«Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια Facebook Twitter
Η Χάλι Μπέρι παραλαμβάνει το Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου το 2002 / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η Χάλι Μπέρι δήλωσε ότι πλέον πιστεύει πως η ιστορική της νίκη στα Όσκαρ του 2002, για την ερμηνεία της στην ταινία «Monster's Ball» ήταν μια ανωμαλία και ότι οι μαύρες ηθοποιοί θα πρέπει να σταματήσουν να «εποφθαλμιούν» τα βραβεία Όσκαρ.

Η 58χρονη Μπέρι συνεχίζει να είναι η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου στη σχεδόν αιωνόβια ιστορία των βραβείων. Η υποψηφιότητα της Σίνθια Ερίβο για το μιούζικαλ «Wicked» νωρίτερα φέτος σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια μαύρη γυναίκα ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου περισσότερες από μία φορές (στο παρελθόν είχε προταθεί για την ταινία «Harriet»). Μόνο 15 μαύρες γυναίκες έχουν διεκδικήσει την πολυπόθητη διάκρισή από την πρώτη τελετή απονομής των βραβείων, το μακρινό 1929.

Μιλώντας στο επερχόμενο ντοκιμαντέρ «Number One on the Call Sheet», η Μπέρι δήλωσε ότι τα 23 χρόνια που πέρασαν από τη νίκη της «με ανάγκασαν να αναρωτηθώ, είχε σημασία; Άλλαξε πραγματικά κάτι για τις έγχρωμες γυναίκες; Για τις αδελφές μου; Για το ταξίδι μας;»

Η Μπέρι προσθέτει ότι αισθάνθηκε ότι το ρεύμα θα άλλαζε το 2021, όταν τόσο η Άντρα Ντέι, όσο και η Βαϊόλα Ντέιβις ήταν υποψήφιες, για τις ταινίες «Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ» και «Η θρυλική Μα Ρέινι» αντίστοιχα.

«Ένιωθα 100% σίγουρη ότι αυτή ήταν η χρονιά που μία από αυτές θα έφευγε με αυτό το βραβείο», λέει και συμπληρώνει: «Για εξίσου διαφορετικούς και όμορφους λόγους, το άξιζαν και οι δύο, και το θεώρησα σίγουρο».

Ωστόσο, το γεγονός ότι αμφότερες οι δύο γυναίκες έχασαν από τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland» έκανε την Berry να το ξανασκεφτεί, όπως είπε.

«Το σύστημα δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένο για εμάς και έτσι πρέπει να σταματήσουμε να επιθυμούμε αυτό που δεν είναι για εμάς. Γιατί στο τέλος της ημέρας, το θέμα είναι ''Πώς μπορούμε να αγγίξουμε τις ζωές των ανθρώπων;'' και αυτό είναι κατά βάση το νόημα της τέχνης».

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται επίσης οι ηθοποιοί Ταράτζι Π. Χένσον και Γούπι Γκόλντμπεργκ, οι οποίες επίσης εκφράζουν την έκπληξη τους για το πόσο λίγοι μαύροι ηθοποιοί έχουν διεκδικήσει, πόσο μάλλον κερδίσει, ένα από τα χρυσά αγαλματίδια.

«Για μισό λεπτό, καμία από εμάς δεν ήταν αρκετά καλή;» αναρωτιέται η Γκολντμπεργκ. «Κανείς; Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, κανείς; ... Τι χάνουμε εδώ; Αυτή είναι μια συζήτηση που κάνουν οι άνθρωποι κάθε χρόνο».

Η Γκόλντμπεργκ κέρδισε το Όσκαρ B' γυναικείου ρόλου το 1990 για την ταινία «Ghost» και είναι μία από τις 11 μαύρες γυναίκες που έχουν λάβει αυτή τη διάκριση.

«Δεν νομίζω ότι η βιομηχανία μας βλέπει πραγματικά ως πρωταγωνίστριες, καταλαβαίνετε;» λέει η Χένσον στο ντοκιμαντέρ.

«Μας δίνουν τα βραβεία υποστηρικτικών ρόλων σαν να μοιράζουν ζαχαρωτά. Αυτό απλά - δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό. Γιατί τι ακριβώς μου λες;»

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM
Η δύναμη της αγάπης: όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Πολιτισμός / Όταν πέφτει η νύχτα, το queer Βουκουρέστι φτιάχνει τους δικούς του χώρους

Το Waves Penetrate Me Fiercely, το νέο μικρού μήκους φιλμ του τρανς δημιουργού Geo Aghinea, χαρτογραφεί μια queer νυχτερινή ζωή που απλώνεται σε εγκαταλειμμένα κτίρια, διαμερίσματα και αυτοσχέδιους χώρους στο Βουκουρέστι.
THE LIFO TEAM
ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Πολιτισμός / Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912

Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
THE LIFO TEAM
Ο Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας Μάικλ Ρόζεν κέρδισε το διεθνές βραβείο παιδικού βιβλίου, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Ο Μάικλ Ρόζεν είναι ο νικητής του Hans Christian Andersen Award 2026 στην κατηγορία συγγραφής, της υψηλότερης διεθνούς διάκρισης για δημιουργούς παιδικών βιβλίων που απονέμει η IBBY. Η ανακοίνωση έγινε στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.
THE LIFO TEAM
Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Πολιτισμός / Το σπίτι που χάθηκε στις φωτιές γίνεται η νέα παράσταση του Μπίλι Κρίσταλ

Ο Μπίλι Κρίσταλ επιστρέφει το φθινόπωρο στο Broadway με το 860, μια νέα σόλο παράσταση εμπνευσμένη από το σπίτι όπου έζησε με την οικογένειά του για 46 χρόνια και που χάθηκε στις φωτιές του Παλισέιντς το 2025
THE LIFO TEAM
«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Στο Coachella η Σαμπρίνα ανέβηκε για να γίνει μύθος και ο Μπίμπερ για να μείνει μόνος με το όνομά του

Πολιτισμός / Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ και ο Τζάστιν Μπίμπερ έδειξαν στο Coachella δύο πρόσωπα της ποπ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ πήγε στο Coachella για να φτιάξει τον μύθο της. Ο Τζάστιν Μπίμπερ ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν μόνο με το παρελθόν του. Κι έτσι, μέσα σε δύο νύχτες, το φεστιβάλ έδειξε δύο διαφορετικές ηλικίες της ποπ.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Πολιτισμός / Γιατί η Νίνα Σιμόν ακούγεται ακόμη σαν απειλή

Με αφορμή την 60ή επέτειο του I Put a Spell on You και τις νέες κυκλοφορίες που ξαναφέρνουν τη Νίνα Σιμόν στο προσκήνιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν ήταν απλώς μια μεγάλη φωνή της τζαζ, της σόουλ ή του τραγουδιού διαμαρτυρίας. Ηταν η καλλιτέχνις που έκανε την αλήθεια να ακούγεται πιο επικίνδυνη από κάθε πόζα, και γι' αυτό η παρουσία της παραμένει ανήσυχα ζωντανή.
THE LIFO TEAM
Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Πολιτισμός / Γιατί η ομορφιά χρειάζεται πάντα έναν «άσχημο» για να υπάρξει;

Η έκθεση Bellezza e Bruttezza στο Bozar των Βρυξελλών, που παρουσιάζεται έως τις 14 Ιουνίου, δείχνει ότι η δυτική ιδέα του ωραίου δεν γεννήθηκε μόνη της. Χτίστηκε απέναντι στο γήρας, τη γελοιότητα, την παραμόρφωση και το σώμα που θεωρήθηκε «λάθος». Κι έτσι μια μεγάλη έκθεση για την Αναγέννηση μιλά τελικά και για το βλέμμα που κουβαλάμε ακόμη.
THE LIFO TEAM
Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Πολιτισμός / Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ετοιμάζει μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα

Ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω σε νέο μιούζικαλ για την κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο, τη διάσημη υπόθεση που μετέτρεψε τον πίνακα σε παγκόσμιο φαινόμενο
THE LIFO TEAM