εκδόθηκε αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία της ενετικής λιμνοθάλασσας», ανέφερε η δήλωση.

 

Στις αρχές Ιουνίου, ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για μία ακόμα φορά, όταν ένα κρουαζιερόπλοιο έπλευσε στην πόλη, παρά την κυβερνητική ανακοίνωση απαγόρευσης τον Απρίλιο.

 

Συγχρόνως, πραγματοποιήθηκε μια αντιδιαμαρτυρία από το Si Grandi Navi (Ναι στα μεγάλα πλοία), ένα κίνημα που υποστηρίζει τους χιλιάδες ανθρώπους των οποίων τα προς το ζην εξαρτώνται από τη βιομηχανία της κρουαζιέρας και που δεν είχαν εργαστεί από το ξέσπασμα της πανδημίας του περασμένου έτους.

 

Η Διεθνής Ένωση Cruise Lines δήλωσε ότι «Η βιομηχανία κρουαζιέρας υποστηρίζει μια νέα προσέγγιση εδώ και πολλά χρόνια, οπότε αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου. Επίσης, η απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει έναν ειδικό επίτροπο για την ταχεία παρακολούθηση της διαδικασίας είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ανυπομονούμε να σημειωθεί πρόοδος στην παροχή εναλλακτικών ρυθμίσεων εγκαίρως για τη σεζόν του 2022».

 

Με πληροφορίες του Guardian