«Respublika»: Η Στέγη φέρνει την εξάωρη περφόρμανς-rave party του Łukasz Twarkowski στη Μαλακάσα

«Respublika»: «Χορέψτε μαζί μας ενάντια στους απελπιστικούς καιρούς που ζούμε» Facebook Twitter
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη θεατρική συνθήκη, που προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα να βιώσουν μια εμπειρία μεταξύ τέχνης και ζωής. Φωτ.: Andrej Vasilenko
0

Τι θα συνέβαινε αν απελευθερωνόμασταν από την ανάγκη της εργασίας; Τι μορφή θα είχε μια εναλλακτική κοινωνία, όπου η ζωή δεν θα επικεντρωνόταν στο άγχος του βιοπορισμού αλλά στη διαδικασία της συλλογικής καλλιτεχνικής έκφρασης;

Ο νέος μεγάλος αστέρας της ευρωπαϊκής θεατρικής σκηνής (γνωστός στο ελληνικό κοινό από το αριστουργηματικό «Rohtko», που παρουσιάστηκε πέρσι και φέτος στη Στέγη), o Πολωνός Lukasz Twarkowski, οι συνεργάτες του και δεκαπέντε ηθοποιοί αναχώρησαν πριν από τέσσερα χρόνια για τα δάση της Λιθουανίας, με σκοπό να θέσουν σε εφαρμογή αυτό ακριβώς το τολμηρό κοινωνικο-καλλιτεχνικό πείραμα.

Στην αρχή δεν ήταν εύκολο, αλλά στην πορεία βρήκαν τον ιδανικό τρόπο για να συνυπάρχουν δημιουργικά: αφιερώθηκαν στη rave μουσική, έμαθαν να την αγαπούν και να τη χορεύουν, παραδίδονταν καθημερινά στους μεθυστικούς ήχους της και, επιπλέον, έμαθαν και πώς να δημιουργούν ολοκληρωμένα DJ sets.

RESPUBLIKA: «Χορέψτε μαζί μας ενάντια στους απελπιστικούς καιρούς που ζούμε» Facebook Twitter
O Πολωνός Lukasz Twarkowski, οι συνεργάτες του και δεκαπέντε ηθοποιοί αναχώρησαν πριν από τέσσερα χρόνια για τα δάση της Λιθουανίας, με σκοπό να θέσουν σε εφαρμογή αυτό ακριβώς το τολμηρό κοινωνικο-καλλιτεχνικό πείραμα.

Με την κάμερα στο χέρι, ο Twarkowski και οι συνεργάτες του φρόντισαν να καταγράψουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αυτοσχέδια πολιτεία τους, καθώς και μια σειρά αυτοσχέδιων μονολόγων μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες μοιράζονταν τις σκέψεις, τις εντυπώσεις και τους προβληματισμούς τους για όσα βίωναν αποκομμένοι από τον αστικό πολιτισμό.

Επιθυμώντας να δώσει και στους θεατές τη δυνατότητα να γευτούν, έστω για λίγες ώρες, την ίδια αίσθηση ελευθερίας και εξερεύνησης, ο Twarkowski δημιούργησε την υβριδική παράσταση «Respublika», στο πλαίσιο της οποίας μουσική techno, θέατρο, περφόρμανς-εγκατάσταση, χορός, σινεμά, εικαστικές τέχνες και DJ set γίνονται ένα.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη θεατρική συνθήκη, που προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα να βιώσουν μια εμπειρία μεταξύ τέχνης και ζωής. Οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τα πάντα από μία θέση ή να περιπλανώνται διαρκώς στις εγκαταστάσεις του έργου. Να μπουν στα διάφορα δωμάτια του σκηνικού με τους ερμηνευτές, να ακολουθήσουν τις δράσεις με τη σειρά που οι ίδιοι θα αποφασίσουν, να μείνουν και τις έξι ώρες, να φύγουν όποτε θελήσουν και να επιστρέψουν πιο αργά, όπως ακόμη και να χορέψουν κάθε φορά που ο DJ παίρνει θέση στα decks.

Μάλιστα, την τρίτη και τελευταία βραδιά, μετά την εξάωρη περφόρμανς θα ακουλουθήσει rave party με δύο μεγάλα ονόματα της διεθνούς techno σκηνής: τον Βρετανο-καναδό Richie Hawtin και την Παλαιστίνια Sama' Abdulhadi.

Respublika
Łukasz Twarkowski 

Κείμενο & Δραματουργία: Joanna Bednarczyk

13, 14, 15/6 (Πέμπτη-Σάββατο) στις 20:00
Στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα

Διάρκεια: 6 ώρες (με 2 διαλείμματα)
Κατάλληλο για 18+

15/6
Respublika Rave Night με Richie Hawtin και Sama' Abdulhadi μετά το τέλος της παράστασης (Κυριακή 16 Ιουνίου, 02:00 π.μ.)

Η προπώληση Γενικού Κοινού ξεκινάει την Τρίτη 12 Μαρτίου, στις 17:00.
Κλείστε τη θέση σας εδώ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Πολιτισμός / Μόδα, Τέχνη και Σάρκα: Η μεγάλη έκθεση «Costume Art» του Met μας θυμίζει τι σημαίνει να κατοικείς ένα σώμα

Η νέα μεγάλη έκθεση του Costume Institute, Costume Art, ανοίγει στις 10 Μαΐου στη Νέα Υόρκη και εγκαινιάζει τις νέες Conde M. Nast Galleries του Metropolitan Museum of Art. Ο Αντριου Μπόλτον στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και τα σώματα που δεν χωρούν πια στο παλιό ιδανικό της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Πολιτισμός / Ο Ανίς Καπούρ λέει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκλειστούν από τη Μπιενάλε Βενετίας

Ο Βρετανός καλλιτέχνης επαινεί την κριτική επιτροπή για την παραίτησή της λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας και του Ισραήλ, αλλά επισημαίνει ότι η αιτιολογία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Οι Ετρούσκοι βγαίνουν από τη σκιά της Ρώμης σε μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο

Πολιτισμός / Τι χρωστά η Ρώμη στους Ετρούσκους;

Μια μεγάλη έκθεση στο Σαν Φρανσίσκο ξαναφέρνει στο φως τους Ετρούσκους, τον πολιτισμό που προηγήθηκε της Ρώμης και τη διαμόρφωσε. Μέσα από ταφικούς θησαυρούς, χάλκινα αφιερώματα και σπάνια κοσμήματα, η έκθεση δείχνει πόσα χρωστά η ρωμαϊκή ιστορία σε έναν πολιτισμό που έμεινε στη σκιά της.
THE LIFO TEAM
Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Πολιτισμός / Ο Matthew Wong ζωγράφισε τα δωμάτια όπου η μοναξιά γίνεται φως

Το 2011, ο Μάθιου Γουόνγκ βρέθηκε στη Βενετία ως φοιτητής φωτογραφίας και αποφάσισε να γίνει ζωγράφος. Το 2026, η ζωγραφική του επιστρέφει εκεί χωρίς εκείνον: η έκθεση Matthew Wong: Interiors παρουσιάζει σπάνια έργα ενός αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που μετέτρεψε πόρτες, σκάλες και μπλε δωμάτια σε χάρτη μοναξιάς, μνήμης και φωτός.
THE LIFO TEAM
Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Πολιτισμός / Στέφανι Τσερνικόφσκι: Το βλέμμα που κράτησε ζωντανή την άγρια λάμψη του punk

Η Στέφανι Τσερνικόφσκι, που πέθανε στα 84 της, φωτογράφισε τη Νέα Υόρκη του CBGB, των Ramones, της Blondie και της Patti Smith, όχι σαν έτοιμο θρύλο, αλλά σαν ζωντανό χάος από σώματα, βλέμματα και νύχτες που άλλαξαν τη μουσική.
THE LIFO TEAM
Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Πολιτισμός / Οι Bullyache μετατρέπουν την εταιρική βία σε queer χοροθέατρο

Με το A Good Man Is Hard to Find, που παρουσιάζεται 7-9 Μαΐου στο Sadler’s Wells East, η Κόρτνεϊ Ντέιν και ο Τζέικομπ Σάμιουελ των Bullyache χορογραφούν τη βία της εταιρικής ζωής σαν ένα βρώμικο, ποπ, τελετουργικό θέαμα για την ανδρική εξουσία.
THE LIFO TEAM
Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Πολιτισμός / Μήπως κοιτούσαμε λάθος Άννα Μπολέιν εδώ και αιώνες;

Νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ένα άγνωστο γυναικείο σχέδιο του Χανς Χόλμπαϊν ίσως απεικονίζει την Άννα Μπολέιν, ενώ το έργο που θεωρούνταν επί χρόνια πορτρέτο της μπορεί να δείχνει τη μητέρα της. Οι ερευνητές μιλούν για πιθανή λανθασμένη επιγραφή του 18ου αιώνα και ανοίγουν ξανά ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της αυλής των Τυδώρ.
THE LIFO TEAM
Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα.

Πολιτισμός / Το θρυλικό Art της Γιασμίνα Ρεζά γίνεται ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, τον Κόλιν Φάρελ και τον Βάγκνερ Μόουρα

Ενας λευκός πίνακας, τρεις άνδρες που νομίζουν ότι έχουν δίκιο και μια φιλία που δεν αντέχει το βάρος του γούστου. Ο Ρέιφ Φάινς, ο Κόλιν Φάρελ και ο Βάγκνερ Μόουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο Art, την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέλες.
THE LIFO TEAM
Η τελευταία ένοικος της Casa Milà ζει μέσα στο αριστούργημα του Γκαουντί

Πολιτισμός / Η γυναίκα που ζει μόνη στο σπίτι του Γκαουντί με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο

Η Άνα Βιλαδομιού ζει σχεδόν 40 χρόνια στην Κάζα Μιλά της Βαρκελώνης, το εμβληματικό κτίριο του Αντόνι Γκαουντί που ο κόσμος γνωρίζει ως La Pedrera. Είναι η τελευταία ένοικος ενός μνημείου της UNESCO, όπου η καθημερινή ζωή μοιάζει πια με εξαίρεση μέσα σε ένα ασταμάτητο τουριστικό θέαμα.
THE LIFO TEAM