Η Τουρκία απαντά στην Unesco: Δικαίωμά μας να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί

Απάντηση Άγκυρας στην Unesco: Facebook Twitter
eurokinissi
0

Απάντηση προς την UNESCO για την απόφασή της για την Αγία Σοφία, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κωστίδη στον ΣΚΑΙ, αναφέρει:  «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας και το τζαμί της Μονής της Χώρας, τα οποπία συγκαταλέγονται στις «Ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης», όπως και στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς, μετατράπηκαν σε τζαμιά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας αποτελούν ιδιοκτησία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ο σκοπός και ο τρόπος της χρήσης των τζαμιών της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας έχουν σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο ανοίξαμε για προσευχή πριν από ένα χρόνο, αποτελεί παράδοση ενός δικαιώματος και άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας μας.

Η Τουρκία απορρίπτει τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τους ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι γραμμένη με προκατάληψη, μεροληψία και με πολιτική σκοπιμότητα.»

Unesco: Απόφαση κατά της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Επιτροπή εξέφρασε ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις, που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων ενώ κάλεσε την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο, πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή, η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία. Η Unesco ζητάει ακόμα από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής στην εν λόγω επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών σε συντονισμό με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη μέλη της εν λόγω Επιτροπής. Καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές προσπάθειες διαδραμάτισε η Αίγυπτος, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από τα μάτια της ξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM