Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ζωγράφος Βασίλης Κυπραίος

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ζωγράφος Βασίλης Κυπραίος Facebook Twitter
0

Πέθανε στην Αθήνα, σε ηλικία 85 ετών ο ζωγράφος Βασίλης Κυπραίος. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, με τον Γ. Μόραλη (1958-1962). Αρχικά το έργο του κινήθηκε κοντά στις αφαιρετικές τάσεις με μερικά σουρρεαλιστικά στοιχεία, ισορροπώντας ανάμεσα στην ελευθερία της χειρονομίας και στον έλεγχο της σύνθεσης.

Μετά την πρώτη του ατομική έκθεση (1964, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών – Χίλτον), εξακολούθησε να πειραματίζεται στο ίδιο κλίμα, χρησιμοποιώντας παράλληλα διάφορες τεχνικές κολάζ. Κατά την περίοδο της δικτατορίας, τα παραστατικά στοιχεία της ζωγραφικής του ενισχύθηκαν με εικονογραφικές νύξεις συμβολικού χαρακτήρα, ως έμμεσα σχόλια για την πολιτική κατάσταση.

Έκτοτε η τέχνη του επικεντρώθηκε στην επεξεργασία μιας προσωπικής γραφής, η οποία παίρνει κατά καιρούς διάφορες μορφές, άλλοτε νεοπαραστατικές άλλοτε γεωμετρίζουσες. Το χρώμα παίζει πάντα ιδιαίτερο ρόλο, ακόμα κι όταν περιορίζεται στο ελάχιστο. 


Η πολυμορφία που χαρακτηρίζει το έργο του και οι ευδιάκριτες εξελικτικές φάσεις της πορείας του εντάσσονται σε μια εννιαία και συνεπή αναζήτηση της εικαστικής αρμονίας, είτε μέσω του χρώματος και του σχεδίου είτε μέσω της εικόνας. Η έμφαση στην αισθητική αρτιότητα συνυπάρχει μερικές φορές με μια έντονη συγκινησιακή φόρτιση, η οποία γίνεται εμφανέστερη μετά τη δεκαετία του 1980.

Συχνά ο ζωγράφος αφομοιώνει εικαστικά και θεματικά ερεθίσματα από την αρχαιοελληνική, τη μινωική ή την αναγεννησιακή τέχνη, εμπλουτίζοντας την προσωπική του έκφραση με αναφορές στην ιστορία του πολιτισμού. Στη διαμόρφωσή του συνέβαλαν τα ταξίδια του και η διαμονή του σε μητροπόλεις του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, κ. ά.) 

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ζωγράφος Βασίλης Κυπραίος Facebook Twitter


Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1966-68 και 1974-79). Επίσης δίδαξε ζωγραφική και ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης, στο πλαίσιο του προγράμματος Study in Greece για Αμερικανούς σπουδαστές. 


Για περισσότερες από δύο δεκαετίες μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάτμου. Η σχέση του με την Πάτμο έχει επηρεάσει εμφανώς την ατμόσφαιρα της ώριμης ζωγραφικής του. Έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο στη διεθνή διοργάνωση Jeunes Peintres du Monde (Παρίσι 1961) και με το Α΄βραβείο της Πανελλαδικής Νέων (1961 και 1962). 


Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 18 ατομικές εκθέσεις και σε δεκάδες ομαδικές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και δύο Μπιενάλε (Παρίσι, 1965 / Αλεξάνδρεια, 1966). Το 2005 οργανώθηκε αναδρομική έκθεσή του στο National Arts Club (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.), με έργα του των τελευταίων 15 ετών.

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ζωγράφος Βασίλης Κυπραίος Facebook Twitter
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Baby Reindeer: Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την επιτυχία του Netflix στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

Πολιτισμός / Baby Reindeer: Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την επιτυχία του Netflix στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

Το «Baby Reindeer» είναι μια δραματική μαύρη κωμωδία, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Βρετανού κωμικού Ρίτσαρντ Γκαντ, ο οποίος υπήρξε θύμα εμμονικής παρακολούθησης από μια γυναίκα
LIFO NEWSROOM
Στο μυαλό του Τζον Λε Καρέ

Πολιτισμός / Ένα βότσαλο με την ένδειξη «to fix» και άλλες 1200 κούτες είναι το αρχείο του Τζον Λε Καρέ

Μια νέα έκθεση ανοίγει το δαιδαλώδες αρχείο του πιο διάσημου συγγραφέα κατασκοπείας, φωτίζοντας τη συναρπαστική, συχνά ιδιόμορφη δημιουργική διαδικασία που έκρυβαν τα μυθιστορήματά του.
LIFO NEWSROOM
«Φάρμα»: Τα ζώα «ζωντανεύουν» μέσα από τη Νεοελληνική Γλυπτική στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Πολιτισμός / «Φάρμα»: Τα ζώα της συλλογής της Εθνικής Γλυπτοθήκης αποκτούν μόνιμη έκθεση

Ένα πιο σπάνιο, αλλά πολύ ενδιαφέρον θέμα της Γλυπτικής, όχι μόνο μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγιση, αλλά και μέσα από το ύφος του κάθε καλλιτέχνη, άλλοτε έντονα ρεαλιστικό και άλλοτε λιτό και αφαιρετικό, από τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 1970.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ
Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η προκλητική δημιουργία του Λούκα Γκουντανίνο «After the Hunt», ο Χρυσός Φοίνικας του Παναχί, το «Good Fortune», το «Black Phone 2» και 4 ακόμα ταινίες στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Πολιτισμός / Εβδομάδα μόδας στο Ριάντ: «Καρφιά» από την εγγονή της Vivienne Westwood για τη συμμετοχή του οίκου

Ο οίκος Vivienne Westwood υπερασπίστηκε την παρουσία του στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ευκαιρία πολιτισμικού διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης»
LIFO NEWSROOM
«Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

Πολιτισμός / «Τιτανικός»: Πώς ένα τρέιλερ τεσσάρων λεπτών βοήθησε την ταινία να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα blockbusters

«Τα διακυβεύματα ήταν τεράστια. Όλοι ήμασταν σε ένταση. Είχαμε ξοδέψει πέντε χρόνια και 200 εκατομμύρια δολάρια» - Ο παραγωγός του «Τιτανικού» γράφει για την εποχή δημιουργίας της ταινίας που «έσπασε» ταμεία και απέσπασε 11 βραβεία Όσκαρ
LIFO NEWSROOM