Σε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα το "Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ"

Σε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα το "Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ" Facebook Twitter
0

Σε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα το "Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ" Facebook Twitter

 

Με το "Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ" τιμήθηκε η 35χρονη ακτιβίστρια Kasha Jacqueline Nabagesera, εξαιτίας της μακρόχρονης προσπάθειάς της να προωθήσει με νόμιμες οδούς τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών στην Ουγκάντα, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Επίσης οργάνωσε και το πρώτο Gay Pride στην πατρίδα της.

Το συγκεκριμένο βραβείο έχει θεσπίσει το ίδρυμα Right Livelihood Award της Σουηδίας, το οποίο και χαρακτηρίζει την Kasha "μια ακτιβίστρια της Αφρικής με μεγάλο θάρρος και παρρησία".

"Ακόμη και αν στην πατρίδα μου το έργο μου θεωρείται ανήθικο και εγκληματικό, τουλάχιστον υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που εκτιμούν τις προσπάθειές μου" είπε η ίδια μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters από την Καμπάλα. Λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η βράβευσή της, η 35χρονη είπε ότι άρχισε να λαβαίνει μηνύματα μίσους. "Κάποιοι άνθρωποι μου λένε να φύγω από σελίδες του Facebook. Δεν θέλω να χαλάσω τη διάθεσή μου κι έτσι αποφεύγω να κοιτάξω τα αρνητικά σχόλια", είπε.

Σε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα το "Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ" Facebook Twitter
Η Nabagesera, η "μητέρα" του κινήματος ΛΟΑΔ στην Ουγκάντα, είχε φωτογραφηθεί τον Ιούνιο για το εξώφυλλο του περιοδικού Time, φορώντας κοστούμι και καπελάκι του μπέιζμπολ.

H Nabagesera από νεαρή ηλικία δήλωνε λεσβία. Μολονότι η οικογένειά της την αποδέχτηκε, στο πανεπιστήμιο δεχόταν συνεχώς παρενοχλήσεις. Για τον λόγο αυτό ίδρυσε την οργάνωση Freedom and Roam Uganda το 2003, που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΔ. Άνοιξε μάλιστα και το πρώτο γκέι μπαρ στην Καμπάλα.

Σε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα το "Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ" Facebook Twitter

Τον περασμένο Φεβρουάριο ίδρυσε το πρώτο περιοδικό της κοινότητας ΛΟΑΔ με σκοπό να αλλάξει τη στάση των συμπατριωτών της απέναντι στους ανθρώπους με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Εκατοντάδες εθελοντές το μοίρασαν εθελοντικά σε όλη τη χώρα, σε βουλευτές, σε εκκλησίες, σε σουπερμάρκετ, ακόμη και στον πρόεδρο. Αν και ορισμένοι έκαιγαν το περιοδικό και απείλησαν ότι θα της κόψουν το κεφάλι, άλλοι αντέδρασαν θετικά. Έχει επίσης ιδρύσει έναν ιντερνετικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό, τον Kuchu Times, που είναι ο πρώτος και μοναδικός στην Αφρική που καλύπτει θέματα της κοινότητας ΛΟΑΔ.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Πολιτισμός / Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Με αφορμή την αναδρομική της έκθεση στο Λονδίνο, η cult φωτογράφος Nancy Honey μιλά για τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, για το γυναικείο σώμα ως εικόνα προς κατανάλωση και για τη χαρά ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
THE LIFO TEAM
Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Louis Vuitton ξαναφέρνει τον Κιθ Χάρινγκ στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, ο Νικολά Γκεσκιέρ έστησε μια επίδειξη Louis Vuitton πάνω στην πιο γοητευτική αντίφαση της πόλης: την παλιά αριστοκρατική λάμψη της Frick Collection και την ενέργεια του Κιθ Χάρινγκ, του καλλιτέχνη που έκανε το μετρό, τον δρόμο και την queer μνήμη μέρος της ποπ ιστορίας.
THE LIFO TEAM
Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πολιτισμός / Η Σάντρα Χίλερ μπορεί να γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τέσσερις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά

Με το Fatherland να συζητιέται ήδη στις Κάννες, το Project Hail Mary να την κάνει γνωστή στο μεγάλο αμερικανικό κοινό και άλλες δύο ταινίες στον δρόμο προς τα βραβεία, η Σάντρα Χίλερ μπαίνει πρόωρα σε μια οσκαρική συζήτηση που μέχρι φέτος θα ήταν αδύνατη.
THE LIFO TEAM
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Πολιτισμός / Ο Μπρους Σπρίνγκστιν επιτέθηκε σε Τραμπ και Ellison λίγο πριν το τέλος του Late Show

Στο προτελευταίο επεισόδιο του The Late Show, ο Μπρους Σπρίνγκστιν στήριξε ανοιχτά τον Στίβεν Κόλμπερτ, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν αντέχει το αστείο» και στόχευσε τους Larry και David Ellison, λίγο πριν το οριστικό φινάλε της εκπομπής.
THE LIFO TEAM
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ αποχώρησε και ο Ματ Ντέιμον ετοιμάζεται για τη νέα ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ματ Ντέιμον μπαίνει στη νέα ταινία των δημιουργών του Everything Everywhere All at Once μετά την αποχώρηση του Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά τον οσκαρικό θρίαμβο του Everything Everywhere All at Once, οι Daniels ετοιμάζουν τη νέα τους ταινία στη Universal και το πρότζεκτ έχει ήδη την πρώτη του ανατροπή: ο Ράιαν Γκόσλινγκ αποχώρησε, ενώ ο Ματ Ντέιμον βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις για έναν από τους βασικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Πολιτισμός / Ο gay πορνοστάρ François Sagat στις Κάννες, σε μια ταινία για έναν influencer που γίνεται στρέιτ

Η γαλλική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενηλίκους Jim Queen έκανε πρεμιέρα στις μεταμεσονύχτιες προβολές των Καννών, με τον François Sagat, εμβληματική μορφή του gay πορνό, να δανείζει τη φωνή του σε έναν από τους ήρωες.
THE LIFO TEAM
Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Πολιτισμός / Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Σε νέο cover story του Dazed MENA, η Myriam Boulos μιλά για τις εικόνες που έκανε για τον Harry Styles, τη Βηρυτό, τη μόδα ως αυτοπροσδιορισμό και την επιθυμία ως μορφή αντίστασης.
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του με τον συζυγό του John Pawson και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Πολιτισμός / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μια νέα έκθεση για το μυκηναϊκό βασίλειο του Νέστορα

Μέσα από σημαντικά ευρήματα και σπάνια εκθέματα, η έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα. Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται» γνωρίζει στο κοινό τον κόσμο της μυκηναϊκής Μεσσηνίας και την εξέλιξη του βασιλείου που είχε κέντρο το Ανάκτορο στον Άνω Εγκλιανό.
THE LIFO TEAM
Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Πολιτισμός / Ο Joe Bloom έβαλε ένα κόκκινο τηλέφωνο σε μια γέφυρα και έκανε το internet να ακούσει ιστορίες

Το A View from a Bridge του Joe Bloom ξεκίνησε το 2024 με ένα κόκκινο τηλέφωνο, μια γέφυρα και ανθρώπους που μιλούν από απόσταση. Σε νέα του συνέντευξη ο δημιουργός του εξηγεί πώς ένα απλό format έγινε αντίδοτο στη γρήγορη αφήγηση των social media.
THE LIFO TEAM
Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Πολιτισμός / Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Το Birds of Mexico City του Pieter Henket μετατρέπει queer νέους της μεξικανικής πρωτεύουσας σε τελετουργικές μορφές ανάμεσα στη lucha libre, τη θρησκευτική εικονογραφία, τη μόδα και την ελευθερία.
THE LIFO TEAM