Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ινδία 370 κλεμμένους θησαυρούς - Η αξία τους ξεπερνά τα 4 εκατ. δολάρια

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ινδία 370 κλεμμένους θησαυρούς - Η αξία τους ξεπερνά τα 4 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ επέστρεψε 370 κλεμμένους θησαυρούς στην Ινδία στο πλαίσιο της 15ετους έρευνας για δίκτυα διακίνησης αρχαιοτήτων. 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των επαναπατρισθέντων αντικειμένων, η εκτιμώμενη αξία των οποίων υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια δολάρια, συνδέονται με τον ατιμασμένο Νεοϋορκέζο έμπορο έργων τέχνης Subhash Kapoor, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για αδικήματα λαθρεμπορίου στην Ινδία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές, ο Kapoor και οι συνεργοί του μετέφεραν λαθραία χιλιάδες έργα που είχαν κλέψει από ναούς, συντρίμμια και αρχαιολογικούς χώρους. Το δίκτυό του, στη συνέχεια, πλαστογράφησε έγγραφα και πούλησε τις αρχαιότητες μέσω της γκαλερί του, Art of the Past.

 

Το 2011, ο Ινδοαμερικανός έμπορος συνελήφθη στη Γερμανία και εκδόθηκε στην Ινδία. Την επόμενη χρονιά, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων η διακεκριμένη κλοπή, η συνωμοσία και η εγκληματική κατοχή κλοπιμαίων.

Οι Αρχές κατάφεραν να ανακτήσουν τουλάχιστον 2.500 αρχαιότητες, αξίας 143 εκατομμυρίων, που φαίνεται ότι συνδέονται με τον συλληφθέντα. 

Από τα 307 αντικείμενα που επεστράφησαν στην Ινδία τώρα, τα 235 είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τον αρχαιοκάπηλο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μια περίτεχνα σκαλισμένη μαρμάρινη αψίδα, η οποία χρονολογείται από τον 12ο ή 13ο αιώνα και η αξία της εκτιμάται στα 85.000 δολάρια.

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ινδία 370 κλεμμένους θησαυρούς - Η αξία τους ξεπερνά τα 4 εκατ. δολάρια Facebook Twitter

Η δίκη του Kapoor στην Ινδία ξεκίνησε την περσινή χρονιά, με ίδιο να παραμένει ήδη 10 χρόνια στη φυλακή. Παρότι δηλώνει αθώος και αναμένει τη δικαστική απόφαση, κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν ήδη επαναπατρίσει εκατοντάδες αντικείμενα από την γκαλερί του στις χώρες τους. 

Το 2016, οι ΗΠΑ είχαν επιστρέψει στην Ινδία άλλες 200 αρχαιότητες, μέρος εμπορεύματος που εισήγαγε στη χώρα ο Kapoor και η συνολική του οποίου είχε αξία που ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια. Επρόκειτο για θρησκευτικές μορφές, μπρούτζινα αγάλματα αλλά και κομμάτια από τερακότα. 

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM
Αυτές είναι οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα για τους New York Times

Πολιτισμός / Αυτές είναι οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα για τους New York Times

Από το "In the Mood for Love" μέχρι το "Get Out" και το "Mad Max: Fury Road", η λίστα που παρουσίασαν οι New York Times συγκεντρώνει τις πιο επιδραστικές ταινίες των τελευταίων 24 ετών, όπως τις ψήφισαν εκατοντάδες δημιουργοί, ηθοποιοί και κριτικοί σε όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Rick Owens επέστρεψε στο Παρίσι για «να προκαλέσει και να σοκάρει», και τα κατάφερε

Πολιτισμός / Ο Rick Owens επέστρεψε στο Παρίσι για «να προκαλέσει και να σοκάρει», και τα κατάφερε

Ο «σκοτεινός μάγος της μόδας» ξεδιπλώνει την 30ή πορεία του με μια αναδρομική έκθεση που περιλαμβάνει από τα φθαρμένα υφάσματα μέχρι τα κοστούμια με βάτες τύπου Φρανκενστάιν και το γλυπτό που παρουσιάζει τον ίδιο να ουρεί
LIFO NEWSROOM