Σε δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου

Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Facebook Twitter
Οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας με τίτλο «Πορευόμενοι στην Ιερότητα» και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας με τίτλο «Η Ελευθερία του Εγκλεισμού». Φωτ.: Γ. Πανταζόπουλος
0

Δύο θεματικές, παράλληλες, εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού.

Οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας με τίτλο «Πορευόμενοι στην Ιερότητα» και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας με τίτλο «Η Ελευθερία του Εγκλεισμού». Μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη, εκτός απροόπτου, και ώρα 19:00 πρόκειται να γίνουν τα εγκαίνια των εκθέσεων αυτών από την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη στον ιδιαίτερα φορτισμένο ιστορικά χώρο των πρώην φυλακών της Αίγινας. 

Την επιμέλεια των εκθέσεων που έχουν συνδιοργανώσει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αίγινας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας, έχει η κυρία Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  

Στις τρεις αίθουσες του αρχαιολογικού μουσείου, οι συλλογές που εκτίθενται καλύπτουν την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και συμπεριλαμβάνουν ευρήματα από την Κολώνα, τον Ναό της Αφαίας, τον Ναό του Ελλάνιου Διός, τον Ναό της Άρτεμης, τον Ναό του Απόλλωνα.

Χθες, είχα την ευκαιρία να βρεθώ στους χώρους του εμβληματικού μουσείου της Αίγινας. Καθώς πλησιάζω στην είσοδο και στο αίθριο, διακρίνω τις εμβληματικές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί. Στις τρεις αίθουσες του αρχαιολογικού μουσείου, οι συλλογές που εκτίθενται καλύπτουν την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και συμπεριλαμβάνουν ευρήματα από την Κολώνα, τον Ναό της Αφαίας, τον Ναό του Ελλάνιου Διός, τον Ναό της Άρτεμης, τον Ναό του Απόλλωνα. Έτσι, ο διακεκριμένος εικαστικός με πολυετή εμπειρία εκθέσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, από το Επιγραφικό και το Εθνικό Αρχαιολογικό, ως το Μουσείο Δελφών, το Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, προσέρχεται για μία ακόμη φορά σε διάλογο με τα αρχαία έργα, σε συνύπαρξη διακριτική και δημιουργική, με τον σεβασμό που επιβάλλεται σε τέτοιες συζεύξεις. 

Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Facebook Twitter
Φωτ.: Γ. Πανταζόπουλος

Στην πρώτη αίθουσα σε ζωγραφική απόδοση, ο Χάρτης του Αργοσαρωνικού δηλώνει τον γεωγραφικό τόπο. Ο Απόλλωνας και ο Θρόνος του Απόλλωνα στις τελευταίες αίθουσες, νοηματοδοτούν την ιερότητα του χώρου. Απέναντι από τον Απόλλωνα, μια επιτοίχια πολυπρόσωπη σύνθεση δημιουργεί διαδραστική σχέση έργου και επισκεπτών, στην οποία ο θεατής θα μπορούσε να αναγνωρίσει και τον εαυτό του στο εικαστικό πλήθος. Ενδιάμεσα, αρχαία αγγεία και ειδώλια συναντούν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, ενώ ένα σύνολο πήλινων φιδιών στο δάπεδο στέλνει το δικό του μήνυμα στο χθόνιο αρχετυπικό σύμβολο, κοινό στους αρχαίους πολιτισμούς. Ήδη πολλοί από τους τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί έσπευδαν να φωτογραφηθούν μπροστά από τα έργα του Γιώργου Ξένου αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για την εγχώρια εικαστική πραγματικότητα. 

Την ίδια στιγμή, στον χώρο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - πρώην Φυλακών, η σύγχρονη τέχνη κυριαρχεί παντού. Οι φωνασκούντες, τα υψωμένα χέρια, τα αγωνιώδη βλέμματα, τα μάτια - μάρτυρες, βαριά φορτισμένα, προβληματίζουν με τα μηνύματά τους και σε παρασύρουν σε μια στοχαστική περισυλλογή δημιουργώντας έναν ιερό τρόμο καθώς αναζητούν το αόρατο πίσω από το ορατό. Άλλωστε, το εννοιολογικό και το εικαστικό στοιχείο συνδέονται άρρηκτα στο έργο του Γιώργου Ξένου. Τέλος, μικρά προσωπικά αντικείμενα των τότε κρατουμένων εκτίθενται σε ειδικές προθήκες.

Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Facebook Twitter
Φωτ.: Γ. Πανταζόπουλος

Είναι εμφανές ότι ο Γιώργος Ξένος με την τέχνη του επιχειρεί να σκιαγραφήσει και να αναδείξει τα αγωνιώδη βλέμματα και τις μορφές του εγκλεισμού, την απομόνωση και τον περιορισμό, τα όνειρα, τις ιδέες, τους αγώνες, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις πολιτικών, κυρίως, κρατουμένων. Ουσιαστικά, φωτίζει μια άλλη οπτική ανάμεσα στο δίπολο εγκλεισμός και φυλακή, προσφέρει χώρο για περισυλλογή και προβληματισμό και δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αναστοχαστεί πάνω στο συνολικό έργο για την πολυσύνθετη έννοια της ελευθερίας. 

Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Facebook Twitter
Φωτ.: Γ. Πανταζόπουλος
Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Facebook Twitter
Φωτ.: Γ. Πανταζόπουλος
Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Facebook Twitter
Φωτ.: Γ. Πανταζόπουλος
Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Facebook Twitter
Φωτ.: Γ. Πανταζόπουλος
Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Facebook Twitter
Φωτ.: Γ. Πανταζόπουλος

Διάρκεια εκθέσεων: 27/7/2023 - 30/09/2023

Ώρες λειτουργίας:
Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας
Καθημερινά 10:30 - 17:30
Τρίτη κλειστά
Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας
Καθημερινά 11:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00
Τρίτη κλειστά
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: 22970 22248 & 2297022067

Οι εκθέσεις του Γιώργου Ξένου συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 14ου Aegina Fistiki Fest

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ