Πωλείται το «μοναδικό» πορτρέτο του Σαίξπηρ όσο ζούσε- Έναντι 10 εκατ.£

Πωλείται το «μοναδικό» πορτρέτο του Σαίξπηρ όσο ζούσε- Έναντι 10 εκατ.£ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που λέγεται ότι αποτελεί το μοναδικό υπογεγραμμένο και χρονολογημένη που φιλοτεχνήθηκε όσο ζούσε, πωλείται για πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες. 

Ο ιδιοκτήτης, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, αποφάσισε να πουλήσει τον πίνακα με ιδιωτική συμφωνία, χωρίς να γίνει δημοπρασία. 

Πρόκειται για έργο του Ρόμπερτ Πικ, ζωγράφου της αυλής του βασιλιά Ιάκωβου Α’, που είναι υπογεγραμμένο και φέρει τη χρονολογία 1608. Ο πίνακας- που έως το 1975 ήταν κρεμασμένος στη βιβλιοθήκη έπαυλης στη βόρεια Αγγλία- εκτίθεται από την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Grosvenor House, στο δυτικό Λονδίνο. 

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την πώληση υποστηρίζουν ότι ο Σαίξπηρ είχε σχέσεις με τον Πικ, όπως και ότι συχνά ο καλλιτέχνης αναλάμβανε να ζωγραφίσει τα πορτρέτα κορυφαίων μελών της αυλής και της κοινωνίας. 

Ο Ντάνκαν Φίλιπς, ειδικός τέχνης που εξέτασε το έργο πριν από την πώληση, ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για αυτό το πορτρέτο του Σαίξπηρ από οποιοδήποτε άλλο γνωστό πίνακα του θεατρικού συγγραφέα. 

«Είναι μονογραμμένο και χρονολογημένο έργο ζωγράφου πορτρέτων με κύρος», επεσήμανε. «Ο πίνακας επέζησε τα τελευταία 400 χρόνια σχεδόν ανέγγιχτος από τη φθορά χάρη στο ότι ανήκε σε λάτρεις του Σαίξπηρ, που το είχαν κρεμασμένο στη βιβλιοθήκη τους», συμπλήρωσε. 

Από την άλλη, ο ειδικός σε ζητήματα που αφορούν στον Σαίξπηρ, Μάικλ Ντόμπσον, δήλωσε στην Daily Mail πως οι αναφορές ότι πρόκειται για πορτρέτο του θεατρικού συγγραφέα αποτελούν «ευσεβείς πόθους». 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εμβληματική ευρωπαϊκή συλλογή φτάνει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Ντεγκά, Ματίς, Μονέ και άλλοι 43 σπουδαίοι καλλιτέχνες σε μια έκθεση στην Αθήνα

83 αριστουργήματα από 45 καλλιτέχνες παγκόσμιας ακτινοβολίας, τα οποία προέρχονται από μια εμβληματική ευρωπαϊκή ιδιωτική συλλογή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην Αθηνα από τον Δεκέμβριο στο μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Πολιτισμός / Ο Πάπας Λέων αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες

Ο Πάπας Λέων θα υποδεχθεί το Σάββατο τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Σπάικ Λι και τη Κέιτ Μπλάνσετ, μεταξύ άλλων,  σε μία ειδική ακρόαση για την «εμβάθυνση του διαλόγου με την κινηματογραφική τέχνη»
LIFO NEWSROOM
Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιόυις, Παρκ Τσαν-Γουκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Το ερμηνευτικό comeback του σπουδαίου πρωταγωνιστή, η διασκευή του Νοτιοκορεάτη δημιουργού στο «Τσεκούρι» του Γαβρά, το ριμέικ του «Running Man» και μια γιαπωνέζικη έκπληξη για τους φίλους του φανταστικού στις αίθουσες από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Πολιτισμός / Λουκέτο στο ιστορικό Antico Caffè Greco της Ρώμης μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη

Το ιστορικό καφέ, το δεύτερο παλαιότερο της Ιταλίας μετά το Caffè Florian της Βενετίας, υπήρξε σημείο συνάντησης λογοτεχνών, καλλιτεχνών και διανοουμένων για περισσότερο από δυόμισι αιώνες
LIFO NEWSROOM